Η απόλυτη ανατροπή στη Γαλλία ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών Ενάμισι εκατομμύριο υπογραφές δείχνουν τον δρόμο της συνταγματικής αναθεώρησης Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

Η Γαλλία τρομάζει ήδη Μητσοτάκη και συμφέροντα

Στέργιος Καλπάκης, dnews.gr, Δημοσιευμένο: 2024-07-09

Στέργιος Καλπάκης
Στέργιος Καλπάκης

Ανησυχούν: Αυτό που έγινε για να αποτραπεί η νίκη της Ακροδεξιάς στη Γαλλία, γιατί να μη γίνει για να αποτραπεί μια τρίτη τετραετία Μητσοτάκη στην Ελλάδα;

«Οι όποιοι παραλληλισμοί είναι άστοχοι, καθώς η Γαλλία έχει εκλογικό σύστημα δύο γύρων, ενώ από το αποτέλεσμα διαφάνηκε η διάθεση γενικότερης συνεργασίας απέναντι στη Λεπέν» ανέφεραν χθες μεταξύ άλλων οι κυβερνητικές πηγές για τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία, μαρτυρώντας τουλάχιστον την αμηχανία της Νέας Δημοκρατίας για το αποτέλεσμα.

Η απόλυτη ανατροπή στη Γαλλία

Στη τρίτη θέση ο ακροδεξιός ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ

Δημοσιευμένο: 2024-07-08

Μια τεράστια ανακούφιση του Γαλλικού λαού και της προοδευτικής Ευρώπης.

Οι Γάλλοι πολίτες με το πρωτόγνωρο 67% της συμμετοχής τους στις κάλπες του δευτέρου γύρου, με το απόλυτο ρεκόρ των 3,5 εκατομμυρίων εκλογέων δι΄αντιπροσώπου, είπαν για μια ακόμη φορά το δικό τους ΟΧΙ στην ακροδεξιά επέλαση στην ευρωπαϊκή ήπειρο.Απέκλεισαν ξεκάθαρα το χειρότερο!

Στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο(NFP),πρώτη δύναμη πλέον εναπόκειται τις προσεχείς ημέρες να κάνει και το δεύτερο βήμα. Να αναδείξει το πρόσωπο που θα προτείνει ως πρωθυπουργό στον Πρόεδρο Μακρόν.

Δ.Χ.

”Οι Γάλλοι στον πρώτο γύρο τιμωρούν. Στο δεύτερο επιλέγουν”

Η φράση του Φρανσουά Μιτεράν επιβεβαιώνεται - Η επόμενη μέρα στη Γαλλία και η ισορροπία δυνάμεων.

Θόδωρος Τσίκας, Huffington Post, Δημοσιευμένο: 2024-07-08

Θόδωρος Τσίκας
Θόδωρος Τσίκας

Δεν είναι βέβαιο αν ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν, μπορούσε να φανταστεί ένα τέτοιο πολιτικό τοπίο όταν ζούσε. Μάλλον όχι. Είναι όμως απολύτως βέβαιο ότι μόνο ένα δημοκρατικό πολίτευμα μπορεί να δώσει μια τέτοια συναρπαστική ανατροπή, σαν το αποτέλεσμα του 2ου γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών.

Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών στη Γαλλία ανέδειξε την Άκρα Δεξιά ως μια εδραιωμένη δύναμη στη γαλλική κοινωνία με ανοδική δυναμική.

Όλοι/ες είμαστε σήμερα του Νέου Λαϊκού Μετώπου(NFP)

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Δημοσιευμένο: 2024-07-06

chatz3

Δεν αρκεί όμως να δηλώνουμε τη στήριξή στο NFP και να μην αντλούμε ιδέες και συμπεράσματα για τη δική μας ευρύτατη Αριστερά.

Σε τρεις ημέρες οι ηγεσίες των Ανυπότακτων, των Σοσιαλιστών των Οικολόγων- Πρασίνων και του Κομμουνιστικού Κόμματος υποχρεώθηκαν να συγκροτήσουν και παρουσιάσουν στον Γαλλικό λαό το Κοινό Πρόγραμμα Διακυβέρνησης.

Όλες οι ηγεσίες το αμέσως προηγούμενο διάστημα ήταν σε ακραία, πολλές φορές, αντιπαράθεση μεταξύ τους, ενίοτε με βαριές αλληλοκατηγορίες.

Πάμε σαν άλλοτε

Κώστας Καλλίτσης, Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2024-07-07

Κώστας Καλλίτσης
Κώστας Καλλίτσης

Το υπουργείο Οικονομικών κατά κανόνα έχει -εκ της θέσεώς του ως ταμίας του κράτους αλλά και λόγω της επίγνωσης που έχει ο πολιτικός προϊστάμενός του των δυσκολιών- μια αυτοσυγκράτηση. Γνωρίζει ότι βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί. Χαρακτηριστικό ήταν ότι, ήδη τον Απρίλιο, πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Κωστής Χατζηδάκης έσπευσε (λες και κάτι φοβόταν…) να προλάβει μελλοντικές πιέσεις για δημοσιονομικό ξεχείλωμα. Με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό προεξόφλησε μια συγκρατημένη δημοσιονομική διαχείριση το 2025.

Επιστολή 87 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς τον Πρόεδρο και την Γραμματέα του κόμματος

Δημοσιευμένο: 2024-06-27

Προς

-Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σ. Στέφανο Κασσελάκη

-Γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής, σ. Ράνια Σβίγκου

Σύντροφε Πρόεδρε,

Συντρόφισσα Γραμματέα,

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μάς υποχρεώνει να δούμε κατάματα τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα και να αναλάβουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.

Παρά την τεράστια πτώση των ποσοστών της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχασε δυνάμεις και ο προοδευτικός χώρος συνολικά δεν ενισχύθηκε, αντιθέτως είχαμε αποχή ρεκόρ και άνοδο της ακροδεξιάς.

Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αν και αποδοκιμάζει την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν βλέπει εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτή η ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα είναι δημοκρατική αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί.

Για μία μεγάλη Κεντροαριστερά με ανανέωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2024-06-28

theocharo

H ΝΔ μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο διακυβέρνησης έχασε περισσότερες από 12 ποσοστιαίες μονάδες και από 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους. Παρά την ήττα της όμως ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχασε 3 ποσοστιαίες μονάδες και περίπου 340.000 ψηφοφόρους ακόμη και από την ήττα του 2023 που οδήγησε μάλιστα τότε στην παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Οταν υπάρχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί από την πραγματικότητα.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

ΞΕΝ. ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ, ΑΝΤ. ΛΙΑΚΟΣ,Ν. ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ, Γ. ΣΩΤΗΡΕΛΗΣ

Δημοσιευμένο: 2024-06-24

.Επειδή οι καιροί ου μενετοί, αποφασίσαμε να απευθύνουμε έκκληση σε όλα τα κόμματα και τις δυνάμεις που μπορούν και πρέπει να συγκροτήσουν αυτόν τον νέο προοδευτικό πόλο, να υπερβούν την εσωστρέφεια και την απογοήτευση και να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα κοινής καθόδου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, συναποφασίζοντας –πέρα από τις όποιες εσωτερικές διεργασίες τους, που είναι δική τους υπόθεση– ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που θα περιλαμβάνει δύο στάδια:

Κλιματική κρίση – οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά

Νικόλας Φαραντούρης, Κατερίνα Μπατζελή, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2024-06-25

IMG 5195 (1)

Η ευρωπαϊκή πολιτική περιβάλλοντος και οι επιμέρους πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προστασία της φύσης είναι ένα πεδίο που προσφέρεται για κοινές δράσεις, θέσεις και πρωτοβουλίες των δημοκρατικών – προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας. Διότι κοινό χαρακτηριστικό των προοδευτικών – δημοκρατικών δυνάμεων είναι η έγνοια για τις επόμενες γενιές και το συλλογικό καλό, μακριά από την αντίληψη της εφήμερης ευημερίας για ορισμένους.

Πώς και γιατί πρέπει τώρα μαζί…

Χάρης Τσιόκας, ΠΑΡΟΝ, Δημοσιευμένο: 2024-06-23

tsiokas

...Ο κατακερματισμος του προοδευτικού χώρου ,οι άγονοι και αποπροσανατολιστικοί εμφύλιοι είναι τώρα η ώρα ,αν θελουμε να σεβαστούμε το μήνυμα των πολιτών και να μη γινόμαστε ευχάριστοι μόνο στις ηγεσίες , πρέπει να αντικατασταθούν με πρωτοβουλιες προγραμματικης συνάντησης των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου! Δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινωνία, δηλ στους πολίτες , να επιλέξουν το σχήμα συντονισμού .

Η προκήρυξη των εθνικών εκλογών για παρά πολλούς λόγους μπορεί να γίνει σε απρόβλεπτο χρόνο και ως εκ τούτου ο προοδευτικός χώρος πρέπει να μετακινηθεί απο το φιλάρεσκο και ιδιοτελές «πήγαμε καλά στο μέλλον !!!θα πάμε καλλίτερα » , στο προχωράμε τώρα μαζί !

Ξεμένει το Δημόσιο;

Κώστας Καλλίτσης, Δημοσιευμένο: 2024-06-23

Τον τελευταίο καιρό πολλές πληρωμές που όφειλε να κάνει το δημόσιο πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή. Κάθε μήνα, το υπουργείο Οικονομικών με καμάρι ανακοινώνει πως η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού εξελίσσεται θαυμάσια και, ειδικά, ότι οι εισπράξεις (πληθωριστικών) φορολογικών εσόδων υπερκαλύπτουν τους στόχους που είχαν τεθεί, αλλά στα κρατικά ταμεία δεν περισσεύει ρευστότητα. Αντιθέτως, υπολείπεται των αναγκών. Αποτέλεσμα, η αναστολή πληρωμής αρκετών δαπανών ενώ άλλες μαθαίνουμε ότι ακυρώνονται.

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Δημοσιευμένο: 2024-05-29

"Τραγικό λάθος" ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού με γυναικόπαιδα παραδέχθηκε ο Νετανιάχου, για να το επαναλάβουν λίγες ώρες αργότεραμε τέσσεις οβίδεςστην "ανθρωπιστική ζώνη"που το ίδιο το Ισραήλ έχει ορίσει στη Ράφα.

Οι νεκροί των ισραηλινών επιθέσεων έχουν ξεπεράσει τους 36050 και οι τραυματίες τους 81000, σύμφωνα με τον πρόσφατο απολογισμό των τοπικών αρχών...

Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 11646

Απόψεις

Μέρες του 36, μέρες του 2024

Παύλος Τσίμας, Τα Νέα, 2024-06-22

...Στο μεταξύ, ως προς την δική μας περί κεντροαριστεράς συζήτηση, δύο συμπεράσματα μοιάζουν προφανή. Πως οι πολιτικές συνεργασίες διαμορφώνονται με βάση εθνικούς όρους και υποτάσσονται στους καταναγκασμούς των συγκεκριμένων εκλογικών συσχετισμών (και του εκλογικού νόμου). Και πως η τύχη τους δεν ορίζεται από μια αριθμητική πράξη, από μια πρόσθεση εκλογικών ποσοστών, μα από τον στόχο που υπηρετούν και τις πολιτικές ιδέες που κυριαρχούν στο εσωτερικό τους.

Δημοφιλή Εγκλήματα

Παύλος Ελευθεριάδης, KReport, 2024-06-22

.Η βρετανική τηλεόραση(BBC) παρουσίασε πολλά και λεπτομερή στοιχεία που συνδέουν άμεσα Έλληνες αξιωματούχους με κακουργηματικές πράξεις που έχουν οδηγήσει στον θάνατο πάνω από 40 πρόσφυγες. Tο ντοκυμαντέρ έδειξε μαγνητοσκόπηση της μεταφοράς κάποιων προσφύγων, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού παιδιού, από ένα ασπρο φορτηγάκι προς ένα σκάφος του λιμενικού. ..

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, Τα Νέα, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο το καλοκαίρι του 1974; Μια περίοδος μετάβασης στην δημοκρατία που άρχισε με την κατάρρευση της δικτατορίας και ολοκληρώθηκε με την έγκριση του νέου δημοκρατικού συντάγματος το καλοκαίρι του 1975 ή έστω με την πρώτη ομαλή εναλλαγή στην εξουσία το 1981; ‘Η μια ιστορική εποχή που συνεχίζεται; Ή μήπως μια περίοδος που κάποτε έφθασε σε ένα τέλος;

Ψέματα στον ανεμιστήρα: πώς η μείωση των ΑΞΕ κατά -36% έγινε «έκρηξη επενδύσεων» +62%

Νίκος Ράπτης, www.metarithmisi.gr, 2024-05-09

Εκατοντάδες ΜΜΕ αναμάσησαν πρόσφατα το κυβερνητικό non paper που μιλούσε για «έκρηξη Άμεσων Ξένων Επενδύσεων» (ΑΞΕ) της τάξης του «62%». Διαβάζοντας την είδηση, με προβλημάτισε η έννοια της «τριετίας». Αυτά τα στατιστικά μεγέθη υπολογίζονται σε ετήσια βάση. Με ξάφνιασε επίσης η υπερβολή: 62%; Αυτό μόνο «έκρηξη» δεν είναι!

Χρειάστηκε να ανατρέξω στην πηγή που παρέθετε η Κυβέρνηση (https://www.oecd.org/investment/statistics.htm) για να αντιληφθώ τη λαθροχειρία.

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, Τα Νέα, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον δρόμο; Στην Φρανκφούρτη ή στο Μαγδεμβούργο; Στην Κολωνία ή στην Ερφούρτη; Η απάντηση είναι προφανής. Η μετανάστευση έλκεται πάντα προς τις περιοχές του κόσμου όπου η οικονομία είναι ισχυρότερη και η πιθανότητα να βρει ένας ξένος δουλειά μεγαλύτερη. Και παρότι έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια από την ενοποίηση της Γερμανίας, η οικονομική ανάπτυξη, το βιοτικό επίπεδο και οι ευκαιρίες απασχόλησης στην δυτική πλευρά της χώρας παραμένουν σημαντικά ανώτερες απ’ ότι στην ανατολική.

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι άνοιγαν τα ραδιόφωνά τους άκουγαν το τραγούδι «Grandola Villa Morena».

Σε ένα στρατόπεδο τεθωρακισμένων στο προάστιο Σανταρέμ ο ταγματάρχης Οτέλο ντε Καρβάλιο μόλις άκουσε το τραγούδι διέταξε πορεία προς το κέντρο της πόλης.

Η δικτατορία που θεμελίωσε ο Σαλαζάρ το 1926 έκλεινε σαράντα οχτώ χρόνια.

Η Πορτογαλία ήταν τότε η πιο φτωχή χώρα της Δυτικής Ευρώπης, η χώρα με τη μακροβιότερη δικτατορία, αλλά και η χώρα με την τελευταία αποικιακή αυτοκρατορία, κυρίως στην Αφρική.

Τα τεθωρακισμένα του Καρβάλιο κατέλαβαν το κέντρο της πόλης και το απόγευμα της ίδιας μέρας μια ολιγάριθμη ομάδα πολιτών πλησίασε το όχημα που είχε τη σημαία διοίκησης της ίλης.

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, Τα Νέα, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει πλέον. Οποια επίσημη έκθεση κι αν ανοίξεις, σε όποιον διεθνή οργανισμό κι αν ανατρέξεις, βρίσκεις όλων των ειδών παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ελληνικές Αρχές, τις οποίες προφανώς καρφώνουν αυτοί οι αντεθνικώς δρώντες πονηροί. Συνήθως οι μαρτυριάρηδες είναι οι ΜΚΟ, ξέρετε, αυτές οι οργανώσεις που διαχρονικά τρώνε τα λεφτά.

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα «ποίος ήρξατο χειρών αδίκων» σπανίως προσφέρει στέρεη ερμηνεία και ακράδαντο πλέγμα δικαιολογιών, κι ας τα θεωρούν σίγουρα οι χρήστες του. Στην εξαιρετικά περίπλοκη περίπτωση της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής, το εν λόγω δόγμα δεν είναι παρά αιτιολογικός μύθος. Περισώζεται μόνο στην προπαγανδιστική γλώσσα όσων χρηστών του αποφασίζουν να κόψουν και να κάψουν τις μισές παλιές σελίδες, ώστε να απομείνουν οι «σωστές»: οι βολικές.

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο δίλημμα σε σχέση με τα αντίποινα στην επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο του Ιράν.Αν το πλήγμα είναι βαρύ, μπορεί να διευκολύνει τον Νετανιάχου που εδώ και έξι μήνες προσπαθεί να εμπλέξει το Ιράν στη σύρραξη.

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, Η Καθημερινή, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα προβληματίζονται πώς να αντιμετωπίσουν τους ψηφοφόρους ακροδεξιών κομμάτων. Να τους απομονώσουν; Να προσπαθήσουν να τους προσελκύσουν – κι αν ναι, πώς; Είναι χαμένη υπόθεση ή δεν είναι σωστό να εκχωρούν ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας στην Ακροδεξιά;

Τα ίδια ερωτήματα επανέρχονται μετά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ενίσχυση της αντισυστημικής ψήφου προς διάφορες κατευθύνσεις στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, Η Εφημερίδα των Συντακτών, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας των Συντακτών» (30-3-2024) του φίλου Νίκου Ξυδάκη. Μεταφέρει τη γνώμη πολύπειρου νομικού: «Κάθε υπογραφή που μπαίνει για τα Τέμπη είναι αντίσταση στην αυτοδικία, διότι κάθε ενέργεια αυτής της εξουσίας είναι παρακίνηση για αυτοδικία». Εχει δίκιο ο νομικός και σωστά κάνει ο Ξυδάκης που παραθέτει την άποψή του.

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, KReport, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην Τουρκία και από σήμερα η χώρα εισέρχεται σε μια νέα περίοδο με το πιο πιθανό σενάριο αυτό των έντονων αναταράξεων στην εσωτερική πολιτική και ίσως και στην εξωτερική.

Η νίκη του CHP, που οφείλεται στον συνδυασμό δυνάμεων του Εκρέμ Ιμάμογλου και του αρχηγού του κόμματος Οζγκιούρ Οζέλ, αποτελεί αναμφισβήτητη ένδειξη ότι η τουρκική κοινωνία δεν έχει «λοβοτομηθεί» από τον ισλαμισμό και τον αυταρχισμό και αυτό μπορεί να αποτελέσει σημαντική προοπτική για την δημοκρατία στην χώρα.

×
×