Αρθογράφος: Παναγιώτης Χατζηγεωργίου - Σελίδα: 1

Κεντροαριστερά: Αν όχι εμείς, ποιοι; Αν όχι τώρα, πότε;

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, 20/01/2017

Αποτελεί κοινό τόπο πως η σημαντικότερη πολιτική επίπτωση της πολύπλευρης κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας ήταν η αποσύνθεση του κεντροαριστερού πόλου του πολιτικού μας συστήματος, έτσι όπως αυτός εκφράστηκε μονοπωλιακά από το ΠΑΣΟΚ κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Μετά την εκλογική καταβαράθρωση του ΠΑΣΟΚ, υπήρξαν προσπάθειες δημιουργίας νέων πολιτικών σχηματισμών που φιλοδοξούσαν να υπερβούν «το τοξικό ΠΑΣΟΚ» και να δημιουργήσουν την υπεύθυνη, σύγχρονη, νέα κεντροαριστερά.

BREXIT/GREXIT και στο βάθος τι;

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, 21/06/2016

Είναι φανερό ότι υπάρχουν οι αντικειμενικές και υποκειμενικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του ευρωσκεπτικισμού ή ακόμη και της εξόδου από την Ε.Ε.
Η Ένωση παραπαίει κάτω από το βάρος των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών και θεσμικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει τα τελευταία ιδίως χρόνια.
Μέσα στη δίνη μάλιστα της κρίσης, την αδυναμία της ΕΕ να δώσει ριζικές λύσεις και την ζοφερή κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα, οι εγγενείς θεσμικές αδυναμίες της Ένωσης και ιδιαίτερα της ζώνης του ευρώ φαντάζουν Λερναία Ύδρα, έτοιμη να καταπιεί χώρες και κοινωνίες.
Μοιραία αναπτύσσονται φυγόκεντρες δυνάμεις, εθνικισμοί και πολιτικές που ευαγγελίζονται καλύτερο μέλλον με πισωγύρισμα στις εθνικές περιχαρακώσεις και ανταγωνισμούς του παρελθόντος.

Πατέρα, να γίνω δικηγόρος; Όχι για το Θεό, με Κατρούγκαλο υπουργό!

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, 06/05/2016

– Μα δεν μου έλεγες ότι η Δικηγορία ήταν από τα κατ΄ εξοχήν επίζηλα επαγγέλματα, πως συχνά παραμένει ακόμη λειτούργημα, ότι μπορεί να αποφέρει αξιοπρεπές εισόδημα, να προσδώσει επαγγελματική ανέλιξη και κοινωνική καταξίωση;

– Ναι πράγματι, έναν καιρό πολλοί θέλανε τα παιδιά τους να γίνουν Δικηγόροι. Υπήρχαν μια σειρά προϋποθέσεις (δυσλειτουργία διοίκησης, δαιδαλώδες νομικό σύστημα, δικομανία) που οδηγούσαν τους πολίτες στα δικηγορικά γραφεία και εξασφάλιζαν στη συντριπτική πλειοψηφία των Δικηγόρων ευπρεπή βιοπορισμό, ανέλιξη και καταξίωση. Υπήρχαν οι διανεμητικοί λογαριασμοί (ταμεία αλληλοβοήθειας), που βοηθούσαν τους νέους και όσους δεν είχαν ακόμη πελατεία. Σήμερα όμως η κατάσταση είναι πλέον τραγική και το μέλλον προβλέπεται ζοφερό.

Κυριάκος Δοματζόγλου: ο μαχητής της ζωής

Συντροφεύοντας για στερνή φορά τον Κυριάκο

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, 20/04/2016

Ο Κυρ. Δοματζόγλου σε μια από τις τελευταίες ομιλίες του
Ο Κυρ. Δοματζόγλου σε μια από τις τελευταίες ομιλίες του

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η νεκρώσιμη εξόδιος ακολουθία. Πλήθος κόσμου συντρόφεψε για στερνή φορά τον Κυριάκο Δοματζόγλου. Αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του και τιμώντας τον δάσκαλο, τον αγωνιστή της Αριστεράς, της Ειρήνης, της Οικολογίας. Τον ιδρυτή και ψυχή για δεκαετίες της Οικολογικής Κίνησης Δράμας.

Μόλις πληροφορήθηκα αργά χθες το βράδυ το θάνατό του, ένοιωσα παράλληλα με τη θλίψη – που πάντα προκαλεί μια τέτοια είδηση – και μια ικανοποίηση.

Ικανοποίηση που η Οικολογική Κίνηση και η Δράμα πρόλαβαν να τιμήσουν τον Κυριάκο όσο αυτός ζούσε. Τιμώντας τον τον Σεπτέμβριο του 2015 και «βαφτίζοντας» το πανέμορφο ιδιόκτητο κτήριό της σε «ΚΤΗΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΔΟΜΑΤΖΟΓΛΟΥ».

Τα κατά ΛΑΦΑΖΑΝΗ ψεύδη του ΣΥΡΙΖΑ.

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, 12/04/2016

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Δράμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του περί εξαπάτησης του λαού από τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησαν το λαό «δόλια και με σχέδιο», «κατ΄ εξακολούθηση και κατά συνήθεια» και «διέσπειραν σωρεία ψευδών και φρούδων ελπίδων», στοιχεία που καθιστούν το «πολιτικό τους έγκλημα ιδιαζόντως ειδεχθές», με τραγικά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία, είναι προφανές και το αντιλαμβάνεται όσο περνάει ο καιρός και ο πιο ακραιφνής οπαδός τους.

Μη με στέλνεις στη σύνταξη, ακούς; Στο θεό να με πας!

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, 02/02/2016

Με περισσό κυνισμό ο Υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος στη χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή (ενικός – Νίκος Χατζηνικολάου) παραδέχθηκε ότι οι εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, που είναι μικρομεσαίοι, δηλαδή έχουν κάποια δουλειά και δηλώνουν κάποιο εισόδημα, “πηγαίνουν στο θεό”. Φαντάζομαι ότι εννοούσε πως εκτινάσσονται στα ύψη και δεν κυριολεκτούσε.

Παρόλα αυτά και απευθυνόμενος στον κ. Υπουργό έχω να δηλώσω τα εξής:
1. Εάν μετά από 30 περίπου χρόνια δικηγορίας δεν είμαι σε θέση με τα σημερινά δεδομένα να πληρώνω Εφορία και Εισφορές, τι θα γίνει όταν οι εισφορές μου θα πάνε στο θεό;

Μη με στέλνεις στη σύνταξη, ακούς; Στο θεό να με πας!

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, 02/02/2016

Με περισσό κυνισμό ο Υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος στη χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή (ενικός – Νίκος Χατζηνικολάου) παραδέχθηκε ότι οι εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, που είναι μικρομεσαίοι, δηλαδή έχουν κάποια δουλειά και δηλώνουν κάποιο εισόδημα, “πηγαίνουν στο θεό”. Φαντάζομαι ότι εννοούσε πως εκτινάσσονται στα ύψη και δεν κυριολεκτούσε.

Παρόλα αυτά και απευθυνόμενος στον κ. Υπουργό έχω να δηλώσω τα εξής:

1. Εάν μετά από 30 περίπου χρόνια δικηγορίας δεν είμαι σε θέση με τα σημερινά δεδομένα να πληρώνω Εφορία και Εισφορές, τι θα γίνει όταν οι εισφορές μου θα πάνε στο θεό;

Να, γιατί δεν ξεχωρίζω τη γραβάτα από το σώβρακο…

Μια απάντηση σε άρθρο της Αυγής

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, 24/01/2016

Στην Αυγή και στο φύλλο της Κυριακής 24.1.2016 ο δημοσιογράφος Θανάσης Καρτερός και στο άρθρο του με τίτλο «Καζάνι και κατσαρόλα», αφού διαπιστώνει ότι «μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά…», δηλαδή «..όλο το σινάφι του χρήματος, του ξεπλύματος, του ξεπουλήματος…και τα κόμματα της αντιπολίτευσης…» επιτίθενται στην Κυβέρνηση, που «προσπαθεί να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται..», διερωτάται: ποια εναλλακτική λύση έχουν να προτείνουν άραγε;
«Διότι – κατά τον αρθρογράφο- εμείς πάντα, μα πάντα στην Αριστερά, όταν βάζαμε ζήτημα να φύγει μια Κυβέρνηση, είχαμε και πρόταση τι να έρθει στη θέση της. Πρόταση στοιχειωδώς ρεαλιστική βέβαια ….». Και καταλήγει:

Προστιμα φωτιά για πηγάδια και… τουλούμπες

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, www.badiera.gr, 29/11/2015

Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στη Δράμα έβρεχε. Όποιος έτυχε να επισκεφθεί την Εφορία, το Δήμο, τη ΔΕΥΑΔ αντίκριζε ουρές γερόντων – συνταξιούχων του ΟΓΑ από τα χωριά να περιμένουν στην ουρά, να μουρμουρίζουν, να βρίζουν επί δικαίων και αδίκων. Ο λόγος;

Δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως ότι όσοι διαθέτουν όχι μόνο γεωτρήσεις για βιομηχανικούς, εμπορικούς ή αγροτικούς σκοπούς, αλλά ακόμη και για οικιακή χρήση και για να ποτίζουν το μπαξεδάκι τους, δηλαδή ακόμη και όσοι έχουν πηγάδια ή τουλούμπες εδώ και δεκαετίες όφειλαν να το δηλώσουν για να το σώσουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα Αριστερά: Βαβέλ και φύκια για μεταξωτές κορδέλες

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, www.badiera.gr, 19/11/2015

Επί δεκαετίες ίσχυε το πολιτικό αξίωμα ότι η Αριστερά είναι ο εκφραστής των λαϊκών στρωμάτων, των αδύνατων, των μη προνομιούχων, αυτών που δεν έχουν φωνή και πρόσβαση.

Συνηθίζαμε να λέμε ότι η Αριστερά είναι για τα δύσκολα. Γνωρίζαμε ότι σε εποχές ευμάρειας και προόδου δεν πρόκειται η Αριστερά να αποκτήσει πλειοψηφία και να γίνει κυβερνητική δύναμη.

Δίκαια από την άλλη παινευόμασταν ότι η Αριστερά έχει το ηθικό πλεονέκτημα, είναι η πολιτική δύναμη της διαφάνειας, της εντιμότητας, της αξιοκρατίας, της αξιοπιστίας, των καθαρών λόγων, της δημοκρατικής συμπεριφοράς και στάσης των στελεχών της.

Με αυτούς τους ρυθμούς δεν θα…προκάνουμε σύντροφοι

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, www.badiera.gr, 30/10/2015

Μετά τις εκλογές και με μεγάλη καθυστέρηση έγινε το πρώτο βήμα για το συντονισμό της παραπέρα δράσης της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ.
Το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο είναι πλέον γεγονός. Στην πολιτική αναζητάς το σωστό timing.
Αν είναι πρόωρο το βήμα τόκαψες, αν είναι πολύ αργό έχασες το τραίνο!
Είναι κοινή πεποίθηση πως η κοινωνία είναι έτοιμη, εμείς κωλυσιεργούμε …
Εμπρός για Περιφερειακά Συντονιστικά Όργανα τώρα.
Εμπρός για Τοπικά Συντονιστικά Όργανα παντού, στους χώρους δουλειάς, στους δήμους, στα χωριά.

Εθνική ανάγκη η ισχυρή Κεντροαριστερά κσι η προοδευτική διακυβέρνηση

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, www.badiera.gr, 18/10/2015

Καθημερινά καθίσταται ολοένα και ποιο φανερό ότι η χώρα πορεύεται δίχως εθνικό πρόγραμμα και πυξίδα. Εθνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης που θα οδηγούσε σε υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξη και ραγδαία μείωση του εφιάλτη της ανεργίας. Σε εφαρμογή σκληρών αλλά και απολύτως αναγκαίων μέτρων για τη δημοσιονομική προσαρμογή και το ξεπέρασμα της κρίσης.
Σε επαναδιαπραγμάτευση και τροποποίηση δυσμενέστατων όρων του 3ου και επαχθέστερου μνημονίου. Όροι που αφενός μεν επιβλήθηκαν εκβιαστικά στη χώρα, αφετέρου έγιναν αποδεκτοί από μια Κυβέρνηση, που μετά «τη σκληρή διαπραγμάτευση» και τα τελικά καταστροφικά αποτελέσματά της για την οικονομία και την κοινωνία, συνθηκολόγησε και παραδόθηκε άνευ όρων.

Σύνολο καταγραφών: 15

Αρθογράφος

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου

Σύνολο καταγραφών: 15

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι