Αρθογράφος: Jean-Marie Colombani - Σελίδα: 1

Ηρθε η ώρα για οικονομικό διευθυντήριο στην Ευρώπη

Jean-Marie Colombani, Το Βήμα της Κυριακής, 04/07/2010

O διάσημος αρθρογράφος των «Νew Υork Τimes» και κάτοχος του βραβείου Νομπέλ Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αυτή την εβδομάδα. Αναρωτιέται μήπως η πολιτική των περικοπών στους κρατικούς προϋπολογισμούς επιβλήθηκε πολύς νωρίς και κατά πόσο βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από μια νέα ύφεση.

Μια σημαντική πολιτική Σύνοδος Κορυφής

Jean-Marie Colombani, Το Βήμα της Κυριακής, 20/06/2010

Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, μπορεί να θεωρηθεί μια σημαντική πολιτική σύνοδος, παρά το γεγονός ότι η ατζέντα της ήταν καθαρά τεχνοκρατικού χαρακτήρα.

Ο Ομπάμα επιμένει στη ρήξη με το παρελθόν

Jean-Marie Colombani, Το Βήμα της Κυριακής, 30/05/2010

O Μπαράκ Ομπάμα επιμένει να δείχνει, για όποιον το έχει ξεχάσει, ότι δεν είναι ο Τζορτζ Μπους. Υστερα από ενάμιση χρόνο στην εξουσία, φροντίζει πάντα να ενσαρκώνει τη ρήξη με τον προκάτοχό του. Απόδειξη η δημοσιοποίηση ενός εγγράφου 52 σελίδων αφιερωμένου στο νέο δόγμα ασφαλείας των ΗΠΑ.

Η Γερμανία σκοτώνει την ΕΕ

Jean-Marie Colombani, Το Βήμα της Κυριακής, 02/05/2010

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη νομοτέλεια του δημόσιου χρέους ενός κράτους της ευρωζώνης ούτε την αποχώρηση ενός μέλους από τη ζώνη αυτή. Γι΄ αυτό ας κρατήσουμε μαζί με τα δυο χέρια το πηδάλιο της σωστικής λέμβου». Την παρατήρηση αυτή, η οποία απευθυνόταν προς τη Γερμανία της Ανγκελα Μέρκελ, έκανε στο περιοδικό «Le Ρoint» ο Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν.

Τα συν και τα πλην του γαλλογερμανικού συμβιβασμού

Jean-Marie Colombani, Το Βήμα της Κυριακής, 28/03/2010

Η συμφωνία η οποία επετεύχθη την τελευταία στιγμή, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στις Βρυξέλλες για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, έχει, αν μη τι άλλο, το πλεονέκτημα ότι υπάρχει.

Η επιστροφή της Γερμανίας στα ευρωπαϊκά πράγματα

Jean-Marie Colombani, Το Βήμα της Κυριακής, 14/03/2010

Το γεγονός θα προκαλέσει αναμφίβολα έκπληξη στους αναγνώστες του «Βήματος», όμως αυτή την εβδομάδα καταγράφηκε στην Ευρώπη ένα πρώτο καλό νέο, το οποίο μάλιστα έρχεται από τη Γερμανία! Χωρίς πρόθεση να φανώ προκλητικός, θα πρέπει να πω ότι ο θόρυβος των τριγμών μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας έφθασε ως εμάς στο Παρίσι.

Το «σκωτσέζικο ντους» της Αγκυρας

Jean-Marie Colombani, Το Βήμα της Κυριακής, 18/10/2009

Μέσα στον γενικό αναβρασμό και στην αναθεώρηση των στρατηγικών ζητημάτων που παρατηρείται μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα θα πρέπει να κοιτάξουμε τα πράγματα και από την πλευρά της Τουρκίας.

Μπερλουσκόνι, υπεράνω νόμων και λογικής

Jean-Marie Colombani, Το Βήμα της Κυριακής, 11/10/2009

«Ζήτω ο Μπερλουσκόνι! Ζήτω η Ιταλία!» αναφώνησε ο ιταλός πρωθυπουργός μετά την έκδοση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας σύμφωνα με την οποία ακυρώνεται προηγούμενος νόμος που παρείχε δικαστική ασυλία στον ίδιο. Ομως ο ιταλός ηγέτης δεν αρκέστηκε σε αυτή την αλαζονική δήλωση.

Η (ανύπαρκτη) ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση

Jean-Marie Colombani, Το Βήμα της Κυριακής, 30/08/2009

Την ώρα που η προσοχή μας εστιάζεται στις εκλογές και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, ένα άλλο φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ίδια χώρα θα έπρεπε να μας απασχολήσει ακόμη περισσότερο.

Τα ανοικτά μέτωπα του Μπαράκ Ομπάμα

Jean-Marie Colombani, Το Βήμα της Κυριακής, 02/08/2009

«Διαβάσατε το εξώφυλλο του «“Νewsweek”»; Αυτό το ερώτημα έθεσε ως έμμεση προτροπή ο Μπαράκ Ομπάμα στο νεανικό του ακροατήριο την εβδομάδα που μας πέρασε. Ούτε κατά παραγγελία να ήταν το εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού, το οποίο προπαγάνδιζε με ευμεγέθη κεφαλαία γράμματα ότι «η ύφεση τελείωσε».

Η διγλωσσία του ρωσικού ηγετικού διδύμου

Jean-Marie Colombani, Το Βήμα της Κυριακής, 19/07/2009

Εστεμίροβα, Μαρκέλοφ, Πολιτόφσκαγια: τρεις υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τρία θύματα, τρεις μάρτυρες της ελευθερίας. Η δολοφονία της δημοσιογράφου και ακτιβίστριας Ναταλία Εστεμίροβα αποτελεί το τρίτο μέρος ενός κύκλου δολοφονιών,

Ο Ομπάμα αντιμέτωπος με την πραγματικότητα

Jean-Marie Colombani, 05/07/2009

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν μια κρίσιμη καμπή στην προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα. Σηματοδοτεί το τέλος της πρώτης περιόδου και εγκαινιάζει μια νέα στη θητεία του αμερικανού προέδρου. Η περίοδος των υποσχέσεων και του αρχικού ενθουσιασμού μετά την ανάληψη της προεδρίας έλαβε τέλος.
Σύνολο καταγραφών: 27

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι