Αρθογράφος: Joschka Fischer - Σελίδα: 1

Στην Καταλωνία διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ

Joschka Fischer, ΤΑ ΝΕΑ, Project Syndicate, 20/10/2017

...Μόνο να ελπίζει κανείς μπορεί πως η λογική θα επικρατήσει, ιδιαίτερα στη Βαρκελώνη, αλλά και στη Μαδρίτη. Μια δημοκρατική, ακέραιη Ισπανία είναι άκρως σημαντική για να εκτίθεται σε κίνδυνο από διαμάχες για την κατανομή των φορολογικών εσόδων μεταξύ των περιφερειών της χώρας. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση παρά να εγκαταλείψουν και οι δύο πλευρές τα χαρακώματα που έχουν σκάψει για τον εαυτό τους

Επιστροφή στην Κοινή Αγορά: Το λάθος της Βρετανίας

Joschka Fischer, ΤΟ ΒΗΜΑ, The Project Syndicate, 06/03/2016

Αυτό που διακυβεύεται στο επικείμενο δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για το αν θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι η φύση της ίδιας της Ενωσης. Το Λονδίνο θέλει μια διαφορετική Ευρώπη από αυτήν που αντιπροσωπεύει σήμερα η ΕΕ. Προτιμά μια Ευρώπη που θα αποτελείται μόνο από μια κοινή αγορά.

Η ολοκληρωτική παράλυση της Ευρώπης

Joschka Fischer, 27/08/2015

Επί πολλούς αιώνες, η Ευρώπη μαστιζόταν από πολέμους, λιμούς και φτώχεια. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι οδηγήθηκαν στη μετανάστευση λόγω της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης. Διέσχισαν τον Ατλαντικό προς τη Νότια και τη Βόρεια Αμερική και έφθασαν έως την Αυστραλία για να ξεφύγουν από τη μιζέρια, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Το Ιράν στο δρόμο του πολέμου

Joschka Fischer, ΤΟ ΒΗΜΑ, 30/11/2011

Την ώρα που η Ευρώπη ανησυχεί βλέποντας σε αργή κίνηση την δική της κρίση, και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις εξακολουθούν να βλέπουν υπνωτισμένες το παράδοξο θέαμα των μυριάδων προσπαθειών που καταβάλλουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι για να σώσουν το ευρώ (και έτσι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα), σύννεφα πολέμου μαζεύονται για άλλη μία φορά επάνω από το Ιράν.

Εξευρωπαϊζοντας την Ευρώπη ή Υμνος στον Φεντεραλισμό

Joschka Fischer, ΤΟ ΒΗΜΑ, 02/11/2011

Η ευρωζώνη βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, επειδή μόνο εκεί, στο βασίλειο του δεύτερου πιο σημαντικού νομίσματος μετά το δολάριο, μπορεί η κρίση να χτυπήσει μία αδύναμη «δομή», και όχι ένα κράτος με πραγματική ισχύ.

Η κρίση κυριαρχίας της Ευρώπης

Joschka Fischer, www.euro2day.gr, 07/08/2011

Η Ε.Ε. πρέπει να συνδυάσει μεγαλύτερη σταθερότητα, μεταφορά κεφαλαίων και αμοιβαία αλληλεγγύη για να αποφύγει την κατάρρευση. Αν όμως οι ηγέτες της δεν προσπαθήσουν, η ήττα τους -και η ήττα της Ευρώπης- είναι δεδομένη, κατά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και αντικαγκελάριο της Γερμανίας, κ. Joschka Fischer.

Βγαίνοντας από το λαβύρινθο της Μέσης Ανατολής

Joschka Fischer, Το Βήμα της Κυριακής, 31/12/2010

Δύο χρόνια πέρασαν από την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Ομπάμα προσπάθησε από την πρώτη μέρα να βρει μια λύση στη διένεξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Δύο χρόνια μετα, οι καλές προθέσεις είναι άραγε το καλύτερο που έχει να μας δώσει η νέα πολιτική του Ομπάμα, αφού τίποτα σημαντικό δεν έχε προκύψει από αυτήν; Οι καλές προθέσεις έχουν μικρή σημασία στη ζωή – και πολύ λιγότερη στην πολιτική. Αυτό που έχει σημασία είναι τα αποτελέσματα.

Στην κρίση του ευρώ, η Μέρκελ δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της

Joschka Fischer, Der Spiegel, ppol.gr, 25/05/2010

Ο πρώην Γερμανός υπουργός εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ (Joschka Fischer, JF) ασκεί δριμεία κριτική στον τρόπο που διαχειρίστηκε ως σήμερα την κρίση του ευρώ η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ (Angela Merkel). Σε μία συνέντευξή του στο «Σπίγκελ» (S) ο πρώην ηγέτης του κόμματος των «πράσινων» εκτιμά πως η Μέρκελ «παραμέλησε» το καθήκον της, οδηγώντας τη χώρα της σε δύσκολη θέση.

H στάση της Μέρκελ βάζει σε κίνδυνο την Ευρώπη

Joschka Fischer, ΤΟ ΒΗΜΑ, 07/04/2010

Η πρόσφατη συνάντηση κορυφής της ΕΕ κατέληξε με έναν τυπικά ευρωπαϊκό συμβιβασμό για τη χρηματοπιστωτική κρίση της Ελλάδας, έναν συμβιβασμό που αποφεύγει τον όρο «λύση» και που κρύβεται πίσω από την ιδέα ενός «μηχανισμού».

Γερμανία: ο αγώνας για το "μεσαίο χώρο"

Joschka Fischer, Project Syndicate, ppol.gr, 12/10/2009

Η Γερμανία έκανε την επιλογή της. Καταψήφισε παθιασμένα τον κυβερνώντα «μεγάλο συνασπισμό», ρίχνοντας τους σοσιαλδημοκράτες σε πολιτική άβυσσο... Από το άλλοτε υπερήφανο SPD του Γκέρχαρντ Σρέντερ (Gerhard Schröder) δεν απομένουν παρά μόνο ερείπια. Παρά την καθαρή νίκη της κεντροδεξιάς όμως, οι χριστιανοδημοκράτες της CDU δεν έμειναν αλώβητοι από τη συγκυβέρνησή τους με το SPD.

Ο κόσμος του μαύρου κύκνου

Ενώ δεν έχει κοπάσει η οικονομική κρίση, πρέπει να ετοιμαζόμαστε για τις κλιματικές αλλαγές

Joschka Fischer, Ρroject Syndicate/Ιnstitute of Ηuman Sciences, 2009, Το Βήμα, 08/05/2009

Στη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση η εικόνα ενός μαύρου κύκνου έχει γίνει σύμβολο για κάτι που μοιάζει αδύνατο αλλά κατά κάποιο τρόπο συμβαίνει και φέρνει τον κόσμο τα πάνω κάτω. Εφέτος θα διαπιστώσουμε αν οι μαύροι κύκνοι βρίσκονται ήδη μεταξύ μας και θα προετοιμαστούμε για την άφιξη και άλλων.

Η κρίση υπογραμμίζει τις διαφορές ΗΠΑ- Ευρώπης

Joschka Fischer, ΤΟ ΒΗΜΑ, 03/04/2009

Στις όχθες του Ρήνου και στην Πράγα, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα «υποκλιθούν» στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Θα τραβηχτούν ωραίες φωτογραφίες και θα δοθούν μακροσκελείς ομιλίες για το μέλλον της διατλαντικής σχέσης- με άλλα λόγια, «business as usual».
Σύνολο καταγραφών: 20

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι