Αρθογράφος: Joschka Fischer - Σελίδα: 1

Πού βαδίζει η σχέσηΟυάσινγκτον - Βερολίνου;

Joschka Fischer, Τα Νέα, 31/07/2021

Η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο προσφέρει μια ιδανική ευκαιρία να εκτιμήσουμε την κατάσταση που βρίσκονται οι σχέσεις ΗΠΑ και Γερμανίας. Δεν πρόκειται, όμως, για μια συναισθηματική ευκαιρία. Η μακρά και περίπλοκη ιστορία των διμερών σχέσεων ενδέχεται να εισέρχεται σε μια νέα φάση.

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτός ο αιώνας

Joschka Fischer, Τα Νέα, 26/06/2021

Η πρόσφατη σύνοδος της G7 φάνηκε να επιβεβαιώνει κάτι που ήταν ξεκάθαρο από καιρό: οι ΗΠΑ και η Κίνα εισέρχονται σε έναν ψυχρό πόλεμο αντίστοιχο με εκείνο μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενωσης το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Η Κίνα κέρδισε το 2020

Joschka Fischer, Τα Νέα, 05/12/2020

Το 2020 θα περάσει στην Ιστορία ως το έτος της μεγάλης πανδημίας του COVID-19, και ορθώς. Θα το θυμόμαστε όμως επίσης ως τη χρονιά που τερματίστηκε η άθλια θητεία του Ντόναλντ Τραμπ. Και τα δύο αυτά συμβάντα έχουν στενούς δεσμούς και θα αφήσουν μακροχρόνια ίχνη, εν μέρει διότι εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια μιας ευρύτερης παγκόσμιας μετάβασης από έναν 20ό αιώνα κυριαρχούμενο από τις ΗΠΑ σε έναν 21ο αιώνα κυριαρχούμενο από την Κίνα.

Οι διατλαντικές σχέσεις και το μέλλον της Δύσης

Joschka Fischer, Τα Νέα, 31/10/2020

Πολλοί Αμερικανοί έχουν ψηφίσει και πολλοί ακόμη θα πάνε στις κάλπες γιʼ αυτό που φαίνεται να είναι το πιο σημαντικό πολιτικό γεγονός αυτής της χρονιάς. Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020 είναι μια κρίσιμη στιγμή με κάθε έννοια της λέξης. Και δεν είναι μόνο για την αμερικανική δημοκρατία. Είναι και για τις διατλαντικές σχέσεις αλλά και το μέλλον της Δύσης.

Στην Καταλωνία διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ

Joschka Fischer, ΤΑ ΝΕΑ, Project Syndicate, 20/10/2017

...Μόνο να ελπίζει κανείς μπορεί πως η λογική θα επικρατήσει, ιδιαίτερα στη Βαρκελώνη, αλλά και στη Μαδρίτη. Μια δημοκρατική, ακέραιη Ισπανία είναι άκρως σημαντική για να εκτίθεται σε κίνδυνο από διαμάχες για την κατανομή των φορολογικών εσόδων μεταξύ των περιφερειών της χώρας. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση παρά να εγκαταλείψουν και οι δύο πλευρές τα χαρακώματα που έχουν σκάψει για τον εαυτό τους

Επιστροφή στην Κοινή Αγορά: Το λάθος της Βρετανίας

Joschka Fischer, ΤΟ ΒΗΜΑ, The Project Syndicate, 06/03/2016

Αυτό που διακυβεύεται στο επικείμενο δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για το αν θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι η φύση της ίδιας της Ενωσης. Το Λονδίνο θέλει μια διαφορετική Ευρώπη από αυτήν που αντιπροσωπεύει σήμερα η ΕΕ. Προτιμά μια Ευρώπη που θα αποτελείται μόνο από μια κοινή αγορά.

Η ολοκληρωτική παράλυση της Ευρώπης

Joschka Fischer, 27/08/2015

Επί πολλούς αιώνες, η Ευρώπη μαστιζόταν από πολέμους, λιμούς και φτώχεια. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι οδηγήθηκαν στη μετανάστευση λόγω της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης. Διέσχισαν τον Ατλαντικό προς τη Νότια και τη Βόρεια Αμερική και έφθασαν έως την Αυστραλία για να ξεφύγουν από τη μιζέρια, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Το Ιράν στο δρόμο του πολέμου

Joschka Fischer, ΤΟ ΒΗΜΑ, 30/11/2011

Την ώρα που η Ευρώπη ανησυχεί βλέποντας σε αργή κίνηση την δική της κρίση, και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις εξακολουθούν να βλέπουν υπνωτισμένες το παράδοξο θέαμα των μυριάδων προσπαθειών που καταβάλλουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι για να σώσουν το ευρώ (και έτσι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα), σύννεφα πολέμου μαζεύονται για άλλη μία φορά επάνω από το Ιράν.

Εξευρωπαϊζοντας την Ευρώπη ή Υμνος στον Φεντεραλισμό

Joschka Fischer, ΤΟ ΒΗΜΑ, 02/11/2011

Η ευρωζώνη βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, επειδή μόνο εκεί, στο βασίλειο του δεύτερου πιο σημαντικού νομίσματος μετά το δολάριο, μπορεί η κρίση να χτυπήσει μία αδύναμη «δομή», και όχι ένα κράτος με πραγματική ισχύ.

Η κρίση κυριαρχίας της Ευρώπης

Joschka Fischer, www.euro2day.gr, 07/08/2011

Η Ε.Ε. πρέπει να συνδυάσει μεγαλύτερη σταθερότητα, μεταφορά κεφαλαίων και αμοιβαία αλληλεγγύη για να αποφύγει την κατάρρευση. Αν όμως οι ηγέτες της δεν προσπαθήσουν, η ήττα τους -και η ήττα της Ευρώπης- είναι δεδομένη, κατά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και αντικαγκελάριο της Γερμανίας, κ. Joschka Fischer.

Βγαίνοντας από το λαβύρινθο της Μέσης Ανατολής

Joschka Fischer, Το Βήμα της Κυριακής, 31/12/2010

Δύο χρόνια πέρασαν από την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Ομπάμα προσπάθησε από την πρώτη μέρα να βρει μια λύση στη διένεξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Δύο χρόνια μετα, οι καλές προθέσεις είναι άραγε το καλύτερο που έχει να μας δώσει η νέα πολιτική του Ομπάμα, αφού τίποτα σημαντικό δεν έχε προκύψει από αυτήν; Οι καλές προθέσεις έχουν μικρή σημασία στη ζωή – και πολύ λιγότερη στην πολιτική. Αυτό που έχει σημασία είναι τα αποτελέσματα.

Στην κρίση του ευρώ, η Μέρκελ δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της

Joschka Fischer, Der Spiegel, ppol.gr, 25/05/2010

Ο πρώην Γερμανός υπουργός εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ (Joschka Fischer, JF) ασκεί δριμεία κριτική στον τρόπο που διαχειρίστηκε ως σήμερα την κρίση του ευρώ η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ (Angela Merkel). Σε μία συνέντευξή του στο «Σπίγκελ» (S) ο πρώην ηγέτης του κόμματος των «πράσινων» εκτιμά πως η Μέρκελ «παραμέλησε» το καθήκον της, οδηγώντας τη χώρα της σε δύσκολη θέση.
Σύνολο καταγραφών: 24

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι