Αρθογράφος: Νίκος Μπίστης - Σελίδα: 1

Μακεδονομάχοι χωρίς αιτία

Νίκος Μπίστης, www.thecaller.gr, 08/01/2018

Νίκος Μπίστης
Νίκος Μπίστης

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο σχέδιο Άτσεσον λέει στον Αλέξη Παπαχελά : όταν η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν μπόρεσε να δώσει λύση στο θέμα των Σκοπίων, το οποίο ήταν βεβαίως ασυγκρίτως μικρότερης σημασίας από το Κυπριακό, θα έδινε λύση στο θέμα το Κυπριακό;( Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια. σελ. 179).

Φαίνεται πως τώρα υπάρχει μια δυνατότητα να λύσουμε ένα υπαρκτό θέμα εξωτερικής πολιτικής το οποίο κάτω από την πίεση του διάχυτου σε όλα τα κόμματα μείγματος εθνικισμού και μικροπολιτικής το αναγορεύσαμε σε μείζον εθνικό θέμα. Η εσφαλμένη αφετηρία βρίσκεται στην απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών τον Απρίλιο του 1992 , που εκλαικέυτηκε με το: ουδέποτε ονομασία με τον όρο Μακεδονία η παράγωγα του.

Το Κυπριακό, το Μακεδονικό και ο Ιανός Κοτζιάς

Νίκος Μπίστης, www.protagon.gr, 20/12/2017

Το 2017 υπήρξε κρίσιμο έτος για την επίλυση του Κυπριακού. Το 2018 προβλέπεται κρίσιμο για το Μακεδονικό. Και στις δύο περιπτώσεις έτυχε να βρίσκεται στο τιμόνι της εξωτερικής πολιτικής της χώρας ο Νίκος Κοτζιάς. Και ως προς το Κυπριακό έχουμε απτά αποτελέσματα της πολιτικής που άσκησε, δυστυχώς σε αγαστή συνεργασία —μετά από ένα σημείο γιατί μέχρι τότε συγκρούονταν μετωπικά— με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Τα έχουμε πει κατ’ επανάληψη για την στροφή 180 μοιρών του Νικου Αναστασιάδη και την υποστήριξη που του παρείχε αφειδώς ο Νίκος Κοτζιάς μετά την εγκατάλειψη βέβαια από τον κύπριο πρόεδρο της ορθής γραμμής που μέχρι τότε υπηρετούσε.

Όπως η Πορτογαλία;

Νίκος Μπίστης, Έθνος, 25/09/2017

Η Πορτογαλία καιρό τώρα βγήκε από το μνημόνιο και την προηγούμενη εβδομάδα τα ομόλογα της ανέβηκαν κατηγορία. Ρυθμοί ανάπτυξης στο 3% με πρόβλεψη 6% για τον επόμενο χρόνο. Και αυτό από μια κυβέρνηση που όταν ορκίστηκε η ευρωπαϊκή δεξιά στοιχημάτιζε ότι δεν θα τα καταφέρει στην οικονομία και θα καταρρεύσει από εσωτερική ανομοιογένεια. Και όμως η κυβέρνηση αριστερού συνασπισμού του Αντόνιο Κόστα ( Σοσιαλιστικό κόμμα , Κομμουνιστικό , Αριστερό Μπλόκο , Οικολόγοι) μακροημερεύει από τον Νοέμβριο του 2015 και χαίρει υψηλής δημοφιλίας ενώ οι συσχετισμοί ανάμεσα στην δεξιά και την αριστερά έχουν ανατραπεί θεαματικά υπέρ της δεύτερη

Αδιάβλητη, μαζική ψηφοφορία πολιτών

Νίκος Μπίστης, www.thecaller.gr, 06/09/2017

Οι καταιγιστικές θετικές εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον όχι μόνο του κόσμου της παράταξης μας αλλά και κάθε πολίτη που συνειδητοποιεί την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας μεγάλης , ενωμένης και ανανεωμένης δημοκρατικής παράταξης.

Η προσέλευση στις εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου ενιαίου και υπό διαμόρφωση φορέα εκτιμώ ότι θα είναι μεγάλη και θα αποτελέσει ασπίδα για αυτόν/ την που θα εκλεγεί και εφαλτήριο για την συγκρότηση του νέου φορέα. Οι πολίτες που θα προσέλθουν όπως και οι υποψήφιοι τοις πράγμασι είναι συνιδρυτές του νέου ενιαίου φορέα και ο κατάλογος των προσερχόμενων στην ψηφοφορία το πρώτο μητρώο μελών του νέου φορέα.

Ενας πρώην που δεν ισοπεδώνει…

Νίκος Μπίστης, www.protagon.gr, 21/08/2017

Πολλοί ταυτίζουν ναζισμό και κομμουνισμό αποδοκιμάζοντας εξίσου και τους δύο. Κομμάτια να γίνει. Υπάρχουν όμως και αυτοί που το παραξηλώνουν αποδοκιμάζοντας μόνο τον κομμουνισμό λες και η Ιστορία αρχίζει το 1989. Και στην περίπτωση της Εσθονίας, δεν αναφερόμαστε σε κάποια απαστράπτουσα δημοκρατία.

Εδώ και χρόνια στενοχωρώντας πολλούς φίλους μου έχω αντιταχθεί στην απλουστευτική -και βολική προπαγανδιστικά- εξομοίωση ναζισμού και κομμουνισμού. Υπάρχει ένα απλό και γι’ αυτό καθόλου απλοϊκό επιχείρημα απέναντι στην ισοπέδωση που αναδεικνύει τον πυρήνα της διαφοράς.

Και τώρα όλοι μαζί…

Νίκος Μπίστης, www.thecaller.gr, 05/08/2017

Όλοι μαζί γιατί ουδείς περισσεύει. Θυμάμαι πόσο κοινότοπες θεωρήθηκαν και λοιδωρήθηκαν αυτές οι εκφράσεις όταν επίμονα τις επαναλαμβάναμε πριν από μήνες , τότε που το σχέδιο για την συγκρότηση της ευρείας κεντροαριστεράς ήταν στα σπάργανα.
Και πόσο ρεαλιστικές και ταυτόχρονα ελπιδοφόρες ακούγονται σήμερα.
Ουσιαστικά όλους αυτούς τους μήνες δύο σχέδια αντιπαρατέθηκαν. Ένα ρητά διατυπωμένο και ένα που κυκλοφορούσε ως πιθανότητα. Ένα με κατάληξη το Ιδρυτικό Συνέδριο και κρίσιμους ενδιάμεσους σταθμούς το Συνέδριο της ΔΗΣΥ και την εκλογή ηγεσίας από καθολική ψηφοφορία του κόσμου της παράταξης .

Εθνική ομοψυχία στο λάθος

Νίκος Μπίστης, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Τύπου, 15/07/2017

Τρεις δηλώσεις χαρακτηρίζουν το νέο ναυάγιο στο Κυπριακό. Η πρώτη του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες : "Εύχομαι ότι καλύτερο στους Κύπριους, στον Βορά και τον Νότο". Η δεύτερη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου ότι " το Κυπριακό δεν μπορεί πλέον να λυθεί στο πλαίσιο των παραμέτρων και των καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ". Τέλος η πιο δραματική και ανθρώπινη από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί : "απέτυχε η τελευταία προσπάθεια της γενιάς μου . Ελπίζω οι προσπάθειες των επόμενων γενιών να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα". Ο καλύτερος συνομιλητής που μπορούσε να συναντήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, φωτογραφίζει το μέγεθος της αποτυχίας .

Τι έλεγαν για το συνέδριο της ΔΗΣΥ; Και τι έγινε…

Νίκος Μπίστης, www.protagon.gr, 07/07/2017

Ελεγαν ότι θα είναι ένα Συνέδριο αδιάφορο, που δεν θα απασχολήσει την κοινή γνώμη. Εξελίχθηκε κατά κοινή ομολογία σε ένα πολύ ενδιαφέρον Συνέδριο.

Eλεγαν ότι επειδή δεν έχει κατά την γνώμη τους διακύβευμα, οι σύνεδροι δεν θα προσέλθουν. Όχι μόνο προσήλθαν 2.500 αλλά ήσαν εκεί όλο το τριήμερο του καύσωνα γιατί εντόπισαν εύκολα το διπλό διακύβευμα που αδυνατούσαν να διακρίνουν οι λέγοντες: την ενότητα της παράταξης και την ψήφιση του οδικού χάρτη για την εκλογή ηγεσίας από καθολική ψηφοφορία και το ιδρυτικό Συνέδριο του νέου ενιαίου φορέα.

Ιούνιος αποφάσεων

Νίκος Μπίστης, Τα Νέα, 31/05/2017

Τέλος Ιουνίου παραγματοποιείται το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα αποφασίσει τον οδικό χάρτη για το ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα. Με εκλογή ηγεσίας από καθολική ψηφοφορία και οργάνων του νέου φορέα από το συνέδριο. Με νέο όνομα και σύμβολα. Και με ερώτημα προς τα κόμματα που συναπαρτίζουν την ΔΗΣΥ η συζητούν την συμμετοχή τους: αν συμφωνούν με την αυτοδιάλυση των κομμάτων η επιθυμούν για ένα μεταβατικό διάστημα την διατήρηση του πολυκομματικού χαρακτήρα του νέου σχήματος.

Η διαφορά ισχύος και τσαμπουκά

Νίκος Μπίστης, www.protagon.gr, 16/05/2017

Τις συνέπειες των σφαλμάτων στην εξωτερική πολιτική τις συνειδητοποιούμε όταν η ζημιά έχει επέλθει. Μέχρι τότε και οι πιο νουνεχείς απλώς σιωπούν για να μην έρθουν σε αντίθεση με εσφαλμένες αλλά ταυτοχρόνως βαθιά εδραιωμένες «βεβαιότητες» της κοινής γνώμης. Μια τέτοια φάση διανύουμε στο Κυπριακό με επικίνδυνη αιχμή το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιαδη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Ρολάνδης αφού απαριθμεί ένα προς ένα τα πολλά σφάλματα και τις επώδυνες συνέπειες τους, προειδοποιεί ότι το θέμα της αξιοποίησης των φυσικών πόρων είναι σύνθετο, επικίνδυνο και μπορεί να προχωρήσει μόνο συνυπολογίζοντας τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Προτείνει δίκαιη και αναλογική αξιοποίηση 75% για τους Ελληνοκύπριους με 25% για τους Τουρκοκύπριους.

Μεταβατικό μεν, σημαντικό δε.

Νίκος Μπίστης, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Τύπου, 07/05/2017

Ο λόγος για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Μεταβατικό γιατί αποτελεί αναγκαία στάση και ταυτόχρονα αφετηρία για το ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα και σημαντικό γιατί θα ξεκαθαρίσει το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα και τα όρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην μετεξέλιξη της. Όσοι συμμετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν συνειδητοποιήσει ότι "χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται, μόνο του το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και δεν αρκεί". Επίσης ότι δεν αποκτά δυναμική ένα σχήμα που απλώς θα αθροίσει υπαρκτές δυνάμεις.

Ανακούφιση που νανουρίζει

Νίκος Μπίστης, Έθνος, 29/04/2017

Ανακούφιση για την προβλεπόμενη ήττα της Λεπέν στο δεύτερο γύρο ,ναι. Εφησυχασμός και πολύ περισσότερο άφελής ενθουσιασμός για την Ευρώπη που» αντιστέκεται σε Γαλλία, Ολλανδία και Αυστρία», όχι. Μια τέτοια καθησυχαστική ανάγνωση του κοντά 40% που θα πάρει η Λεπέν στο δεύτερο γύρο θα επιβεβαιώσει την αδυναμία – στα όρια της τύφλωσης- κυρίαρχων κύκλων της Ευρώπης να ερμηνεύσουν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της ψήφου των Γάλλων.
Σύνολο καταγραφών: 66

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι