Αρθογράφος: Σάκης Παπαθανασίου - Σελίδα: 1

ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και μέσο και σκοπός

Σάκης Παπαθανασίου, http://www.e-path.gr, 16/07/2016

Η Δημοκρατία πρέπει να είναι και σκοπός και μέσο.

Όταν βρισκόμαστε μπροστά σε πρακτικές περιορισμού της δημοκρατίας, όπως αυτές που εφαρμόζει ο Ερντογαν, τότε η στάση των δημοκρατικών κρατών και πολιτών πρέπει να είναι η ισχυρότερη υποστήριξη της εμπέδωσης της δημοκρατίας και των θεσμών της στην Τουρκία και σε καμιά περίπτωση η ταλάντευση για το ρόλο του στρατού, στο όνομα ότι αυτός υποστηρίζει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Υπάρχει διέξοδος;

Σάκης Παπαθανασίου, 16/07/2015

Η εξέλιξη του “ελληνικού ζητήματος” ανέδειξε τις αντιφάσεις της νομισματικής ενοποίησης χωρίς παράλληλη προώθηση της οικονομικής και της πολιτικής ενοποίησης των χωρών που συμμετέχουν στο ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι η αφαίμαξη των δημοκρατικών διαδικασιών και η σταδιακή απόκτηση κυριαρχικού ρόλου από τα κράτη μέλη που έχουν πλεονάσματα και καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος. Στην ουσία μιλάμε για την επιβολή, με πρωταγωνιστικό ρόλο της Γερμανίας, της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και της άνισης ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της.

Ευθύνη και ταχύτητα για μια νέα συμφωνία

Σάκης Παπαθανασίου, 06/07/2015

Η μη υπογραφή συμφωνίας έως την 30η Ιουνίου και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος – ανεξαρτήτως προθέσεων – οδήγησε τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά.

Μέσα από το δημοψήφισμα με εκκωφαντικό τρόπο εκφράστηκε η διαμαρτυρία προς τις πολιτικές που απαιτούν οι δανειστές και η απόρριψη των κομμάτων που άσκησαν κυβερνητική πολιτική. Επιβεβαιώθηκε η πολιτική εμπιστοσύνη προς τον Αλέξη Τσίπρα και επιδιώχθηκε να το δοθεί ένα επιπλέον διαπραγματευτικού ατού. Το αποτέλεσμα επήλθε βεβαίως με την επιχειρηματολογία ασφάλειας ότι το ΟΧΙ εμπεριείχε την παραμονή εντός ευρώ και την επίτευξη συμφωνίας εντός 48 ωρών.

Συμφωνία έως τις 30 Ιουνίου

Σάκης Παπαθανασίου, 29/06/2015

Η κυβέρνηση, υπό το κράτος διαρκώς αυξανόμενων απαιτήσεων των δανειστών, παρέπεμψε σε δημοψήφισμα την αποδοχή η μη της πρότασης τους.
Η διαδικασία του δημοψηφίσματος προβλέπεται στο σύνταγμα. Όμως η κυβέρνηση επιλέγει να διεξαχθεί στην εκπνοή του προγράμματος στήριξης, με έλεγχο των ροών του τραπεζικού συστήματος, χωρίς επαρκές διάστημα διαλόγου και με ερώτημα που δεν προκρίνει με ακρίβεια τι πρέπει να πράξει στη συνέχεια η κυβέρνηση.
Το δημοψήφισμα λειτουργεί ως προσωρινή λύτρωση από τις πραγματικές δυσκολίες της διαπραγμάτευσης.

Ούτε Grexit ούτε Grimbo: Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων

Σάκης Παπαθανασίου, 19/06/2015

Το κλίμα στην Ευρώπη δεν είναι ευνοϊκό για την Ελλάδα. Οι κυρίαρχοι κύκλοι δεν επιθυμούν το Grexit ούτε όμως είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν μια πολιτική που θα αλλάξει εκ βάθρων το πρόγραμμα προσαρμογής. Έχουν διαφορές μεταξύ τους, αλλά ο τόνος δίνεται από τη σύμπραξη του ΔΝΤ με τους σκληρούς της Ε.Ε, επιδιώκοντας την πειθάρχηση έως και την παραδειγματική τιμωρία της Ελλάδας. Αυτό προεξοφλεί ότι δεν πρόκειται να κάνουν υποχωρήσεις που θα δώσουν την εικόνα ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει νίκη.

Δημοσιονομικοί στόχοι και συμφωνία

Σάκης Παπαθανασίου, www.badiera.gr, 15/06/2015

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολούνταν με λεπτομέρειες της δημοσιονομικής προσαρμογής, αφού θα καταργούσε τα μνημόνια και θα κούρευε το χρέος, είχαμε θέσει ως ΔΗΜΑΡ το ζήτημα της προσγείωσης των δημοσιονομικών στόχων. Αυτό θα έδινε ανάσες στην οικονομία και ταυτόχρονα θα έδειχνε την ανάγκη της αναδιάρθρωσης του χρέους, αφού η εκτίμηση της βιωσιμότητας του στηρίζονταν σε μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις για ρυθμούς ανάπτυξης 3% και 4,5% τα επόμενα έτη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σωστά έθεσε το ζήτημα της μεγάλης μείωσης των δημοσιονομικών στόχων. Είναι όμως σκιαμαχία να δίνει μάχη για μια διαφορά 0,2% αφού αυτή είναι αμελητέα, αν συνυπολογίσει κανείς τη σχετική ελαστικότητα που υπάρχει στη μεθοδολογία προσδιορισμού του πλεονάσματος.

Προωθητικός συμβιβασμός ή Κούγκι;

Σάκης Παπαθανασίου, www.badiera.gr, 05/05/2015

Οι εκλογές στη χώρα μας ανέδειξαν νέα κυβέρνηση. Όσες διαφορές και αν έχει κάποιος με την πολιτική της δεν μπορεί παρά να στηρίξει την προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης, υπό τον όρο βεβαίως ότι στοχεύει σε μια νέα συμφωνία εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Η απόσταση μεταξύ των εταίρων και της κυβέρνησης είναι μεγάλη. Οι εταίροι επιμένουν στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής με κάποιους εξωραϊσμούς. Η κυβέρνηση κάνει διαπραγμάτευση ωστόσο κινείται με τεχνικά ανέτοιμες προτάσεις, υπερτροφική επικοινωνιακή διαχείριση και ανάδειξη του ενδεχόμενου ρήξης ως κύριου όπλου της διαπραγμάτευσης.

Η ΔΕΗ αντί παροχών στους εργαζόμενους να μειώσει τα τιμολόγια της

Σάκης Παπαθανασίου, www.badiera.gr, 03/03/2015

Το ζητούμενο σήμερα για τη ΔΕΗ δεν είναι να αυξήσει τις παροχές προς τους εργαζόμενους της, να επαναφέρει προνόμια σε συνδικαλιστές και να κάνει προσλήψεις ( αν δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη) με σκοπό να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
Όποιες δυνατότητες έχει η ΔΕΗ πρέπει να αξιοποιηθούν α) για την υποστήριξη των συμπολιτών μας που ζουν σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας και γενικότερα την ενίσχυση του κοινωνικού τιμολογίου β) για τη συνέχιση της λήψης μέτρων μείωσης της τιμής του παρεχόμενου ρεύματος προς τις παραγωγικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε αυτές να μειώσουν το κόστος τους και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους.

Ο πρωθυπουργός να μην παραδοθεί. Να κάνει όμως το ωφέλιμο για τη χώρα!

Σάκης Παπαθανασίου, www.badiera.gr, 10/02/2015

Η επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους, δεν θα είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο πρώτος στόχος είναι να περάσουμε σε αυτή τη διαδικασία, χωρίς τον κίνδυνο χρηματοδοτικής ασφυξίας.
Η αναγνώριση του δικαιώματος της ελληνικής κυβέρνησης να διαπραγματευτεί το δικό της πρόγραμμα, συνιστά πράξη γενικότερης σημασίας για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων εντός της Ε.Ε στη βάση της ισοτιμίας. Είναι κοινή παραδοχή ότι τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει στην Ε.Ε η διαβούλευση και ο συγκερασμός των διαφορετικών αποφάσεων που λαμβάνονται δημοκρατικά σε επίπεδο κρατών – μελών και έχει κυριαρχήσει η μεθοδολογία της λήψης των τελικών αποφάσεων στη βάση των θέσεων της Γερμανίας.

Οι θέσεις της ΔΗΜΑΡ και η επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους

Σάκης Παπαθανασίου, 05/02/2015

Η Δημοκρατική Αριστερά, όταν οι μεν «έσχιζαν» το μνημόνιο και οι δε κατασκεύαζαν μια εικονική έξοδο από αυτό, είχε σταθερά ταχθεί υπέρ μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους με στόχο την ουσιαστική μείωση του χρέους και τη σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία.
Η νέα κυβέρνηση σήμερα επιλέγει, και καλώς πράττει, να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους, στοχεύοντας σε μια νέα συμφωνία. Αυτή η διαδικασία δεν θα είναι ένας δρόμος εύκολος και ατάραχος. Θα εμπεριέχει συμμαχίες και αντιπαλότητες, διάλογο και αντιπαραθέσεις, με τελικό ζητούμενο εκ μέρους της Ελλάδας έναν προωθητικό συμβιβασμό που θα αλλάξει το πολιτικό πλαίσιο εξόδου από την κρίση.

Η αλλαγή είναι ιστορική! Πώς θα έχει μακρόπνοη προοπτική;

Σάκης Παπαθανασίου, 27/01/2015

Οι στιγμές είναι ιστορικές. Πρώτη φορά η Ριζοσπαστική Αριστερά αναδεικνύεται σε κυβέρνηση της χώρας. Θέλουμε να πετύχει. Ζητούμενο είναι η νέα διακυβέρνηση να προωθήσει ένα νέο υπόδειγμα αντιμετώπισης της κρίσης με όρους δημοκρατίας, δίκαιης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Αυτό προϋποθέτει την επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους στη βάση ενός εναλλακτικού σχεδίου και συμμαχιών στην Ευρώπη με στόχο την επίτευξη μας νέας συμφωνίας.

Ποιές είναι οι παράμετροι που δεν πρέπει να ξεχάσει μια προοδευτική κυβέρνηση;

Πρώτα δηλώσεις μεταμέλειας και μετά συνεργασία!

Σάκης Παπαθανασίου, www.badiera.gr, 31/12/2014

Εσχάτως κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενοι στη ΔΗΜΑΡ της ζητούν «να κάνει δημόσια αυτοκριτική για τις επιλογές της το προηγούμενο διάστημα» ως προαπαιτούμενο για μια ενδεχόμενη συνεργασία της με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ζητούν ανανήψαντες σε λάθος πολιτικό χώρο και σε μια πολιτική συγκυρία που θέτει άλλα πολιτικά προτάγματα .
Όσοι σήμερα παραμένουν στη ΔΗΜΑΡ έχουν δώσει τις εξετάσεις τους μέσα από δοκιμασίες. Τη δοκιμασία να είσαι αριστερός και να μετέχεις σε μια κυβέρνηση για να βοηθήσεις τη χώρα σου να παραμείνει στον ευρωπαϊκό δρόμο. Τη δοκιμασία να δίνεις μάχη μέσα σε μια κυβέρνηση με αρνητικούς συσχετισμούς για να προωθηθεί η γραμμή της επαναδιαπραγμάτευσης των επαχθών όρων του μνημονίου

Σύνολο καταγραφών: 53

Αρθογράφος

Σάκης Παπαθανασίου

Σύνολο καταγραφών: 53

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι