Αρχείο κειμένων: Κείμενα τις 3 Ιουνίου 2020 - Σελίδα: 1

Αγια-Σοφιά και Λωζάννη

Γιώργος Καπόπουλος, www.efsyn.gr, 03/06/2020

Στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στις ΗΠΑ η εορταστική επετειακή φαντασμαγορία του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη πέρασε σε δεύτερο πλάνο. Η προσευχή στην Αγια-Σοφιά μαζί με την αμφισβήτηση και απαξίωση της Συνθήκης της Λωζάννης έχουν αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία ως το κατεξοχήν προνομιακό πεδίο απομυθοποίησης του Κεμάλ Ατατούρκ.

Am I next?

Κώστας Ζαχαριάδης, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 03/06/2020

Η τραγική ιστορία του Φλόιντ ξεπερνά τα σύνορα των ΗΠΑ και φτάνει σε όλο τον κόσμο. Γιατί μαζί με τον ρατσισμό, αναδεικνύει και τις ανισότητες που βαθαίνουν όλο και περισσότερο. H ιστορία του Φλόιντ αφορά όλες τις κοινωνίες, αφορά τους φτωχούς, τους αδύναμους, τους κατατρεγμένους, τα θύματα των πολέμων, τους πρόσφυγες, τους πρόσφυγες της φτώχειας –τους μετανάστες δηλαδή– και τα θύματα της ρατσιστικής βίας, της μισαλλοδοξίας, της μισανθρωπιάς, της κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Μια διαφορετική οπτική για τα προβλήματα στο Αιγαίο

Θόδωρος Τσίκας, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 03/06/2020

Θόδωρος Τσίκας
Θόδωρος Τσίκας

Τα προβλήματα στο Αιγαίο αποτελούν ασφαλώς τον «σκληρό πυρήνα» των ελληνοτουρκικών διαφορών. Η κάθε πλευρά ισχυρίζεται ότι έχει το απόλυτο δίκαιο και ότι η άλλη είναι προκλητική και βρίσκεται εν αδίκω. Είναι αναγκαίο οι δύο χώρες να ξεφύγουν από τη λογική του «μηδενικού αθροίσματος», σύμφωνα με την οποία ό,τι κερδίζει ο ένας το χάνει ο άλλος.

ΗΠΑ: πολιτική απάντηση στον ρατσισμό

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ

03/06/2020

Οι μαζικές κινητοποιήσεις με αφορμή τον θάνατο του Αφροαμερικανού, Τζορτζ Φλόϊντ, από αστυνομικό στη Μινεάπολις των ΗΠΑ συνεχίζονται. Απαιτούν αμερόληπτη έρευνα και απόδοση δικαιοσύνης. Θέτουν όμως και το μείζον θέμα: την μεταρρύθμιση των δομών της Αστυνομίας και του συστήματος της Δικαιοσύνης στην χώρα αυτή.

Είναι θετικό το γεγονός, ότι η αντιπαράθεση δεν είναι μεταξύ "λευκών" και "μαύρων", αλλά ότι πολλοί λευκοί ακτιβιστές, διανοούμενοι και πολιτικοί πιέζουν ανοιχτά για να ληφθούν μέτρα εξάλειψης του ρατσισμού και της λογικής του, από όλα τα επίπεδα της δημόσιας και κοινωνικής ζωής στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθεί να παίξει το χαρτί "Νόμος και Τάξη", για να συσπειρώσει γύρω του την συντηρητική βάση του και την "βαθιά" Αμερική. Και μπορεί να το πετύχει, αν συνεχιστούν οι εκδηλώσεις βίας και λεηλασιών, που συνοδεύουν ορισμένες από τις διαδηλώσεις. Η πόλωση και το θέαμα που δίνει, είναι πιθανό να παίξουν περίεργα παιχνίδια στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Το ζητούμενο είναι μια ειρηνική, πολιτική απάντηση στον ρατσισμό και τις πολιτικές που τον συνοδεύουν. Αυτό θα επιτευχθεί με την μαζική εγγραφή των διαμαρτυρομένων στους εκλογικούς καταλόγους. Και στην συνέχεια με την υπερψήφιση του προεδρικού υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζο Μπάϊντεν. Το παιχνίδι θα κριθεί, στο αν επιτευχθεί η πολιτική αλλαγή.

Θ.Τ.

Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Τα Νέα, 03/06/2020

Η πανδημία του COVID-19 άλλαξε ριζικά την κατάσταση σε όλα τα επίπεδα. Τίποτα πια δεν είναι όπως πριν. Οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις για το κοινωνικό κράτος και την οικονομία αποδείχθηκε ότι δεν μπορούν να δώσουν λύσεις για την κοινωνία.

Οι θέσεις της Αριστεράς για ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και για δημόσιες παρεμβάσεις στην οικονομία, όταν αυτό είναι αναγκαίο, είναι πιο επίκαιρες από ποτέ απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λογική για ιδιωτικοποίηση της Υγείας και αυτορρύθμιση της αγοράς.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι