Αρχείο κειμένων: Κείμενα τις 4 Ιανουαρίου 2022 - Σελίδα: 1

Επιστροφή στην κανονικότητα: ειρωνεία ή αδιέξοδο;

Κώστας Τσουκαλάς, Το Βήμα της Κυριακής, 04/01/2022

Πέρα από τη διακοσιοστή επέτειο της Επανάστασης και της εθνικής ανεξαρτησίας, το σωτήριο έτος 2021 θα μπορούσε να παραπέμπει επίσης και στην ιδέα του πολιτισμού εν γένει. Πράγματι, δυόμισι ακριβώς χιλιετίες (2021+479 χρόνια) μας χωρίζουν από τη στιγμή που, μετά την οριστική ήττα των εισβολέων Μήδων, οι Αθηναίοι παγίωσαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε «πολιτικό πολιτισμό».

Τι εννοούσε ο… ποιητής;

Τάσος Παππάς, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 04/01/2022

Δημοφιλής πρακτική της πολιτικής τα σενάρια. Κυκλοφορούν, κάνουν ντόρο, δημιουργούν προσδοκίες, αποσύρονται αφού έχουν κάνει τη δουλειά για την οποία συντάχθηκαν και ενίοτε επιστρέφουν σε νέες παραλλαγές. Κάποια είναι άνευ σημασίας. Κάποια όμως, επειδή οι …συγγραφείς τους ανήκουν στον στενό κύκλο εξουσίας, δεν πρέπει να τα προσπερνάμε. Οφείλουμε να τα αξιολογούμε. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού και την προσφυγή στις κάλπες.

Η φετινή επέτειος

Άννα Δαμιανίδη, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 04/01/2022

Το 2021 υπήρξε τελικά γόνιμο σε αναστοχασμό. Ακόμα και οι αρνητές του αναστοχασμού κάτι θα είδαν, κάπου θα τους περίμενε μια μικρή ή μεγάλη αναφορά στην Επανάσταση, κάποια πληροφορία θα πήραν που να τους κάνει να καταλαβαίνουν περισσότερο τα γνωστά τους κλισέ και μαζί τη σημερινή μας ζωή και να την εκτιμούν διαφορετικά.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι