Oι αρνητικές επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης
Παναγιώτης Πετράκης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2022-02-26
Όταν γράφονται αυτές οι γραμμές παρακολουθούμε την ανάπτυξη της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία. Στα λόγια ο Πούτιν διέταξε επίθεση για την υποστήριξη των αυτονομιστών του Ντονμπάς με τη στρατιωτική αποδυνάμωση της Ουκρανίας αλλά ουσιαστικά στοχεύει στην κατάλυση της κυριαρχία της.
Ο κόσμος είναι πλέον αλλιώς
Γιάννης Βούλγαρης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2022-02-26

Ο πόλεμος της γενιάς μας
Παύλος Τσίμας, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2022-02-26
«Η υψηλή θνησιμότητα στη χώρα μας απαιτεί αξιόπιστη ερμηνεία»
Τάκης Παναγιωτόπουλος, συνέντευξη στη Ν.Βέργου, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2022-02-26

Κορυφαίος επιστήμονας στον τομέα του o oμότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Covid-19 και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μιλάει στην «Εφ.Συν.» στη «μαύρη» για τη χώρα μας επέτειο των δύο χρόνων από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος με τους περισσότερους από 25.500 θανάτους.
Το ιστορικό πλαίσιο της ρωσο-ουκρανικής κρίσης
Αντώνης Λιάκος, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2022-02-25

Υποτίθεται ότι το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να διαλυθεί μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ώστε να τερματιστεί ο Ψυχρός Πόλεμος
Στην Οδησσό το 1994, όταν έγιναν τα εγκαίνια του παραρτήματος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, είχε οργανωθεί μια πολύωρη παράσταση με θέατρο, μουσικές, χορούς και ομιλίες στο ιστορικό θέατρο της πόλης. Παρακολουθούσαμε με μια γηραιά κυρία, Ελληνίδα της Οδησσού.
«Είμαστε όλοι Ουκρανοί» (η ευθύνη της Δύσης)
Π.Κ. Ιωακειμίδης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2022-02-25
Ανάλυση: Στόχος του Πούτιν, η ανατροπή των Συμφωνιών για την ασφάλεια στην Ευρώπη
Θόδωρος Τσίκας, ΕΡΤ NEWS, Δημοσιευμένο: 2022-02-24

Οι δραματικές εξελίξεις με την ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, αποδεικνύουν ότι ο βασικός στόχος του αυταρχικού καθεστώτoς Πούτιν δεν είναι η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ο Πούτιν προσπαθεί να ανατρέψει τις ευρωπαϊκές Συνθήκες για την Ασφάλεια της ηπείρου μας, που αποφασίστηκαν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Δίκαιη, βιώσιμη και φεμινιστική οικονομία
Ζέφη Δημαδάμα, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2022-02-24
Για να επιτευχθεί μια πραγματικά προοδευτική φεμινιστική οικονομία, πρέπει να κάνουμε πράξη την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην αναπτυξιακή διαδικασία
Οι τελευταίες δεκαετίες, με αποκορύφωμα τη δημοσιονομική κρίση το 2009 και την πανδημία κορωνοϊού που ακολούθησε, άλλαξαν πολλά από όσα θεωρούσαμε αναγκαία και απαραίτητα για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.
Συνεχής ακρωτηριασμός της Ουκρανίας
Θόδωρος Τσίκας, Ελεύθερος Τύπος, Δημοσιευμένο: 2022-02-23
Η ρωσική "αναγνώριση" της απόσχισης του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από την Ουκρανία αποτελεί τεράστιο πλήγμα -αν όχι την «χαριστική βολή»- στις Ειρηνευτικές Συμφωνίες του Μινσκ. Οι Συμφωνίες αυτές, παρότι δεν είχαν εφαρμοστεί, ήταν οι μόνες που υπήρχαν για το πρόβλημα. Προέβλεπαν κατάπαυση του πυρός, εκτεταμένη αυτονομία των δύο αυτών περιοχών εντός της Ουκρανίας, και ανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ουκρανίας σε αυτά τα σημεία από τις επίσημες ουκρανικές δυνάμεις.
Η 4ήμερη εργασία, τα βελγικά συνδικάτα και η «Εφ.Συν.»
Χριστίνα Κοψίνη, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2022-02-22
Η παράδοξη σπουδή του υπουργού Εργασίας να αποδώσει στην εφημερίδα μας «πανηγυρισμούς» για τη συμφωνία διευθέτησης του χρόνου εργασίας στο Βέλγιο, που θεωρεί ότι δικαιώνει τον δικό του νόμο, και οι ήπιες έως οξείες αντιδράσεις όλων των εργατικών συνομοσπονδιών της χώρας που προφανώς θέλει να αγνοεί.