Αρχείο κειμένων: Κείμενα του μήνα Οκτωβρίου 2021 - Σελίδα: 1

Die Linke: Με φόρα στην κατηφόρα

Κώστας Αργυρός, Εποχή, 31/10/2021

Ένα μήνα μετά τις εκλογές και ο διάλογος για τα αίτια της ήττας της Αριστεράς (die Linke) συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και χωρίς να λείπουν τα συντροφικά μαχαιρώματα, κάτι που από μόνο του εξηγεί πολλά. Η απάντηση στο «γιατί;» σε καμιά περίπτωση πάντως δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη.

Για μας χτυπάει η καμπάνα

Λάμπρος Αθ. Τσουκνίδας, Αυγή της Κυριακής, 31/10/2021

Τα καμπανάκια των επιστημόνων έχουν γίνει ηχηρές καμπάνες, η ηχώ των οποίων φτάνει ήδη εκκωφαντικά στις ακτές μας

Από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια. Η Γκρέτα είναι η μικρή που βροντοφώναξε ήδη στους ισχυρούς του κόσμου τούτου πως όσα λένε (και, κυρίως, όσα κάνουν) για το κλίμα δεν είναι παρά ένα ατελείωτο μπλα μπλα μπλα.

Δεσμεύσεις ή υποσχέσεις

Ρένα Δούρου, Αυγή της Κυριακής, 31/10/2021

«Είμαστε σε τροχιά αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα, κάτι που θα είναι τεράστια καταστροφή»

Η“τελευταία καλή ευκαιρία για την ανθρωπότητα” ξεκινά σήμερα. Στη Γλασκώβη διοργανώνεται η παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ COP26 για την κλιματική κρίση και το ερώτημα που απασχολεί τον πλανήτη είναι αν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις αυξημένες προσδοκίες, την ώρα που, όπως προειδοποιεί ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα.

Ελληνας πολίτης; Ναι, είναι όμως Ρομά…

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 31/10/2021

Οχτώ χρόνια πριν, τον Σεπτέμβριο του 2013, μια άγρια δολοφονία γνώρισε σε όλη την Ελλάδα το Πέραμα. Εκεί είχε γεννηθεί ο Παύλος Φύσσας, κι εκεί ζούσε, ώσπου τον μαχαίρωσε στο κοντινό Κερατσίνι ο χρυσαυγίτης Γιώργος Ρουπακιάς. Το φονικό εκείνο άλλαξε τα μυαλά πολλών. Ανάγκασε σχεδόν όλους τους πολιτικούς του δημοκρατικού τόξου (και λέω σχεδόν όλους γιατί ποτέ δεν λείπουν οι δίγλωσσοι κι οι δίμουροι) να συμφωνήσουν ότι η «Χρυσή Αυγή» και τα τάγματά της είναι ένας εσμός χιτλερολατρών που δεν διστάζουν ακόμα και να μακελέψουν ανθρώπους.

Σε μια νιρβάνα με προσδοκίες

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή, 31/10/2021

Μπορεί κανείς να προσποιείται ότι ζούμε στον καλύτερο δυνατό κόσμο, τις καλύτερες ημέρες. Αλλά, ο εφησυχασμός δεν θα βγει σε καλό. Μπορεί, παράδειγμα, να επαναπαύεται ότι το οικονομικό πρόβλημα οσονούπω θα λυθεί, γιατί στα λίγα επόμενα χρόνια θα μπουν στο ελληνικό τραπέζι περίπου 110 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης (Τ.Α.), το ΕΣΠΑ, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τη σχετική ιδιωτική συμμετοχή.

Oι νέες δημοσιονομικές ρυθμίσεις

Παναγιώτης Πετράκης, Τα Νέα, 31/10/2021

Eχει ξεκινήσει στην Ευρώπη η συζήτηση για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων που αφορούν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος.

Πρόσφατα την πυροδότησε η δημοσιοποίηση ενός, καταρχήν, επιστημονικού άρθρου που δημοσιεύτηκε από τον ESM, χωρίς πάντως να τον δεσμεύει, σύμφωνα με το οποίο το όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος προτείνεται να τοποθετηθεί στο 3% και το όριο του χρέους στο 100% του ΑΕΠ.

Η τελευταία παρέμβαση Μέρκελ και οι διπλωματικές ακροβασίες της Δύσης

Κάκη Μπαλή, Αυγή της Κυριακής, 31/10/2021

Το κεντρικό θέμα της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα ήταν, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, οι αντιπαραθέσεις Ελλάδας και Τουρκίας

Πέρα από τα ταρατατζούμ της αποχαιρετιστήριας επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα, τον απολογισμό του ρόλου της στην ελληνική κρίση, τον οποίο αποτόλμησε ο Μητσοτάκης, και το δικό της “ξέρω ότι σας πόνεσα, αλλά ήταν για το καλό τού ευρώ”, αυτό που είχε πραγματική σημασία στη συνάντηση της απερχόμενης καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό ήταν οι παραινέσεις της για διάλογο με την Τουρκία.

Η πολιτική Μητσοτάκη μακριά από τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας

Σωκράτης Φάμελλος, Αυγή της Κυριακής, 31/10/2021

Ο κλιματικός νόμος πρέπει να αποφύγει γενικόλογες και ασαφείς δεσμεύσεις και να περιγράφει τη μετάβαση σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο

Η Ελλάδα οφείλει να κάνει πολλά για να προσεγγίσει τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας και της «πράσινης ενέργειας».Πρώτο θεσμικό βήμα που καθυστερεί είναι ο εθνικός κλιματικός νόμος, ο οποίος θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη.

Το πολύπλοκο παζλ της Γλασκόβης

Κωνσταντίνος Καρτάλης, KReport, 31/10/2021

Μερικές εισαγωγικές παρατηρήσεις:

1.Τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά κεφάλαια στο Ηνωμένο Βασίλειο χρηματοδοτούν την παραγωγή περίπου τριακοσίων εκατομμυρίων τόνων άνθρακα κατ΄ έτος. Αν τα κεφάλαια
αυτά ήταν μία χώρα, θα ανήκε στις πρώτες 20 παγκοσμίως σε ότι αφορά στις εκπομπές άνθρακα. Κανένα από τα παραπάνω κεφάλαια δεν έχει βέβαια παραγωγική δραστηριότητα που να οδηγεί σε εκπομπές άνθρακα, όμως επενδύουν συνολικά περίπου 100 δισεκατομμύρια λίρες στα χαρτοφυλάκια εταιρειών ορυκτών καυσίμων.

COP26, κλιματική κρίση και ο ρόλος των πόλεων

Στέλιος Διακουλάκης, KReport, 31/10/2021

Στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, στη Γλασκόβη, οι εθνικές κυβερνήσεις είναι αυτές που βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής με την προσδοκία να ανταποκριθούν
στα ολοένα και πιο πιεστικά αιτήματα για υιοθέτηση νέων υψηλών δεσμευτικών στόχων και λήψη τολμηρών αποφάσεων που θα επιτρέψουν στην ανθρωπότητα και τις επόμενες γενιές
να ελπίζουν πως η κλιματική κατάρρευση μπορεί να αποφευχθεί.

Οι 12 ημέρες που θα κρίνουν την τύχη της ανθρωπότητας

Πίκια Γαλάτη, KReport, 31/10/2021

Ο Φράνκι, ο δεινόσαυρος, που ξέρει από αφανισμό, μας τα είπε όλα. Εμφανίστηκε μεγαλοπρεπής στην αίθουσα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και έστειλε στον κόσμο ένα
μήνυμα ενόψει τις σημερινής παγκόσμιας συνάντησης για την κλιματική κρίση. «Σώστε –είπε - το είδος σας πριν είναι πολύ αργά. Είναι καιρός εσείς οι άνθρωποι να σταματήσετε να
βρίσκετε δικαιολογίες, και να αρχίσετε τις αλλαγές». Ο Φράνκι ο δεινόσαυρος ήταν ο πρωταγωνιστής σ’ ένα ευρηματικό βίντεο που ετοίμασε ο ΟΗΕ για να πει σε όλους, ότι ο χρόνος τελειώνει.

Η υπόσχεση της ευρωπαϊκής ισχύος

Fischer Joschka, Τα Νέα, 30/10/2021

Υπό το φως των συνεχιζόμενων παγκόσμιων πολιτικών αλλαγών, γίνεται πολλή συζήτηση στην ΕΕ για την ανάγκη «στρατηγικής αυτονομίας». Ο συλλογισμός των ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες, καθώς και των ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι και μερικές άλλες πρωτεύουσες, είναι πως η παγκόσμια επανεξισορρόπηση της πολιτικής και οικονομικής ισχύος μακριά από τον Βόρειο Ατλαντικό επιβάλλει να αναπτύξει η Ευρώπη μία πιο δυναμική πολιτική ασφάλειας και άμυνας ώστε να μπορεί να έχει ρόλο στον γεωπολιτικά ανερχόμενο Ινδο-Ειρηνικό.

Σύνολο καταγραφών: 116

Αρχείο κειμένων

Κείμενα του μήνα Οκτωβρίου 2021

Σύνολο καταγραφών: 116

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι