Θέμα: FYROM - Σελίδα: 1

Το όνομα, η ψυχή μας και η άβυσσος…

Άρης Τόλιος, www.protagon.gr, 30/09/2015

Ως Βορειοελλαδίτης σκέφτομαι ότι πλέον έχει παρέλθει ήδη το ένα τεταρτημόριο του αιώνα, ζώντας με το ηρωικό «το όνομα μας είναι η ψυχή μας» στην υπόθεση του μακεδονικού. Τρεις γενιές περίπου μεγάλωσαν με αυτό. Αναρωτιέμαι αν πρέπει να αναζητήσουμε κάτι πιο σύγχρονο και κοντά στην πραγματικότητα. Ας πούμε, θα μου άρεσε «για το όνομα, πουλάμε και την ψυχή μας».

Κίρο Γκλιγκόρωφ

Νίκος Μπίστης, www.protagon.gr, 03/01/2012

Έφυγε (1/1) πλήρης ημερών ο πρώτος Πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM) Κίρο Γκλιγκόρωφ. Στις αρχές της δεκαετίας του 90 ως υπεύθυνος Εξωτερικής και Ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΝ συνάντησα στο πλαίσιο των καθηκόντων μου πολλούς ξένους πολιτικούς ηγέτες. Δυο συναντήσεις χαράχτηκαν στην μνήμη μου ανεξίτηλα. Η μία ήταν με τον Γκλιγκόρωφ και η άλλη με τον Γλαύκο Κληρίδη.

Η δίκη του Μεγαλέξανδρου

Χριστίνα Πουλίδου, Αυγή της Κυριακής, 23/11/2008

Την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση Γκρουέφσκι προχώρησε από τη θεωρητική άσκηση επί χάρτου στην έμπρακτη επιθετική παρέμβαση - παρέπεμψε την Ελλάδα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης εγκαλώντας την ότι παραβιάζει την Ενδιάμεση Συμφωνία. Και φυσικά, η ΠΓΔΜ έχει δίκιο - η Αθήνα παρεμποδίζοντας την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ παραβίασε το άρθρο 11 που ορίζει ότι η χώρα μας δεν θα προβάλει ένσταση σε αίτηση ένταξης της ΠΓΔΜ σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς.

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, αενάως κοσκινίζει...

Η ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΙΜΙΤΣ

Χριστίνα Πουλίδου, Αυγή της Κυριακής, 12/10/2008

Σε κομβικό σημείο βρίσκεται το πρόβλημα της χώρας μας με την ΠΓΔΜ, καθώς η τελευταία πρόταση Νίμιτς επιτρέπει την αποκάλυψη όλων -συγκεκριμένα μπορούμε πλέον να αντιληφθούμε τι εννοούν τα δύο μέρη καθώς και οι εγχώριες πολιτικές δυνάμεις και τι προσποιούνται ότι εννοούν, τι επιδιώκουν και τι θέλουν να καμώνονται ότι επιδιώκουν.

Η σπορά και ο θερισμός των εξελίξεων

ΣΤΟ "ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ" ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

Χριστίνα Πουλίδου, Αυγή της Κυριακής, 28/09/2008

"Στο περιθώριο" ενός συνεδρίου, μιας διάσκεψης, ενός συμβουλίου γίνονται παγίως οι πιο ουσιαστικές διεργασίες -εκεί κλείνονται οι συμφωνίες, εκεί πιστοποιούνται τα ναυάγια, εκεί ανταλλάσσονται οι κρίσιμες πληροφορίες. Για πολλούς οι "διάδρομοι" των διεθνών συναντήσεων είναι ο πραγματικός λόγος συμμετοχής σε μια συνάντηση.

Εθνικές ακροβασίες: το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην πόλη των Σκοπίων;

ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ

Λόης Λαμπριανίδης, Αυγή της Κυριακής, 28/09/2008

Το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά επιτρέπει την ύπαρξη αυτόνομων μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών των ελληνικών Α.Ε.Ι. εκτός της ελληνικής επικράτειας. Στα τέλη Ιουλίου, περίοδο στην οποία αναστέλλεται η λειτουργία των οργάνων διοίκησης των Α.Ε.Ι. και οι συνδικαλιστικοί φορείς των μελών Δ.Ε.Π. και των φοιτητών στην πραγματικότητα υπολειτουργούν, δημοσιοποιήθηκε η πιθανότητα δημιουργίας μεταπτυχιακού προγράμματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην πόλη των Σκοπίων.

Εχουμε κάνει μέγα φάουλ με τις περιουσίες των Σλαβομακεδόνων

Αλέξης Ηρακλείδης, Συνέντευξη στoν Τάσο Τσακίρογλου, Κυρ. Ελευθεροτυπία, 20/07/2008

Ο Αλ. Ηρακλείδης είναι εξοικειωμένος με τον χώρο της ΠΓΔΜ: Ο πατέρας του ήταν ο πρώτος μεταπολεμικός πρόξενος της Ελλάδας στα Σκόπια (το 1958) και πρεσβευτής τα τελευταία χρόνια προεδρίας του Τίτο, ενώ ο ίδιος έχει διατελέσει κι εμπειρογνώμονας του υπουργείου Εξωτερικών για τις μειονότητες. Οι απόψεις του, λοιπόν, για τις διαφορές των δυο πλευρών και για την τελευταία επιστολή Γκρούεφσκι προς Καραμανλή έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Φταίει κι αυτός, φταίμε κι εμείς, δεν φταίν οι άλλοι...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΠΡΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Χριστίνα Πουλίδου, Αυγή της Κυριακής, 20/07/2008

Είναι φανερό ότι σε μια επιχείρηση πυρόσβεσης δεν κρατάς στα χέρια σου μια κούτα σπίρτα - και όμως, η επιστολή Γκρούεφσκι προς τον κ. Κ. Καραμανλή είχε ανάλογο νόημα. Λίγους μήνες μετά τον αποκλεισμό της χώρας του από το ΝΑΤΟ, λίγους μήνες πριν κριθεί το αίτημά της για ένταξη στην Ε.Ε. κι ενώ εξελίσσεται η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την απεμπλοκή του κομβικού θέματος που ανοιγοκλείνει τις πόρτες προς ΝΑΤΟ και Ε.Ε., ο κ. Ν. Γκρούεφσκι πυροδότησε εκ νέου το κλίμα.

Μακεδονικό: αυτοπροσδιορισμός και σύνθετη ονομασία

Δαμιανός Παπαδημητρόπουλος, Αυγή της Κυριακής, 22/06/2008

Αντικείμενο αυτής της ομιλίας είναι ο "νέος διχασμός" που εμφανίζεται στους κόλπους της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς ανάμεσα στους οπαδούς του συμβιβασμού, οι οποίοι αναζητούν μια μέση λύση, που να μοιράζει κατά κάποιον τρόπο το όνομα ανάμεσα στα δύο έθνη, και τους αντιπάλους του συμβιβασμού από την άλλη -- που βέβαια καμία σχέση δεν έχουν με την πλειοψηφούσα στο ευρύτερο πλαίσιο της ελληνικής κοινωνίας παράταξη των ασυμβίβαστων.

Οταν παρεμβαίνουν οι παπάδες

Ριχάρδος Σωμερίτης, ΤΟ ΒΗΜΑ, 27/05/2008

Αν το κράτος μας είχε χιούμορ (αλλά πού αυτά...), θα έπρεπε να χαρίσει κάποιο παράσημο στον αρχιεπίσκοπο της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που οι πανέξυπνοι σερβόδουλοι παπάδες μας έχουν βάλει στη θρησκευτική γωνία. Γιατί με τα όσα κήρυξε στη Ρώμη (παρακαλώ...) απόδειξε τρία βασικά για κάθε δημοκρατικό λαϊκό κράτος πράγματα:

Ο λαϊκισμός βλάπτει σοβαρά το Μακεδονικό

Γιάννης Μπαλάφας, Αυγή, 14/05/2008

Το Μακεδονικό, με αιχμή τη διαφορά στην ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), παραμένει σε εκκρεμότητα. Στο Βουκουρέστι, στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τις πρώτες μέρες του Απρίλη, όπως είχαμε προβλέψει από τούτες εδώ τις στήλες ("Αυγή", 3 Απρίλη), δεν προέκυψε λύση και η όλη υπόθεση οδηγήθηκε σε αναβολή.

Να επιδιωχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση

Γιάννης Μπαλάφας, 18/04/2008

Με αφορμή την επίσκεψη του διαπραγματευτή του ΟΗΕ κ. Νίμιτς σε Σκόπια και Αθήνα, ο Γ. Μπαλάφας, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική, δήλωσε:

Η διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας αλλά και της οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας με τη γειτονική μας χώρα, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, πρέπει να συνεχιστεί.
Σύνολο καταγραφών: 50

Θέμα

FYROM

Σύνολο καταγραφών: 50

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι