Λάθος αυτόχειρες...

Γκαζμέντ Καπλάνι, Τα Νέα, 04/05/2010

Η πιο σηµαντική είδηση σήµερα, για µένα, είναι ότι στη Βέροια ένας συνταξιούχος οικοδόµος 71 ετών αυτοκτόνησε. Λόγω οικονοµικών προβληµάτων, όπως έγραφε σε σηµείωµα που άφησε. Τον βρήκαν απαγχονισµένο, λέει η είδηση, σε µπασκέτα µέσα σε γήπεδο κοντά στο σπίτι του. Καθώς τη διάβασα, θυµήθηκα έναν ανατριχιαστικό στοίχο του Λειβαδίτη για τους αυτόχειρες: «Ανθρωποι ταπεινοί που για πρώτη φορά στάθηκαν στο ύψος τους».

Ο ψυχολόγος δίκαια θα εξηγήσει ότι όποιος αυ τοκτονεί πάντα υπερβάλλει. Πάσχει ίσως από χρόνια κατάθλιψη. Για να αυτοκτονείς δεν φθάνουν η οικονοµική κρίση και τα χρέη. Αυτά είναι η σπίθα που ανάβει το αυτοκαταστροφικό ένστικτο.

Οι αυτόχειρες συνήθως έχουν µια βαθιά, τραγική αίσθηση της ευθύνης και της τιµής. Οι ανεύθυνοι και οι χωρίς τσίπα δεν αυτοκτονούν ποτέ, νοµίζω. Οπως στους περισσότερους αν θρώπους, η λέξη «αυτοκτονία» µού προκαλεί φρίκη και ταραχή. Η ζωή, έτσι κι αλλιώς, έχει ηµεροµηνία λήξης. Παρ’ όλα αυτά ακούω µε κάποια συµπάθεια ειδήσεις που έρχονται κάθε τόσο από την Ιαπωνία. Οταν οι πολιτικοί εκεί κατηγορούνται για διαφθορά, κάνουν, καµιά φορά, χαρακίρι. Ως ένδειξη µετάνοιας και συγγνώµης.

Η Ελλάδα έφτασε στο πάρα πέντε από τη χρεοκοπία λόγω της διαφθοράς, της κακοδιαχείρισης του δηµόσιου χρήµατος και των φοροφυγάδων κυρίως. Δεν ακούστηκε παρ’ όλα αυτά κάποιος διεφθαρµένος διαχειριστής δη µόσιου χρήµατος ή φοροφυγάς να κάνει µια, εικονική έστω, απόπειρα αυτοκτονίας. Οι φο ροφυγάδες είναι απασχοληµένοι τώρα: σκαρ φίζονται κόλπα φοροδιαφυγής. Οι πολιτικοί είναι απασχοληµένοι και αυτοί. Σκέφτονται ποιο χρώµα γραβάτας είναι πιο κατάλληλο για συµ µετοχή σε τοκ σόου στην εποχή της χρεοκοπίας. Τους βλέπεις και καταλαβαίνεις ότι έχουν χάσει ακόµα και την ικανότητα να προσποιού νται ότι νιώθουν κάποια ευθύνη για την κατά σταση. Το βλέπεις ειδικά όταν λένε «κάναµε λάθος»: µε την άκρη του µατιού βλέπουν τις δη µοσκοπήσεις. Νοµίζω ότι, από αυτή την άπο ψη, η πιο έντιµη φυσιογνωµία της προηγούµε νης διακυβέρνησης ήταν ο κ. Ζαχόπουλος. Σε ένα τέτοιο κλίµα, ακραίου κυνισµού, οι αληθι νοί νικητές της κοινωνικής µάχης είναι οι πονηροί και οι καταφερτζήδες. Δεν έχουν κανέναν λόγο για να νιώθουν τύψεις και καταθλίψεις. Οι τύψεις και οι καταθλίψεις είναι για τους απρο σάρµοστους. Αυτούς που αντί να φάνε, προ παντός τον διπλανό τους, έφαγαν τον εαυτό τους. Εχω ακούσει γονείς που αναρωτιούνται αν πρέπει τα παιδιά τους να γίνουν πραγµατι κά έντιµοι και νοµοταγείς πολίτες, γιατί κάτι τέτοιο µπορεί να τους εµποδίσει να τα βγάλουν πέρα στην πραγµατική ζωή. Νοµίζω ότι αυτή είναι η κύρια αιτία που το ΔΝΤ βρίσκεται σήµερα στην Ελλάδα.

Εχω την εντύπωση πως την ηµέρα που στην Αθήνα θα γίνει µια µαζική διαδήλωση ενάντια στη σπατάλη του δηµόσιου χρήµατος και τη φοροδιαφυγή - ζητώντας να γίνει η φο ροδιαφυγή κακούργηµα - την ηµέρα εκείνη το ΔΝΤ δεν θα έχει κανέναν λόγο πλέον να µείνει στην Ελλάδα. Τόσες µέρες στο facebook βλέ πω να δηµιουργούνται διάφορα φόρουµ: «Ενάντια στην υποδούλωση της Ελλάδας στο ΔΝΤ», «Ενάντια στη Μέρκελ», «Ενάντια στα µέτρα της κυβέρνησης». Ενα φόρουµ ενάντια στους φο ροφυγάδες δεν είδα… Στο σηµείωµα που άφησε ο 71 ετών αυτόχειρας γράφει πως επιθυµεί να δωρίσει το σώµα του για ιατρικούς λόγους.

Θέμα

Οικονομική κρίση

Σύνολο καταγραφών: 996

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι