Την Κυριακή θα διαβουλευθούμε για τα μέτρα, την Τετάρτη θα πάρουμε αποφάσεις

Κάκη Μπαλή, Αυγή, 21/10/2011

Ενώ η κρίση μαίνεται σε όλη την Ευρώπη, ενώ όλα είναι στον αέρα λίγα 24ωρα μετά την κρίσιμη σύνοδο κορυφής, τα βλέμματα όλα ήταν χθες στραμμένα στις διαδηλώσεις στην Αθήνα έξω από τη Βουλή και στις διεργασίες εντός της Βουλής. Ίσως επειδή ήταν πιο χειροπιαστή στην Αθήνα η κόντρα για τη «συνταγή διάσωσης», ίσως επειδή οι κάμερες είχαν κάτι να δείχνουν.

Αντίθετα, στο κεντρικό θρίλερ, αυτό των διαπραγματεύσεων για την «τελική» λύση στην κρίση χρέους, δεν υπάρχουν εικόνες. Μόνο φήμες και απουσίες. Χθες όλο το απόγευμα οργίαζαν οι φήμες ότι θα αναβληθεί η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της Κυριακής. Με το που εμφανίστηκε η αναβολή ως ενδεχόμενο -και δη από τη Γερμανία- και παρά τις άμεσες διαψεύσεις -αρχικά όχι από τη Γερμανία, αλλά εμμέσως από την Ισπανία και ευθαρσώς από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν- γκρεμίστηκαν οι αγορές.

Σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση των "Financial Times", το απόγευμα έγινε μια ύστατη προσπάθεια να διασωθεί η σύνοδος στις Βρυξέλλες, όπου ξεκίνησε ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων σε επίπεδο υφυπουργών Οικονομικών. Και αργά το βράδυ η καγκελαρία από το Βερολίνο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαβεβαιώνει ότι η σύνοδος θα γίνει, ότι οι «27» θα μελετήσουν εκεί όλο το «φιλόδοξο» πακέτο των μέτρων κι ότι θα γίνει και μια δεύτερη σύνοδος «το αργότερο μέχρι την Τετάρτη» ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Σημειώνεται ότι ουσιαστικά είναι η τρίτη αναβολή μέχρι να βρεθεί η «ολοκληρωμένη και φιλόδοξη απάντηση στην κρίση που βιώνει η Ευρωζώνη».

Στην ανακοίνωση, στην οποία προαναγγέλλεται μια ακόμη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί το βράδυ του Σαββάτου στις Βρυξέλλες, υπάρχει και μία παράγραφος για την Ελλάδα: «Στη βάση της έκθεσης της τρόικας και της ανάλυσης για τη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους η Γαλλία και η Γερμανία ζητούν να ξεκινήσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα για να βρεθεί μία ρύθμιση, η οποία θα βελτιώνει τη διαχειρισιμότητα του χρέους». Όπερ εστί μεθερμηνευόμενο, αποφασίστε το ύψος του «κουρέματος» εδώ και τώρα.

Αγεφύρωτη η διάσταση απόψεων Βερολίνου - Παρισιού

Παρά την κοινή ανακοίνωση, πάντως, που προφανώς εξεδόθη για να σταματήσει η φημολογία, είναι προφανές ότι η διάσταση απόψεων μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας δεν έχει γεφυρωθεί ακόμη. Μάλιστα χθες το βράδυ η Μέρκελ ακύρωσε τις προγραμματισμένες κυβερνητικές δηλώσεις στη γερμανική Βουλή, που ήταν να γίνουν σήμερα, όπως ακριβώς λέγεται ότι είχε απειλήσει το Γάλλο πρόεδρο το βράδυ της Τετάρτης, όταν εμφανίστηκε απρόσκλητος στη Φρανκφούρτη στην τελετή αποχαιρετισμού του διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά η Μέρκελ θα πάει στις Βρυξέλλες χωρίς την απαραίτητη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση για περαιτέρω διεύρυνση του EFSF, άρα χωρίς να μπορεί να κάνει το όποιο μεγάλο βήμα -εκτός πια κι αν γίνει το θαύμα και βρεθεί μια λύση, που μέχρι τώρα δεν έχει ακουστεί. Κι επειδή τα θαύματα δεν συνηθίζονται, όλα θα παραπεμφθούν στην επόμενη σύνοδο -εντός της εβδομάδας- η οποία θα αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικότερα τα μέσα του EFSF.

Υπενθυμίζεται ότι τα βασικά σημεία της γαλλογερμανικής διένεξης είναι η μελλοντική λειτουργία του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF, καθώς και η διαμόρφωση του δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα.

Νέα πρόταση για το EFSF στο τραπέζι

Στο τραπέζι έχει πέσει από προχθές η πρόταση να λειτουργήσει το EFSF ως ένα είδος ασφαλιστικής εταιρείας, που θα ασφαλίζει σε ποσοστό 20% τις νέες εκδόσεις ομολόγων που θα κάνουν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης -πρωτίστως τα κλυδωνιζόμενα καθιστώντας τα κατʼ αυτόν τον τρόπο ελκυστικά για τους επενδυτές. Αυτή θα μπορούσε να είναι η «μαγική» συνταγή ώστε να καταφέρει το EFSF να πενταπλασιάσει τη χρηματοδοτική του δυνατότητα χωρίς αύξηση των συνολικών εγγυήσεων. Εάν, όντως, λειτουργήσει αυτή η οικονομική αλχημεία, η Γερμανία δεν θα έχει πρόβλημα, καθώς η Βουλή έχει δώσει το πράσινο φως για εγγυήσεις έως 211 δισ. ευρώ -κι ούτε ένα ευρώ παραπάνω.

Η Γαλλία, από την πλευρά της, που τρέμει μήπως χάσει την «άριστη» βαθμολογία της από τους οίκους αξιολόγησης, όπως έχει προειδοποιηθεί, θέλει να εξοπλίσει το EFSF με άδεια λειτουργίας ως τράπεζας. Με αυτήν το ταμείο θα μπορούσε να καταθέτει κρατικά ομόλογα υπερχρεωμένων κρατών στην ΕΚΤ και να λαμβάνει από αυτήν περαιτέρω δάνεια, όπως κάνουν και οι ιδιωτικές τράπεζες. Έτσι όμως θα αναλάμβανε τα ρίσκα η ΕΚΤ και τελικά ο φορολογούμενος, κάτι που δεν θέλει ούτε να ακούσει η Γερμανία, όπως δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Θέμα

Οικονομική κρίση

Σύνολο καταγραφών: 1001

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι