Ενεργοί παραγωγοί καταναλωτές πολίτες.

Παναγιώτης Κουτσοπίνης, 06/03/2012

Η κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία ανέδειξε με δραματικό και εκρηκτικό τρόπο τις βαθύτερες παθογένειες του κοινωνικοοικονομικού και πολιτικού μοντέλου που οικοδομήθηκε και εξέθρεψαν ΠΑΣΟΚ / Ν.Δ στη χώρα ύστερα από τη μεταπολίτευση.

Στο μοντέλο αυτό κομβικό ρόλο έπαιξε και παίζει η ασύδοτη, ολιγοπωλιακή διάρθρωση των αγορών, η αχαλίνωτη κερδοσκοπία σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών, απουσία δικτύων διανομής και εμπορίας από τους παραγωγούς, απουσία ή απαξίωση ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.

Κομβική ήταν η συνειδητή, συστηματική και μεθοδευμένη απαξίωση και εξουδετέρωση της κάθε προσπάθειας δημιουργίας συνεταιριστικού κινήματος, με την κομματική τοποθέτηση «γνωστών κομματικών ημετέρων», οι οποίοι πολλάκις και κατά πλειοψηφία λειτούργησαν ως θιασώτες και προαγωγοί της διαφθοράς και της διαπλοκής με σκοπό τον προσπορισμό οικονομικών ατομικών και μικροκομματικών ωφελειών.

Είναι ελπιδοφόρο ότι η κοινωνία πλέον άρχισε να αντιδρά. Οι διάφορες πρωτοβουλίες παράκαμψης του κυκλώματος μεσαζόντων ( πχ πατάτα) είναι και μπορεί να είναι η πρώτη σημαντική νίκη στην μάχη για την εξουδετέρωση του παρασιτικού και ληστρικού λόμπι της συμμορίας των μεσαζόντων.

Στηρίζοντας τους «ενεργούς παραγωγούς» και τους «ενεργούς καταναλωτές» δημιουργούνται «ενεργοί πολίτες».

Η ελληνική κοινωνία μπορεί να κερδίσει την μάχη για την εξουδετέρωση του κυκλώματος υπερκερδών των μεσαζόντων και για την δημιουργία δικτύου προώθησης ποιοτικών προϊόντων στις κατά το δυνατόν καλλίτερες τιμές ώστε να εξυγιανθεί η διακίνηση αγαθών.

Στις παρούσες συνθήκες ο περιορισμός της ασυδοσίας στην διακίνηση των αγαθών και η εξουδετέρωση των ολιγοπωλιακών δομών είναι αναγκαιότητα για να επιβιώσει και να σταθεί όρθια η ελληνική κοινωνία.

Η πολιτική συμβολή των δυνάμεων της Δημοκρατικής Αριστεράς, σε συμμαχία με τις κοινωνικές δυνάμεις προόδου που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία, για την δημιουργία ενός υγειούς θεσμικού πλαισίου, ασφαλών δομών και ελεγχόμενων μηχανισμών παραγωγής, διακίνησης και πώλησης αγαθών αποτελεί πολιτική προτεραιότητα.

6/3/2012

Παναγιώτης Κουτσοπίνης

Ιατρός

Μέλος της Γραμματείας της Πολιτικής Επιτροπής Β΄Αθήνας

Θέμα

Οικονομική κρίση

Σύνολο καταγραφών: 1001

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι