Μιχάλης Σαμπατακάκης: Οι ηγέτες των «ισχυρών» κρατών της Ε.Ε. επέλεξαν πρόσωπα «χαμηλού προφίλ»

O θεσμός του Προέδρου της Ε.Ε. είναι σημαντικός στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και στο ρόλο της Ευρώπης

21/11/2009

Σχετικά με την επιλογή Προέδρου της Ε.Ε., ο Μιχάλης Σαμπατακάκης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Πρόεδρος της Ε.Ε., ο κ. Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, ανήκει σε άλλη πολιτική οικογένεια από τη δική μας. Ανήκει στη συντηρητική ευρωπαϊκή δεξιά, που έχει μεγάλες ευθύνες για τις ασκούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Η αδιαφανής επιλογή του Προέδρου γίνεται με βάση μια Συνταγματική Συνθήκη, που δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Γίνεται με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας η οποία έχει μεγάλο δημοκρατικό, κοινωνικό και οικολογικό έλλειμμα.

Οι ηγέτες των «ισχυρών» κρατών της Ε.Ε. επέλεξαν πρόσωπα «χαμηλού προφίλ» για τους νέους ενωσιακούς θεσμούς γιατί θέλουν να επιβεβαιώσουν και να διατηρήσουν το δικό τους καθοριστικό ρόλο στην Ε.Ε.

Παρ’ όλα αυτά όμως, ο θεσμός του Προέδρου της Ε.Ε. είναι σημαντικός στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και στο ρόλο της Ευρώπης. Θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον και από κοντά τον τρόπο που θα διαχειριστεί τα ζητήματα, με κρίτηριό μας μια ενωμένη, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη».

Θέμα

Η Ευρώπη των 27

Σύνολο καταγραφών: 91

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι