"Καθηλωμένη" η ευρωαριστερά

Ελένη Τσερεζόλε, Αυγή της Κυριακής, 14/06/2009

Η ευρωπαϊκή αριστερά, όπως αυτή εκφράζεται στην ευρωομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, πέρασε από το 5.2% στο 4.3% και από τους 42 στους 31 ευρωβουλευτές. Οι Γερμανοί της Αριστεράς (Die Linke), οι Γάλλοι του Αριστερού Μετώπου, οι Πορτογάλοι του Αριστερού Μπλοκ αλλά και οι Κύπριοι του ΑΚΕΛ είναι οι κερδισμένοι των ευρωεκλογών αυτών καθώς αύξησαν τις δυνάμεις τους.

Οι τρεις από τους αυτούς τους σχηματισμούς ανήκουν στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Α;ριστεράς, ενώ το ΑΚΕΛ έχει το καθεστώς του παρατηρητή. «Η κοινή εκλογική πλατφόρμα ήταν μόνο η αρχή. Θα συνεχίσουμε και τώρα να παλεύουμε για τους κύριους στόχους μας, ειδικότερα για υψηλότερα κοινωνικά πρότυπα, περισσότερη δημοκρατία και αφοπλισμό» δήλωνε το βράδυ των εκλογών ο πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο Μπίσκι πάντως δεν εξωράισε τα πράγματα, υπογραμμίζοντας ότι "τα αποτελέσματα των αριστερών κομμάτων στις ευρωπαϊκές εκλογές δεν αποτελούν επιτυχία. Η νέα ομάδα GUE/NGL θα μετρήσει επτά μέλη λιγότερα απ’ ό,τι το 2004-2009". Η μεγαλύτερη απώλεια καταγράφηκε στην Ιταλία, που πλέον δύο εκατομμύρια αριστερών πολιτών (τόσοι ψήφισαν την Αντικαπιταλιστική Λίστα (Επανίδρυση, Ιταλοί Κομμουνιστές, κ.ά.) και την Αριστερά και Ελε;υθερία (Πράσινοι, Σοσιαλιστές, κ.ά.) δεν θα εκπροσωπηθούν στο Στρασβούργο. Η Κομμουνιστική Επανίδρυση και οι Ιταλοί Κομμουνιστές είχαν συνολικά 7 ευρωβουλευτές (5 και 2 αντιστοίχως) στην τελευταία ευρωβουλή...

"Η πικρή ήττα της αριστεράς στην Ιταλία είναι παράλληλη με μια ανησυχητική αύξηση της δύναμης της ακροδεξιάς. Όπως στην Αυστρία, την Ουγγαρία και τις Κάτω Χώρες, τα ακροδεξιά και κατά των μεταναστών κόμματα έχουν συγκεντρώσει τις ψήφους πολλών πολιτών της Ε.Ε., σηματοδοτώντας μια σαφή μετατόπιση της Ευρώπης προς τα δεξιά. Περισσότερο από ποτέ, πρέπει να λάβουμε συνεπή μέτρα κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του φασισμού, του ακραίου εθνικισμού και να προστατεύσουμε και να προωθήσουμε τα δικαιώματα εκείνων που υφίστανται διακρίσεις.

Αναλυτικά πάντως ο νέος χάρτης της ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Ευρωβουλή διαμορφώθηκε ως εξής: η Αριστερά στη Γερμανία απέσπασε μεν 7,5% (1.968.325 ψήφους και συν 1,5%) εκλέγοντας 8 ευρωβουλευτές (έναν περισσότερο σε σχέση με την τελευταία ευρωβουλή), ωστόσο δεν κατάφερε το "διψήφιο" αποτέλεσμα. Από την πλευρά του, το Κομμουνιστικό κόμμα Τσεχίας - Βοημίας, που συνεργάστηκε με το κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, απέσπασε 14,15% (350.000 ψήφους), στέλνοντας στην Ευρωβουλή 4 ευρωβουλευτές (από 6 που είχε μέχρι τώρα).

Στη Γαλλία το ματς μεταξύ του Αριστερού Μετώπου (ΓΚΚ, Μελανσόν, μειοψηφία Νέου Αντικαπιταλιστικού κόμματος) και του Νέου Αντικαπιταλιστικού κόμματος του Μπεζανσενό, κρίθηκε σαφώς υπέρ του πρώτου. Το Μέτωπο, μέλος του ΚΕΑ πήρε 1.041.755 ψήφους και αύξησε κατά μία τις έδρες που κατείχε μέχρι σήμερα το ΓΚΚ στο Στρασβούργο, ενώ το κόμμα του Μπεζανσενό έμεινε στο 4.9% χωρίς ευρωβουλευτή.

Στην Κύπρο το ΑΚΕΛ με 104.000 ψήφους και 34,9%, εξέλεξε 2 ευρωβουλευτές. Θετική εξέλιξη για το Αριστερό Μπλοκ της Πορτογαλίας (μέλος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς): πήρε 10,73% (381.883 ψήφους) και εξέλεξε 3 (από έναν που είχε μέχρι τώρα) ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας, με 10,66% απέσπασε 2 έδρες. Στη γειτονική Ισπανία, η Ενωμένη Αριστερά (μέλος του ΚΕΑ) με 3,73% (583.708 ψήφους) εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές. Στην Ολλανδία το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 7,1%, (οριακή άνοδο 0,1% και 322.149 ψήφους) στέλνει στη νέα ευρωβουλή 2 βουλευτές.

Στη Σουηδία το Αριστερό Κόμμα δέχθηκε πλήγμα από τη δημιουργία του Κόμματος των Πειρατών, που με 214.313 ψήφος και 7,1% στέλνει τον πρώτο του ευρωβουλευτή στο Στρασβούργο. Έτσι το Αριστερό Κόμμα (μέλος του ΚΕΑ) απέσπασε 5,8% (μείωση κατά 7,1%) και με 171.552 ψήφους εξέλεξε έναν ευρωβουλευτή. Στη Δανία, το Κίνημα κατά της Ε.Ε. πήρε 7,1% (με 168.035 ψήφους) και διατήρησε την έδρα του. Αντιθέτως την έδρα της έχασε η Αριστερή Συμμαχία στη Φινλανδία: με 5,9% (έπεσε κατά 3,2%) δεν κατάφερε να επανεκλέξει τον Έσκο Ολάβι Σεπένεν.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι