Είχαμε προειδοποιήσει

Θόδωρος Μαργαρίτης, Αγγελιοφόρος της Κυριακής, 14/06/2009

Ο ΣΥΝ οφείλει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και χωρίς υπεκφυγές το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα από τις ευρωκάλπες.

Φοβάμαι ότι η ηγεσία του ΣΥΝ συμπεριφέρεται όπως η Ν.Δ. Υποστηρίζει, δηλαδή, ότι πήρε το μήνυμα αλλά επιμένει με πείσμα στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής.

Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται ούτε γενικόλογες αυτοκριτικές, ούτε μεγάλα λόγια όπου «τα αλλάζουμε όλα» και στην ουσία «δεν αλλάζουμε τίποτα».

Η ψύχραιμη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος με βάση την κοινή λογική, είναι η μόνη ορθή οδός για διορθωτικά μέτρα. Η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ με συναίσθημα ευθύνης για την πορεία του κόμματος διατύπωσε έγκαιρα χρήσιμες προειδοποιήσεις που δεν εισακούστηκαν.

Αυτό που πρέπει τώρα να υπογραμμίσουμε είναι ότι μετά το τακτικό μας Συνέδριο σημαντικές πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΝ, η πολιτική αλαζονεία που επιδείξαμε την περίοδο της δημοσκοπικής έκρηξης, τα λάθη και οι παραλείψεις την περίοδο του Δεκεμβρίου και τα προβλήματα που προέκυψαν από τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου προκάλεσαν σοβαρά ρήγματα στη σχέση του κόμματος με πάρα πολλούς αριστερούς, ενεργούς πολίτες, που δεν αναγνωρίζουν σε αυτές τις επιλογές τον ανανεωτικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος μας.

Έχουμε τις ίδιες με αυτούς τους πολίτες αγωνίες και ανησυχίες για τη μελλοντική πορεία. Τώρα πρώτη προτεραιότητα είναι η ανασύνταξη όλων των ανανεωτικών αριστερών δυνάμεων– και εκείνων που στήριξαν κριτικά το ψηφοδέλτιο και εκείνων που επέλεξαν να στείλουν αυστηρό μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πολιτικός μας χώρος έχει ανάγκη μεγάλης πολιτικής στροφής. Μακριά από αριστερίστικες επιλογές και συμμαχίες, εντάσσοντας τους μικρούς και μεγάλους κοινωνικούς αγώνες στη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό, με καθημερινό αγώνα για τη διεύρυνση της δημοκρατίας, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών, των ανέργων, των μεταναστών, την δημοκρατική ολοκλήρωση και την προοδευτική Ευρωπαϊκή πορεία. Με συνέπεια να στηρίξει τους αγώνες και τις πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και τη συνάντηση με τις οικολογικές δυνάμεις.

Η “Ανανεωτική Πτέρυγα” επαναφέρει την πρόταση (που απέρριψε το 2007 η ηγεσία του ΣΥΝ) για συνεργασία με τους “Οικολόγους – Πράσινους” με προοπτική την πραγματική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα μας, την αποτελεσματική απόρριψη της δικομματικής εναλλαγής.

Είναι προφανές ότι αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική που οδήγησε στην δύσκολη σημερινή κατάσταση, τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν.

Με ανοικτή διάθεση, χωρίς περιχαρακώσεις η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει με όλα τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΝ για μια νέα πορεία.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι