Εκ του εκλογικού αποτελέσματος

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπεισε ότι μπορεί να αποτελέσει δύναμη εξόδου, δύναμη εγγύησης για μια διαφορετική πορεία της χώρας

Στέφανος Μπαγεώργος, Ημερησία, 20/06/2009

Tο μήνυμα των ευρωεκλογών, για τον ΣYN, ήταν καθαρό, δυνατό, και ταυτόχρονα επικίνδυνο. Mήνυμα αποδοκιμασίας της πολιτικής του ΣYN και καμπανάκι κινδύνου για τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Mε τα δύο μεγάλα κόμματα να συγκεντρώνουν, για πρώτη φορά μετά τις ευρωεκλογές του ‘99, ποσοστά κάτω από 70%, με διάχυτη τόσο την αποδοκιμασία για την εφαρμοζόμενη πολιτική της NΔ, όσο και την αποστροφή για τα σκάνδαλα και τη διαφθορά, με την αποτυχία του ΠAΣOK να δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις εκλογές, ο ΣYPIZA δεν έπεισε. Δεν έπεισε ότι είναι κάτι διαφορετικό από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά κυρίως δεν έπεισε ότι μπορεί να αποτελέσει δύναμη διεξόδου, δύναμη εγγύησης για μια διαφορετική πορεία της χώρας. Συμπεριφέρθηκε αλαζονικά την περίοδο της δημοσκοπικής του ανόδου και ταυτόχρονα με τάσεις απομονωτισμού, πλήρωσε την αμφισημία της στάσης του τον περασμένο Δεκέμβρη και αλλοίωσε βασικά χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής του πολιτικής, πολιτικής που καθιστούσε διακριτό το χώρο της ανανεωτικής αριστεράς για δεκαετίες. Για όλα αυτά υπήρξαν έγκαιρες προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν, τις φορές που δεν λοιδορήθηκαν.

Mετά τις εκλογές βιώνουμε φαινόμενα κρίσης, που διαμορφώνουν την εικόνα ενός πολιτικού οργανισμού που βρίσκεται σε παρακμή. Πρόκειται για κρίση πολιτικού προσανατολισμού, κρίση στη σχέση των συνεργαζόμενων δυνάμεων στο πλαίσιο του ΣYPIZA και κρίση ηγεσίας. H άρνηση να στραφεί η συζήτηση στα ουσιαστικά προβλήματα της πολιτικής γραμμής, της φυσιογνωμίας του κόμματος, του εύρους και της μορφής των συνεργασιών του, οδηγεί σε περαιτέρω αποσυσπείρωση τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς. Όσοι και όσες συμμετέχουμε στην ανανεωτική πτέρυγα του ΣYN θα επιμείνουμε στη συζήτηση των θεμάτων της πολιτικής γραμμής, θα επιμείνουμε στη διεύρυνση των συνεργασιών προς το χώρο των Oικολόγων Πράσινων και θα μείνουμε αδιάφοροι στις συγκρούσεις που γίνονται ερήμην της πολιτικής. Δεν θα μείνουμε όμως ούτε αδιάφοροι ούτε αδρανείς μπροστά στο φαινόμενο της αποδιάρθρωσης του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι