Αν ο ΣΥΝ συνεχίσει στην ίδια ρότα, δεν έχει μέλλον

«Βλέπω τι είναι το καλύτερο, το επαινώ, μα κάνω το χειρότερο…».

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Συνέντευξη στην Μαριτίνα Ζαφειριάδου, Ελεύθερος Τύπος, 21/06/2009

«Βλέπω τι είναι το καλύτερο, το επαινώ, μα κάνω το χειρότερο…». Κάπως έτσι διαγράφεται το μέλλον όσον αφορά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το διευθυντή της Κ.Ο., Δημήτρη Χατζησωκράτη. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την παραίτηση Αλαβάνου «ισχυρό μετασεισμό» της εκλογικής ήττας και καλεί την ηγεσία του κόμματος να αναλάβει πρωτοβουλία συνεννόησης.

Την Τετάρτη ο Αλέκος Αλαβάνος εξέφρασε την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Πιστεύετε ότι θα επιμείνει στην απόφασή του;

Φυσικά και θα επιμείνει. Η παραίτησή του είναι ένας «ισχυρός μετασεισμός» στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, για να παρακολουθήσω το σχήμα που ο ίδιος χρησιμοποίησε, περιγράφοντας την εκλογική ήττα. Η προσωπική επιλογή του να παραιτηθεί δεν μπορεί παρά να είναι σεβαστή. Είχαμε τονίσει έγκαιρα ότι για τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ το κυρίαρχο είναι να αναζητήσουμε αυτό που φταίει. Προτείναμε τον ανακαθορισμό της πολιτικής και συγκεκριμένες αλλαγές σε βασικές επιλογές. Από εκεί και πέρα θα βλέπαμε και τα πρόσωπα... Είμαστε τώρα υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε ανάποδα.

Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι δεν έχει καταλήξει αν μετάνιωσε που στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι ο καπετάνιος δεν εγκαταλείπει το πηδάλιο στη φουρτούνα. Σας βλάπτει αυτή η κόντρα και τελικά η «διαρχία»;

Μας βλάπτει. Να υπενθυμίσω ότι ένα από τα κύρια επιχειρήματα για την ανάδειξη του Φώτη Κουβέλη στην προεδρία του ΣΥΝ ήταν ακριβώς αυτή η αποφυγή της διαρχίας στο ηγετικό επίπεδο.

Εφόσον παραιτηθεί ο κ. Αλαβάνος, ποιος θα τεθεί «μεταβατικός» πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και ποιος θα ηγηθεί στις επόμενες εκλογές;

Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω, μια και προβλέπω την απόφαση της πλειοψηφίας, καταφεύγοντας στον Οβίδιο. «Video meliora, proboque; Deteriora sequor» (Μεταμορφώσεις VII, 20). Σε μετάφραση: «Βλέπω τι είναι το καλύτερο, το επαινώ, μα κάνω το χειρότερο…».

Η Ανανεωτική Πτέρυγα έχει εκφράσει διαφωνίες για τη γραμμή του κόμματος. Μέχρι τις εκλογές βλέπετε μορατόριουμ ή συνέδριο ρήξης;

Εάν ο ΣΥΝ συνεχίσει στην ίδια ρότα -ταξιδεύοντας σε συνεχή συναγερμό, και με τον καπετάνιο στη γέφυρα και με όλο το πλήρωμα στις θέσεις του- δεν θα έχει μέλλον. Χρειάζεται ανασυγκρότηση της πολιτικής του κατεύθυνσης. Και γι’ αυτό απαιτείται, ως εκ των ων ουκ άνευ, η συνεννόηση. Επιμένω όμως. Η διάθεση ενωτικής διεξόδου είναι υποχρεωτική και η ηγεσία οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία συνεννόησης. Συνεννόηση όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση «κουβεντιάζουμε, συνδιαλεγόμαστε αλλά στο τέλος θα συμφωνήσετε σε αυτά… που θέλω εγώ». Μια τέτοια αντιμετώπιση τη συναντάμε, ως πολιτικός χώρος, από όλες τις κυβερνήσεις και την αποκρούουμε.

Τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν μετεκλογικά το ΠΑΣΟΚ τείνει χείρα συνεργασίας;

Προηγούνται πολλά πράγματα να αλλάξουν -και μιλώ εδώ μόνο για το κόμμα μου- ώστε να υπάρξει μια σοβαρή και υπεύθυνη απάντηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εν προκειμένω, να ξαναπιάσει ο ΣΥΝ το νήμα σταθερών επεξεργασιών και παλαιότερων συνεδριακών του θέσεων για την ανάγκη επεξεργασίας μιας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας μέσα από την ευρύτατη σύγκλιση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι