Οι συνεργασίες δεν είναι αυτοσκοπός

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στη Ντόρα Νταϊλιάνα, Ελευθεροτυπία, 17/09/2009

Εντός ή εκτός Κοινοβουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να αποσαφηνίσει τη λειτουργία του συμμαχικού σχήματος και του περιεχομένου της πολιτικής του, πιστεύει ο Φ. Κουβέλης.

Ο υποψήφιος στη Β’ Αθήνας θεωρεί επίσης ότι για να μετακινούν οι συγκλίσεις την πολιτική ζωή από τη συντηρητική στην προοδευτική κατεύθυνση, χρειάζονται προϋποθέσεις προγραμματικού χαρακτήρα και αυτές σήμερα απουσιάζουν.

Πέρασαν από 40 κύματα ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ ώσπου να βγουν στα ρηχά. Θα περάσουν και το φράγμα του 3% ώστε να μπουν στη Βουλή;

«Η κοινοβουλευτική παρουσία της σύγχρονης Αριστεράς είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας, την απόκρουση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, τη διεκδίκηση διεξόδου από την ασφυκτική κατάσταση του τόπου. Οι πολίτες αναζητούν αλλαγή πολιτικής και όχι δικομματική αλλαγή. Με αυτή την επιδίωξη των πολιτών θα είμαστε παρόντες στη Βουλή. Με σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης μαζί τους, για το πρόγραμμά μας, τις θέσεις μας, τους αγώνες μας».

Μη εξασφάλιση συμμετοχής στο Κοινοβούλιο εγκυμονεί κίνδυνο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ και διάσπασης του ΣΥΝ;

«Ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αναγκαία η αποσαφήνιση της λειτουργίας του συμμαχικού σχήματος και του περιεχομένου της πολιτικής του. Θέλουμε να διαφυλάξουμε την ενότητα του κόμματος, με επιμονή για τον ανανεωτικό του χαρακτήρα και την εναλλακτική προγραμματική πρόταση για τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας».

Εντεκα αρχηγοί δεν είναι πολλοί για έναν πολιτικό σχηματισμό και δη του μεγέθους του ΣΥΡΙΖΑ;

«Η απόφαση, με την οποία διαφώνησα, δεν καθορίζει συλλογική ηγεσία, αλλά συλλογική εκπροσώπηση. Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης, έγιναν όμως ρυθμίσεις που καθιστούν αποτελεσματικότερη την παρουσία του στον προεκλογικό αγώνα».

Γιατί όχι σε κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;

«Η Αριστερά οφείλει να είναι παρούσα στις εξελίξεις, όχι για να εκχωρήσει την αυτονομία της και να προσχωρήσει σ’ έναν αδιάφορο για την κοινωνία κυβερνητισμό, αλλά για να επηρεάζει αποφασιστικά, με το περιεχόμενο των προγραμματικών της θέσεων και διεκδικήσεων, την ασκούμενη πολιτική και το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας».

Σε ποια περίπτωση θα καθίστατο αναγκαία η κυβερνητική συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ;

«Οι συνεργασίες δεν είναι αυτοσκοπός. Οι συγκλίσεις, για να μετακινούν την πολιτική ζωή από τη συντηρητική θέση που βρίσκεται προς ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση, χρειάζονται προϋποθέσεις προγραμματικού χαρακτήρα. Αυτές οι προϋποθέσεις απουσιάζουν σήμερα».

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο λάθος του Κ. Καραμανλή;

«Την πολιτική του».

Θεωρείτε πιθανή την κυβερνητική συνεργασία ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. στο πρότυπο σοσιαλδημοκρατών-χριστιανοδημοκρατών Γερμανίας;

«Κρατώ, προς το παρόν, τη δημόσια διατυπωμένη άρνησή τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν αποκλείω όμως να υπάρχουν πιέσεις ποικιλώνυμων κέντρων για μια τέτοια συνεργασία. Εκτιμώ πάντως ότι δύσκολα θα θελήσουν να καταργήσουν τις μεταξύ τους διαχωριστικές γραμμές».

Εχει τις προϋποθέσεις να βγάλει τη χώρα από την οικονομική και θεσμική κρίση μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ;

«Οι διακηρύξεις και τα προγράμματα κρίνονται και δοκιμάζονται στην υλοποίησή τους. Εκεί όπου αναδεικνύεται η ανάγκη ρήξεων και συγκρούσεων. Η οικονομία και η κοινωνία δεν είναι ουδέτερα μεγέθη. Υπάρχουν με αντιθέσεις και αντιπαλότητες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σφοδρές, με παρούσα την οικονομική κρίση και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα να επιμένουν στην πολιτική που τα εξυπηρετεί».

Θέμα

Προς τις βουλευτικές εκλογές 2009

Σύνολο καταγραφών: 66

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι