Με τον ΣΥΡΙΖΑ για την ανανεωτική και μαχητική αριστερά

Άννα Φιλίνη, Συνέντευξη στον Ανδρέα Παπαδόπουλο, Κυριακάτικη Αυγή, 20/09/2009

Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκφράσει, μέσα από τον λόγο και την πολιτική του, τις δυνάμεις της ανανεωτικής, δημιουργικής και μαχητικής αριστεράς, δηλώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια στην Α’ Αθηνών, Άννα Φιλίνη, θεωρώντας ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι το αν θα ανοίξει ο δρόμος για μια νέα μεταπολίτευση.

* Ποιο το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Το διακύβευμα είναι κατά πόσο θα ανοίξει ο δρόμος για μια νέα μεταπολίτευση και θα γίνει στροφή προς μια διαφορετική ανάπτυξη και έναν δημοκρατικότερο τρόπο διακυβέρνησης για τη χώρα και τον λαό ή, διαφορετικά, αν θα έχουμε μια απλή παρένθεση η οποία δεν θα αποτρέψει το τέλμα που διέγραψε η Νέα Δημοκρατία και η οποία θα επαναφέρει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τη δεξιά και τη χρεοκοπημένη πολιτική της στην εξουσία.

Βρισκόμαστε αντικειμενικά σε ένα μεταίχμιο. Το αν θα έχουμε τη μία ή την άλλη εξέλιξη απ’ αυτές που περιέγραψα θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τον συσχετισμό των δυνάμεων αλλά κυρίως από τη γραμμή και τον τρόπο με τον οποίο θα πολιτευθούν τα κόμματα και η αριστερά. Εδώ λοιπόν είναι το στοίχημα.

Πέρσι τέτοιον καιρό όλα έδειχναν ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις είχαν χρεοκοπήσει στη συνείδηση του κόσμου κι ότι ο κόσμος επιθυμούσε να δοθεί η δυνατότητα σε μιαν αριστερά με ανοιχτούς ορίζοντες να παίξει έναν δημιουργικό ρόλο ακόμη και στη διακυβέρνηση του τόπου, προκειμένου να έρθει αυτή η νέα μεταπολίτευση που είχε αρχίσει να διαφαίνεται. Η οικονομική κρίση αλλά και η κρίση που σταδιακά ξέσπασε στο εσωτερικό της δικής μας αριστεράς απέδειξαν ότι απαιτείται τελικά χάραξη μιας νέας, δύσκολης μεν, αλλά δημιουργικής και υπεύθυνης πολιτικής, ότι απαιτείται μια αριστερά με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον του τόπου, της νέας γενιάς και των εργαζομένων που απειλούνται από την ανεργία και την οικονομική ύφεση.

Αυτή η περίοδος δεν θα είναι εύκολη για τη νέα κυβέρνηση που αναγκαστικά θα περάσει μεγάλους κλυδωνισμούς. Τα σοσιαλιστικά κόμματα στην Ευρώπη δεν δείχνουν να επανακάμπτουν, όσο δεν είναι διατεθειμένα να έρθουν σε ρήξη με την πολιτική του σκληρού μονεταρισμού που η δεξιά προώθησε όλα αυτά τα χρόνια και που οι σοσιαλδημοκράτες συχνά ακολούθησαν.

Το ΠΑΣΟΚ προχθές στην Ευρωβουλή καταψήφισε τον Μπαρόζο, όμως τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι θα ακολουθήσει μια σταθερή αντιμονεταριστική πολιτική. Μην ξεχνάμε ότι η τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη άνοιξε τη συζήτηση κυρίως πάνω στα φορολογικά ζητήματα, όχι όμως πάνω σε μια νέα οικονομική πολιτική που να ανοίγει δρόμους για την αειφόρο ανάπτυξη με κοινωνικό έλεγχο και νέες, σταθερές θέσεις εργασίας.

Αν ο κόσμος μετεκλογικά δεν δει φως στη δύσκολη καθημερινότητά του και δεν δει το άνοιγμα μιας νέας προοπτικής για το μέλλον, η δεξιά θα εκμεταλλευτεί τις δυσκολίες για να επανακάμψει και να επανέλθει με οποιονδήποτε τρόπο στην εξουσία, ακόμη και εκβιάζοντας στην κατεύθυνση του μεγάλου συνασπισμού των δύο κομμάτων.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενδιαφερθεί για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας;

Ξέρουμε ότι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διαφορετικές και συχνά αντίρροπες προσεγγίσεις αυτού του ζητήματος. Όμως, πιστεύω ότι αντικειμενικά η ιστορική εποχή τόσο για τη χώρα μας όσο και για τις χώρες της Ευρώπης είναι τέτοια ώστε αναγκάζει την αριστερά να παίξει δημιουργικό ρόλο για να στηρίξει έμπρακτα τον λαό, τους εργαζόμενους και τους νέους σ’ αυτή τη φάση οικονομικής αλλά και περιβαλλοντικής κρίσης, η οποία απαιτεί στροφή προς την αειφόρο ανάπτυξη σε όλο τον πλανήτη. Η αριστερά πρέπει να ζει μέσα στο μαζικό κίνημα, ταυτόχρονα όμως πρέπει να ενδιαφέρεται για τους θεσμούς και τη διακυβέρνηση. Διαφορετικά θα μένει για πάντα στο περιθώριο.

* Γιατί ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί αυτή τη στιγμή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο μόνος αριστερός συνασπισμός που κατεβαίνει στις εκλογές και που μπορεί να εκφράσει μέσα από τον λόγο και την πολιτική του τις δυνάμεις της ανανεωτικής, δημιουργικής και μαχητικής αριστεράς. Το μεγάλο διακύβευμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να μπορέσει όντως να αναδείξει τέτοιες δυνάμεις οι οποίες μετεκλογικά να παίξουν ενεργό ρόλο στις εξελίξεις στον τόπο.

* Τι πρέπει να αλλάξει στον ΣΥΝ μετά τις εκλογές;

Πρέπει πρώτα και κύρια με θάρρος να συζητηθούν τα ζητήματα της πολιτικής που οφείλουμε να ακολουθήσουμε ως αριστερά, ώστε να είμαστε χρήσιμοι, αποτελεσματικοί και να δώσουμε προοπτική. Δεν αρκεί πια να βλέπουμε κοντόθωρα συνεργασίες μόνο και μόνο για να επιβεβαιώνουμε την ύπαρξή μας. Η κύρια ευθύνη για το αν θα ανοίξει ουσιαστικά η πολιτική συζήτηση πέφτει στο κόμμα μας, τον Συνασπισμό.

Θέμα

Προς τις βουλευτικές εκλογές 2009

Σύνολο καταγραφών: 66

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι