Είναι παραλογισμός να λένε ότι εκβιάζω ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ

Δεν θα δοκίμαζα να διεκδικήσω τον Δήμο μόνο με την υποστήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων.

Γιώργος Καμίνης, Συνέντευξη στον Χρήστο Μαχαίρα, Έθνος της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 29/08/2010

Συνηθισμένος στη θετική δημοσιότητα που του προσέφερε επί χρόνια ο ρόλος του Συνηγόρου του Πολίτη, ο Γιώργος Καμίνης καλείται τώρα να «κολυμπήσει» στα δύσκολα νερά των πολιτικών ζυμώσεων. Η πρόταση του Φώτη Κουβέλη να είναι αυτός ο υποψήφιος της Κεντροαριστεράς για τον Δήμο της Αθήνας δεν συνοδεύεται μόνο από σχόλια επιδοκιμασίας, αλλά από δισταγμούς, αμφιβολίες, αν όχι και ανοιχτές αντιδράσεις. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Εθνος», ο πρώην πλέον Συνήγορος εξηγεί γιατί ενδιαφέρεται για τον Δήμο, σχολιάζει τις μετρήσεις που διενεργούνται για το πρόσωπό του από εταιρείες δημοσκοπήσεων και θυμώνει όταν ακούει ότι «εκβιάζει το ΠΑΣΟΚ».

Με την αποχώρησή σας από τον Συνήγορο του Πολίτη, γυρίζετε σελίδα. Γιατί όμως νιώσατε ότι έπρεπε να παραιτηθείτε, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η υποψηφιότητά σας; Αμφισβητήθηκε η ανεξαρτησία σας;

Από κανέναν απολύτως. Ομως, από τη στιγμή που η πρωτοβουλία του κ. Κουβέλη προσέλαβε δημοσιότητα, υπήρχε το ενδεχόμενο το όνομά μου να αρχίσει να εμπλέκεται σε δημόσιες αντιδικίες μεταξύ τρίτων. Επρεπε λοιπόν να προστατευτεί ο θεσμός του Συνήγορου του Πολίτη.

Θα σας θυμίσω, πάντως, τα σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας, όταν παραβρεθήκατε στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Υποστηρίχθηκε, τότε, ότι δεν προστατεύθηκε ο θεσμός και ότι νοθεύτηκε ο υπερκομματικός χαρακτήρας του...

Η κυβέρνηση, ως επικεφαλής της δημόσιας διοίκησης, είναι βασικός θεσμικός συνομιλητής του Συνήγορου του Πολίτη. Τι θέλανε δηλαδή; Να πω ότι δεν θα απευθυνθώ στο Υπουργικό Συμβούλιο, όταν με προσκαλεί να το κάνω ο πρωθυπουργός;

Εκεί είναι το πρόβλημα; Μήπως πρέπει να κοιτάμε λίγο και την ουσία των πραγμάτων; Οτι αυτή η πρόσκληση ήταν μια μεγάλη τιμή για τον Συνήγορο, ένα κατηγορηματικό μήνυμα προς τη δημόσια διοίκηση να συνεργάζεται μαζί του;

Δεν θα σας λείψει ο Συνήγορος;

Στον Συνήγορο του Πολίτη βρέθηκα από την πρώτη στιγμή, τον Ιούλιο του 1998, ως Βοηθός Συνήγορος, προτού καν αρχίσει να λειτουργεί. Τα πρώτα χρόνια στον Συνήγορο δουλεύαμε όλοι με μεγάλο ενθουσιασμό, επικρατούσε μάλιστα και ένα παρεΐστικο κλίμα. Στη συνέχεια, το στοίχημα ήταν να πετύχουμε και ένα αξιόλογο επίπεδο επαγγελματισμού.

Στην κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Από τη στιγμή που έχω ουσιαστικά ολοκληρώσει το έργο μου στον Συνήγορο του Πολίτη, έχω αποκομίσει μια σημαντική εμπειρία που θα με συνοδεύει στο μέλλον. Αυτό που θα μου λείψει είναι η καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους που δουλεύουν στον Συνήγορο.

Τελικά, θα διεκδικήσετε τον Δήμο της Αθήνας;

Εάν η πρόταση του κυρίου Κουβέλη ευοδωθεί και εφόσον η υποψηφιότητά μου βρει απήχηση στην κοινωνία των πολιτών, έχω δεσμευτεί ότι θα είμαι υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας.

Με το χέρι στην καρδιά, σας ενοχλεί το γεγονός ότι η υποψηφιότητά σας «μετράται» από εταιρείες δημοσκοπήσεων;

Εάν αυτό αληθεύει, ιδού ένας επιπλέον λόγος που επέβαλλε την παραίτησή μου από το αξίωμα του Συνηγόρου του Πολίτη. Ξέρετε, η ανεξάρτητη αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη, στο επίπεδο της ηγεσίας, είναι η μόνη μονοπρόσωπη. Ολες οι άλλες ανεξάρτητες αρχές διοικούνται από συλλογικά όργανα. Συνεπώς, οποιαδήποτε αξιολόγηση του προσώπου του Συνηγόρου, θετική ή αρνητική, μοιραία αντανακλάται στον θεσμό. Πρέπει λοιπόν να είναι κανείς υπερβολικά προσεκτικός. Η πρόσφατη, παρά τη θέλησή μου υπερέκθεση του προσώπου μου στη δημοσιότητα, κατά τις τελευταίες ημέρες, εγκυμονούσε αυτόν τον κίνδυνο. Η παραίτηση, λοιπόν, ήταν μονόδρομος.

Είναι ακριβές ότι από πλευράς ΠΑΣΟΚ είχατε βολιδοσκοπηθεί και στο παρελθόν;

Πριν από τη συζήτηση που είχα με τον κ. Κουβέλη στις αρχές του μήνα, ουδέποτε είχα συζητήσει το ενδεχόμενο να αφήσω τον Συνήγορο του Πολίτη, προκειμένου να διεκδικήσω κάποιο πολιτικό αξίωμα.

Αν η πρόταση Κουβέλη δεν γίνει αποδεκτή από πλευράς ΠΑΣΟΚ, υπάρχει πιθανότητα να δοκιμάσετε την τύχη σας μόνο με την υποστήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων;

Σε αυτή την περίπτωση δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα ικανό να διεκδικήσει με αξιώσεις τον Δήμο της Αθήνας.

Κάποιοι θα πουν ότι, έτσι, «εκβιάζετε» το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο εκτίμησαν, άλλωστε, κι όταν ανακοινώσατε ότι αποχωρείτε από τον Συνήγορο... «Ο Καμίνης», είπαν, «εκβιάζει με την παραίτηση να κλειδώσει η υποψηφιότητά του...»

Με συγχωρείτε, αλλά εδώ πρόκειται περί παραλογισμού. Εάν η παραίτηση από δημόσιο αξίωμα αποτελεί όπλο εκβιασμού, το νόημά της έγκειται μόνο όταν αποτελεί ενδεχόμενο, όταν δηλαδή λες, «προσέξτε γιατί θα παραιτηθώ». Ποιον θα μπορούσε να εκβιάσει η πραγματοποίηση μιας δικής μου παραίτησης; Μήπως χάνουμε πάλι την ουσία των πραγμάτων;

Ηδη, πάντως, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ το ενδεχόμενο να υποστηριχθεί η υποψηφιότητά σας προκαλεί αντιπαλότητες. Πολλοί θεωρούν ότι πρέπει να προταθεί η κυρία Φώφη Γεννηματά...

Σε ένα μεγάλο δημοκρατικό κόμμα, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, δεν με ξενίζει να υπάρχουν αντιπαραθέσεις για μείζονα ζητήματα. Το βρίσκω λογικό, για παράδειγμα, να αντιδρούν κάποιοι που υποστηρίζουν την κυρία Γεννηματά, η οποία άλλωστε έχει μια πετυχημένη θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τι σημαίνει για σας η εμπλοκή με τα δημαρχιακά της Αθήνας;

Η Αθήνα χρειάζεται μια υπερκομματική υποψηφιότητα. Ο Δήμος έχει υποφέρει από τη χειραγώγησή του για κομματικές σκοπιμότητες. Εχει επανειλημμένα χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για την εκπλήρωση προσωπικού χαρακτήρα φιλοδοξιών. Η οξύτατη κρίση που κατατρύχει την Αθήνα δεν σηκώνει πια στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις. Τα προβλήματα είναι σήμερα τόσο σοβαρά, που επιβάλλουν κομματικές συγκλίσεις και συναινέσεις.

Σας θυμάμαι ως Συνήγορος του Πολίτη να υποστηρίζετε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι φυτώριο διαφθοράς. Εχετε την ίδια αίσθηση και για τον Δήμο της Αθήνας;

Σε αυτό το ερώτημα είναι κάπως νωρίς για να απαντήσω...

Θα σας ενδιέφερε η διεκδίκηση της θέσης του περιφερειάρχη Αττικής ή το ενδιαφέρον σας εστιάζεται αποκλειστικά στον Δήμο Αθηναίων; Σας ερωτώ διότι είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά δημοσιεύματα...

Δεν είναι ωραίο να δίνουμε στους πολίτες την εντύπωση ότι μας ενδιαφέρει κάθε διαθέσιμο πολιτικό αξίωμα, διότι έτσι φαίνεται σαν οι θεσμοί να υπηρετούν τα πρόσωπα, ενώ πρέπει να συμβαίνει το αντίθετο.

Αποχωρείτε από τον Συνήγορο, μετά από χρόνια καθημερινών προσπαθειών. Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε;

Οτι έπρεπε να πείσω τη δημόσια διοίκηση να δικαιώσει τον πολίτη, χωρίς να διαθέτω αρμοδιότητες που να την εξαναγκάζουν να δράσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Και η καλύτερη στιγμή;

Κάθε φορά που εγώ και οι συνεργάτες μου στον Συνήγορο το πετυχαίναμε. Η δικαίωση του πολίτη ήταν συγχρόνως και δικαίωση δική μας.

Θέμα

Περιφερειακή συγκρότηση-Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010

Σύνολο καταγραφών: 186

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι