Αποφάγια

Δημήτρης Μητρόπουλος, Τα Νέα, 21/10/2010

ΤΟ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙ κάποιος στα αποφάγια δεν είναι ωραίο θέαµα. Με αυτό µοιάζει όµως η επιλογή του Αλέξη Μητρόπουλου ως υποψήφιου του ΣΥΝ για την Περιφέρεια Αττικής.

ΤΗΛΕ-ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ µε δικηγορική πελατεία τους συµβασιούχους, ο Μητρόπουλος τα είχε σχεδόν όλα. Του έλειπε η πολιτική καριέρα. Την αναζητούσε στις παρυφές του ΠΑΣΟΚ εδώ και µια πενταετία, χωρίς όµως επιτυχία. Οι παπανδρεϊκοί τον πήραν χαµπάρι – όπως πολύ πριν από αυτούς η ΓΣΕΕ. Αρα παρά τις συνεχείς προαναγγελίες, ο Αλέξης δεν βρήκε ποτέ τη θέση που θεωρούσε ότι του άξιζε στο ψηφοδέλτιο της Β’ Αθηνών.

Παροµοίως και στην αυτοδιοίκηση.

ΗΤΑΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ το είδος του ανδρός που θα όρθωνε το ανάστηµά του κόντρα στο Μνηµόνιο; Μάλλον όχι. Οπως όµως και µε τους συµβασιούχους, αντελήφθη αµέσως την ευκαιρία. Το αντι-Μνηµόνιο ήταν µια εγγυηµένη πολιτική πελατεία που δεν θα έπρεπε να πάει χαµένη. Είναι η γνωστή λαϊκίστικη παρτίδα που έχει παιχτεί πολλές φορές στο περιθώριο του ΠΑΣΟΚ από εποχής ΔΗΚΚΙ και Δηµήτρη Τσοβόλα.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ η µισή ιστορία. Η άλλη µισή είναι η ταχεία παρακµή του ΣΥΝ τον τελευταίο χρόνο. Μετά το φιάσκο Τσακνή και τους ολονύκτιους καβγάδες µε τον ΣΥΡΙΖΑ, η οµάδα Τσίπρα έκανε στο πρόσωπο του Μητρόπουλου µια οπορτουνίστικη επιλογή. Χάθηκε κάποιος αριστερός πολιτικός να πάει κόντρα στο Μνηµόνιο ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής; Παίρνοντας τον Μητρόπουλο προσέλαβαν τηλε-δικηγόρο πρωινάδικου.

ΩΣΤΟΣΟ, η γνησιότητα εκδικείται από µόνη της. Το αντι-Μνηµόνιο ως υπεργολαβία επισκιάστηκε από την υποψηφιότητα του Γιάννη Δηµαρά. Αρέσει - δεν αρέσει, ο Δηµαράς είναι αυτός που είναι. Συµφωνείς - διαφωνείς, ο Δηµαράς δεν ψήφισε το Μνηµόνιο στη Βουλή στις 6 Μαΐου και ετέθη εκτός ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια, ανέλαβε συνέπειες για τις πράξεις του. Η κάθοδός του στην Αττική άφησε στα κρύα του λουτρού τον Αλέξη και τους όψιµους υποστηρικτές του στην Κουµουνδούρου. Για την ακρίβεια, µε το ζόρι τον κράτησαν να µην πάει αντι-περιφερειάρχης του Δηµαρά. Τελικά, προτίµησε να κατέβει µόνος – ώστε να του φύγει και το απωθηµένο – όµως παραµένει µονοψήφιος, χωρίς να προσφέρει στον ΣΥΝ το κατιτίς παραπάνω.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η Ελλάδα του Μνηµονίου αναστενάζει. Ωστόσο, το κίνηµα του αντιΜνηµονίου συνιστά αµάλγαµα προσώπων και κοµµάτων όπου ο τυχοδιωκτισµός ποζάρει αγκαλιά µε τον οπορτουνισµό. Κυρίαρχος είναι επίσης ο µηδενισµός, καθώς απουσιάζει η διάθεση για µια ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση για τη χώρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από την οικονοµία είναι, τελικά, η ελληνική πολιτική που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας – διαπίστωση που αφορά και µικρότερα κόµµατα µε νέους αρχηγούς που γέρασαν προώρως.

Θέμα

Περιφερειακή συγκρότηση-Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010

Σύνολο καταγραφών: 186

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι