Μακριά από το μονόδρομο της ηγεμονίας

Κώστας Αρχοντάκης, 21/03/2012

Η οικονομική και η κοινωνική ζωή του πλανήτη καταγράφεται από μηχανισμούς τεχνητής νοημοσύνης και ελέγχεται από την βούληση μεγάλων συμφερόντων. Αυτή η ηγεμονία ασκεί τον έλεγχο στις υλικές και άυλες αξίες της παγκοσμιοποιημένης λειτουργίας των κοινωνιών και στηρίζει τα συμφέροντά της. Συντονίζει και καθοδηγεί δράσεις που ελέγχουν την οικονομία, την εκπαίδευση, την επικοινωνία, την τεχνολογία και την τεχνογνωσία. Κυβερνά με την επιβολή νέων κανόνων ανατρέποντας τις ισορροπίες προς όφελος της παγκοσμιοποιημένης κυριαρχίας. Αναφέρομαι στους μεγάλους εντολείς των στρατοκρατών, των θρησκόληπτων και του κάθε είδους επικεφαλής του συγκεντρωτισμού σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Ως αόρατοι επιστάτες παρατηρούν πού και πώς μετακινούνται τα παραγόμενα προϊόντα και οι ισοδύναμες αξίες τους, πού και πώς εφαρμόζονται οι νέες εφευρέσεις, πού και πώς μετακινούνται οι πληθυσμοί, πού και μέχρι πότε θα γίνονται πόλεμοι, πώς αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις εντολές των αφεντικών, ποια τα πιστεύω και ποιες οι αναζητήσεις σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Με μεθόδους δοκιμασμένες στη χειραγώγηση των λαών συντηρούν το πλασματικό και δίχως τέλος δίπολο της ευημερίας και της δυστυχίας. Έτσι ο πλανήτης μας ποτέ δεν σταματά να υποφέρει από φτώχια, όταν ταυτόχρονα υπάρχει χλιδή, από πολέμους που αρχίζουν στο όνομα της ελευθερίας και της ειρήνης και μετατρέπονται σε υποδούλωση και καταστροφή, από την αύξηση των περιθωριοποιημένων ανθρώπων που μένουν άστεγοι, άνεργοι και άκληροι, από κοινωνίες που έχουν έλλειψη εμβολίων, φαρμάκων και νερού, ενώ εκατομμύρια ξοδεύονται για παραγωγή και χρήση όπλων καταστροφής και μιας ελίτ να απομυζά τα αγαθά μέσα από φούσκες υποσχέσεων.

Η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία δημιουργήθηκαν οι έννοιες της ηθικής, της επιστήμης, της δημιουργικής φαντασίας και της υπέρβασης του εγώ. Από καιρό οι ηγεσίες της θεσμοθετούν εντολές που αλλοιώνουν την γλώσσα της, αδιαφορούν για τα μνημεία της, καταστρέφουν το φυσικό της περιβάλλον και τη λαική παράδοση. Εκτός των άλλων γίνεται μακροχρόνια παρέμβαση στον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του Έλληνα μέσα από την διατροφή, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και την ενημέρωση, ως σε προσομοίωση εργαστηρίου. Είναι φανερό ότι εγκαθιδρύεται σταδιακά η ισοπέδωση των ιδεών, ο φόβος, η ενοχή, η ανταλλαγή τοις μετρητοίς και η εμφύτευση αναγκών χωρίς ουσία, οδηγώντας μας σταδιακά στην σύγχρονη δουλεία. Η οικονομική εξαθλίωση των Ελλήνων εργαζομένων είναι πλέον εμφανής με τις αλλεπάλληλες εφαρμογές των όρων από τα μνημόνια των δανειστών, ενώ θεωρείται από τους οικονομικά και πολιτικά ισχυρούς εντός και εκτός της χώρας υποχρεωτική για την υπέρβαση της κρίσης , ενώ η διαδικασία της επικαρπίας του πλούτου θα παραμένει στα χέρια των μηχανισμών. Όλα τα παραπάνω δείχνουν μεθοδευμένη αρπαγή προς εκμετάλλευση των μνημείων της τέχνης και του πολιτισμού των προγόνων μας, των υπόγειων κοιτασμάτων ενέργειας, της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, της φυσικής ομορφιάς της χώρας,της περιουσίας του δημοσίου και της εκμετάλλευσης του φθηνού εργατικού δυναμικού που έχει πρόσφατα προκύψει. Η Ελλάδα γίνεται για πολλοστή φορά λάφυρο ολκής για ζώντες και μελλοντικούς κληρονόμους με αντάλλαγμα την αποφυγή χρεοκοπίας ισχυρών συμφερόντων και την υπόσχεση ανάπτυξής της με ξένη συνταγή σε επιλεγμένες δραστηριότητες.

Η ελληνική δεινή οικονομική κατάσταση ήταν γνωστή ότι επρόκειτο να συμβεί, όταν μάλιστα υπήρχαν αναφορές Ελλήνων πολιτικών που τις προέβλεψαν, καθώς επίσης είναι και τώρα προβλέψιμο το μέλλον της ,αν ο τρόπος διαχείρισης παραμείνει στα χέρια της ηγεμονίας των μηχανισμών. Διαπερνώντας το θολό τοπίο της προπαγάνδας των ισχυρών η έξοδος μας από τους θεσμούς-δεσμούς της συγχρονης δουλείας θα ξεκινήσει αν σταθούμε με αυτοκριτική απέναντι στους μηχανισμούς που μας πολιορκούν ατομικά και συλλογικά, όταν θα απαλλαγούμε απο την ψευδή συνείδηση που μέχρι τώρα ανεχόμαστε.Όμως για να γίνει αυτό πρέπει να αποκτήσουμε ξανά αυτογνωσία, σεβασμό και αγάπη για τον συνάνθρωπό μας και τον τόπο που ζούμε, χρησημοποιώντας σαν αφετηρία την σωστή γνώση της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας.

Οι κοινωνικά ευαίσθητοι ενεργοί πολίτες δεν πρέπει να παγιδευτούν στην επ αόριστον παροχή δωρεάν στέγης, ρουχισμού και συσσιτίων που θα μετατρέψει την κοινωνική αλληλεγγύη σε εφησυχασμό και ιδρυματισμό των αδυνάτων.Αντιθέτως με όχημα την διαδικασία της αλληλεγγύης να δοθεί το ενδιαφέρον και η δυνατότητα στους αποδέκτες της να γνωριστούν και να γνωρίσουν τα προσωπικά και τα κοινωνικά προβλήματα που τους έφεραν στη σημερινή δύσκολη θέση.

Πρέπει να δράσουμε πατριωτικά για την Ελλάδα μακρύα από τον μονόδρομο της ηγεμονίας, να ζητήσουμε συνεργασία με τις κοινωνικές δυνάμεις της Ευρώπης που συμπαθούν ριζικές λύσεις των λαικών προβλημάτων αν θέλουμε να πετύχουμε μια νέα συλλογική κοινωνική συνείδηση που θα εντάσει ταυτόχρονα την ενωμένη Ευρώπη στο όραμα της.

Ο Κ. Αρχοντάκης είναι ιατρός - δημοτικός σύμβουλος Χανίων

www.kostasarchontakis.gr

Θέμα

Πολιτικό Σύστημα

Σύνολο καταγραφών: 53

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι