To τέλος της μεταπολίτευσης
Τάσος Δαρσινός, Δημοσιευμένο: 2012-04-03
Η κρίση του Κυπριακού το ’74 αποτέλειωσε τη χούντα και εγκαθίδρυσε την Δημοκρατία στη χώρα μας. Για 38 χρόνια το πολιτικό σκηνικό οικοδομήθηκε πάνω σε ένα δικομματικό πλαίσιο που υποστηρίχτηκε από ένα πελατειακό σύστημα και από ένα σύστημα διαπλοκής. Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και κυρίως της αριστεράς δεν μπόρεσαν να σπάσουν αυτό το μπλόκ του δικομματισμού παραμένοντας σταθερά στο περιθώριο και με μόνη δυνατότητα να καταθέτουν ανέξοδες κριτικές που δεν συγκινούσαν την μεγάλη πλειοψηφία.
Η οικονομική κρίση του 2009 στη χώρα μας αποτελείωσε το παραπάνω πολιτικό σύστημα και βρισκόμαστε τώρα μπροστά σε μια νέα γέννα , ενός νέου πολιτικού σκηνικού που ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί. Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε αλλεπάλληλα κόμματα να σχηματίζονται τεμαχίζοντας τα δύο κυρίως μεγάλα και να διεμβολίζουν το σύστημα οδηγώντας το σε κατάσταση φουρτούνας. Η ΔΗΜΑΡ πρώτη από όλες τις νέες πολιτικές δυνάμεις το 2010 διείδε αυτή την νέα εποχή που έρχεται και προχώρησε γρήγορα να διατυπώσει τον καινούργιο πολιτικό λόγο που έχει ανάγκη η χώρα μας και η εποχή μας.
Ένα πολιτικό σχήμα που απαντά και στον Ευρωπαϊκό δρόμο που έχει ανάγκη η χώρα μας και στον Μεταρρυθμισμό που απαιτεί η εποχή μας. Και βέβαια μέσα από την ιδεολογία του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού που είναι το μόνο όραμα που συμπυκνώνει και τα δύο προηγούμενα. Κατά συνέπεια είναι ανάγκη να επιδιωχθεί η παραιτέρω ώσμωση των δυνάμεων που κινούνται στο ευρύτερο χώρο της Αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής Οικολογίας αλλά και των ριζοσπαστών του Κεντροαριστερού χώρου για να γίνει κάτι αντίστοιχο με το Σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας που επανιδρύθηκε από τον Μιτερράν στο συνέδριο του Επινέ το 1971 και να δημιουργηθεί έτσι το νέο μεγάλο Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό κόμμα που θα επανακαθορίσει τις συμφωνίες του με την εργατική τάξη και θα γράψει το νέο Συμβόλαιο με το Λαό για μια αναγέννηση της χώρας μας.
Ο καταλύτης των εξελίξεων είναι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ . Δεν έχουμε την πολυτέλεια να υποκύψουμε σε παλινωδίες του παρελθόντος . Οι καιροί ού μενετοί.