Αναπτυξιακό πρόγραµµα επενδυτικών δραστηριοτήτων

Δημήτρης Χατζησωκράτης, www.aixmi.gr, 02/06/2011

H κατάσταση στη χώρα μας δεν είναι απλώς κρίσιμη. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.


Με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, διέξοδος από την πολύπλευρη κρίση όχι μόνον δεν διαφαίνεται, αλλά η χώρα είναι σήμερα αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης.

Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για την επίτευξη της όποιας συναίνεσης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, στην πορεία προς το δεύτερο χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου, εκτιμώνται και σχολιάζονται ποικιλοτρόπως. Το πραγματικό γεγονός όμως είναι ότι η καταβολή της πέμπτης δόσης του Μαΐου των 12 δις είναι ακόμη υπό συζήτηση και η αξιολόγηση των δράσεων ως τις 31Μαρτίου 2011 διεξάγεται παράλληλα με εντονότατες πιέσεις για λήψη μέτρων. Η επόμενη διαδικασία αξιολόγησης, για την έκτη δόση των 8 δις τον προσεχή Αύγουστο, αναμένεται εφιαλτική, μιας και προβάλει ως δαμόκλειος σπάθη η αποπληρωμή του Ομολόγου, αξίας 6,6 δις, λήξης 20 Αυγούστου 2011. Διαμορφώνει συνθήκες των ισχυρότερων δυνατών πιέσεων στην ελληνική κυβέρνηση, τέτοιων που οι μέχρι τώρα να χαρακτηρίζονται ως…χάδι.

Θα επιθυμούσα με το κείμενο αυτό να υπογραμμίσω ορισμένα αφετηριακά στοιχεία της πολιτικής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ όπως ο Φώτης Κουβέλης παρουσίασε στον ΓΑΠ κατά τη συνάντησή τους στο πρωθυπουργικό μέγαρο την Τρίτη(24/05/11) καθώς και να φωτίσω και την πρόταση για το πενταετές αναπτυξιακό Πρόγραμμα επενδυτικών δραστηριοτήτων χρηματοδότησης από τους µηχανισµούς της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε στον πρωθυπουργό ότι η ΔΗΜΑΡ, που θέλει να πολιτεύεται ως η Αριστερά της Ευθύνης, θεωρεί ότι το Δημόσιο Έλλειμμα, το Χρέος, η δυνατότητα και οι όροι Δανεισμού δεν αποτελούν προβλήματα που αφορούν το δήθεν απρόσωπο Κράτος, αλλά είναι προβλήματα που αφορούν πρωτίστως τους εργαζομένους, τους δεινώς δοκιμαζόμενους ανέργους, τους νέους που χάνουν από τα μάτια τους την ελπίδα.

Η ΔΗΜΑΡ δεν επενδύει πολιτικά στην καταστροφή της χώρας, αλλά αντιθέτως υπερασπίζεται την ανόρθωση της κοινωνίας. Γιαυτό και υπογραμμίζει ότι είναι εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη να συμφωνηθούν τώρα και να εφαρμοστούν αλλαγές που θα στοχεύουν:

-στην αντιστροφή της ύφεσης, μέσα από την υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας,

- στη δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης

-στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης με ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας

και θα εγγυώνται στα χειμαζόμενα στρώματα μελλοντική ανταπόδοση

Το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί με αύξηση των εσόδων από δικαιότερη φορολογία. Το σύνθημα: «Περισσότεροι φόροι απ΄ όλους για λιγότερους φόρους από τον καθένα» σήμερα εκφράζει απολύτως αυτή την άμεση και ζωτική ανάγκη. Οι δαπάνες πρέπει να περισταλούν. Η κυβέρνηση απέτυχε οικτρά και στα δύο σκέλη και στα έσοδα και στις δαπάνες.

Η χώρα πρέπει σύντομα να μπορέσει να βγει στις αγορές, να στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έχει εγκαίρως υποστηρίξει ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους απαιτείται παράλληλα με τη δημοσιονομική εξυγίανση ταυτοχρόνως και πανευρωπαϊκού χαρακτήρα λύση. Η έκδοση ευρωομόλογου πρέπει να αποτελεί πρωταρχική διεκδίκηση καθώς και η δημιουργία ενός μηχανισμού κοινής διαχείρισης του χρέους με τη μεταφορά μέρους του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ υποστηρίζει σταθερά τη θετική αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της χώρας με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση του επιτοκίου και πενταετή περίοδο χάριτος.

Ο Φώτης Κουβέλης στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό προσήλθε με μια ρηξικέλευθη Πρόταση για τις δύσκολες αυτές στιγμές αναπτυξιακής καχεξίας και επενδυτικής άπνοιας στη χώρα.

Πρότεινε να προετοιμαστεί από την κυβέρνηση ένα πενταετές, συνολικό αναπτυξιακό πρόγραµµα επενδυτικών δραστηριοτήτων, της τάξης των 20 δισ. Ευρώ, και με αυτό να προσέλθει να ζητήσει τη χρηματοδότησή του από τους µηχανισµούς της ΕΕ µε τη σύµπραξη του προϋπολογισµού(Δημόσια Ταµεία/ΕΣΠΑ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ad hoc µηχανισµών, όπως τα επενδυτικά οµόλογα.

Η ιδέα αυτή παραπέμπει στα Μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα, που η χώρα διεκδίκησε και «πήρε» και εδράζεται σε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση ότι η χώρα δεν ζητάει αποκλειστικά ενισχύσεις για την «τρύπα» του χρέους αλλά στοχεύει επιτέλους σε μια δυναμική ανάπτυξης ενταγμένη σε ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς.

Θέμα

Μνημόνιο-Κυβερνητική πολιτική

Σύνολο καταγραφών: 283

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι