Η άνοιξη της Μασσαλίας μέσα στο κατακαλόκαιρο!

Ελένη Τσερεζόλε, Αυγή, 20/07/2020

Εδώ και λίγες ημέρες η Μασσαλία ζει τη δική της άνοιξη, παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Το πάλαι ποτέ προπύργιο της σκληρής Δεξιάς έχει περάσει στην εποχή της νέας δημάρχου, της Μισέλ Ριμπιρολά, οικολόγου, γιατρίνας επικεφαλής του συνδυασμού “Η Άνοιξη της Μασσαλίας”, που κατάφερε να ενώσει όλη τη γαλλική Αριστερά και να γυρίσει σελίδα η πόλη. Πρώτη γυναίκα, πρώτη αριστερή, οικολόγος δήμαρχος της πόλης, διαδέχεται τον ηλικιωμένο, δεξιό, δήμαρχο από το 1995 Γκοντέν που συμβόλιζε όσο λίγοι το δεξιό κατεστημένο.

Βασικό της σύνθημα να βάλει “τέλος στην οικογενειοκρατία, στις πελατειακές σχέσεις και στον νεποτισμό”, ακριβώς δηλαδή τα επί χρόνια χαρακτηριστικά της δεξιάς διοίκησης που αφήνει πίσω της μια πόλη υπερχρεωμένη, με υποδομές σε κακή κατάσταση, τεράστιες ανισότητες, με ποσοστό φτώχειας πάνω από 25% και μεγάλο πρόβλημα στέγης.

“Η κόρη μου είναι 20 ετών και μέχρι τώρα είχε γνωρίσει δήμαρχο μόνο τον Ζαν Κλοντ Γκοντέν” έλεγε χαρακτηριστικά σε μια τοπική εφημερίδα πενηντάχρονη δημότης της Μασσαλίας.

Ελάχιστοι, τόσο εντός όσο κι εκτός της Μασσαλίας, γνώριζαν την πράσινη Ριμπιρολά, που κατάφερε έναν άθλο, ύστερα μάλιστα από ένα... “θρίλερ” καθώς χρειάστηκε και τρίτος γύρος προκειμένου να ολοκληρωθεί η επικράτησή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ηττηθείς, τέως “αιώνιος” δήμαρχος Γκοντέν, έλεγε τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών: “Μάλλον πρέπει να την έχω συναντήσει δύο ή τρεις φορές”. Το βέβαιο είναι ότι δεν της απηύθυνε ποτέ τον λόγο, ούτε καν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, πριν την υποδεχθεί, μετά από την εκλογή της, στο δημαρχιακό μέγαρο. Ούτε αυτός ούτε και πολλοί άλλοι είχαν καταλάβει τη δυναμική που εξέφραζε η Ριμπιρολά, μέλος από το 2002 των Οικολόγων, που δραστηριοποιείται στα δημοτικά πράγματα από το 2008. Και όμως, η εξηντατριάχρονη Ριμπιρολά ήταν γνωστή στα λαϊκά προάστια της πόλης, εκεί όπου ασκούσε το ιατρικό επάγγελμα. Παράλληλα με τους αγώνες της για το περιβάλλον και το δικαίωμα στη στέγη σε μια πόλη που χαρακτηρίζεται από τεράστιες ανισότητες.

Στην πρώτη της παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η Ριμπιρολά χρησιμοποίησε τα λόγια του γνωστού συγγραφέα Μπλεζ Σεντράς: “Η Μασσαλία ανήκει σε εκείνον που έρχεται από το πέλαγο”. “Σε ό,τι με αφορά, δεν ξέρω αν ʼη Άνοιξη της Μασσαλίαςʼ έρχεται από το πέλαγο, ξέρω όμως ότι έρχεται από μακριά” είπε, τονίζοντας ότι ο προεκλογικός αγώνας του συνδυασμού χαρακτηρίστηκε από έναν αέρα “ελευθερίας, ισότητας και αδελφοσύνης”. “Πολλά μέλη ή συμπαθούντες της ʼΆνοιξης της Μασσαλίαςʼ κινητοποιήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, αποδεικνύοντας την αλληλεγγύη που διεκδικούμε και που θεωρούμε ότι είναι το τσιμέντο του λαού της Μασσαλίας” είπε η νέα δήμαρχος, επαναλαμβάνοντας την προεκλογική υπόσχεση του συνδυασμού “για πιο πράσινη, πιο δίκαιη και πιο δημοκρατική πόλη”.

Η ίδια στην πρώτη της ομιλία στάθηκε ιδιαίτερα και στην αποφυγή διασπάθισης δημόσιου χρήματος, ενώ ευχαρίστησε όσες και όσους στήριξαν την κοινή προσπάθεια της ʼΆνοιξης της Μασσαλίας" για να γυρίσει η πόλη σελίδα.

Η επικράτηση της Ριμπιρολά δεν αφορά μόνον τη Μασσαλία. Η εμπειρία της πρωτοβουλίας που ένωσε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας κόντρα σε ένα από τα πιο σκληρά προπύργια της Δεξιάς, εξετάζεται από τα κομματικά επιτελεία ενόψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Το “παράδειγμα της Μασσαλίας” μπορεί να εξελιχθεί σε προπομπό εξελίξεων στο ευρύτερο προοδευτικό στρατόπεδο.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι