«Τακτική ευφυΐα» στις Ευρωεκλογές

Αντώνης Παπαγιαννίδης, www.protagon.gr, 10/02/2014

Μετά την πρώτη κίνηση «τακτικής ευφυΐας» για τις Ευρωεκλογές – η διεξαγωγή τους να συμπίπτει με τον δεύτερο γύρο των δημοτικών /περιφερειακών εκλογών, με την προσδοκία χαλαρότερης, λιγότερο «πολιτικής» ψήφου ως εκ τούτου του λόγου – έχουμε τώρα τη δεύτερη.

Σε αντίθεση με την ανάδειξη Ευρωβουλευτών με βάση λίστα που διαμόρφωνε το κόμμα, όπως ίσχυσε από το 1981 έως και το 2009, τώρα θα έχουμε κι εδώ σταυροδοσία (και μάλιστα με δυνατότητα για 42 υποψηφίους ανά ψηφοδέλτιο: πάρτε, κόσμε!). Εδώ, το εύρημα είναι να αλιευθούν ευκολότερα ελκυστικές προσωπικότητες, που αλλιώς δεν θα ξεσηκώνονταν άμα οι πρώτες (=εκλόγιμες) θέσεις ήταν «πιασμένες» από τους εκλεκτούς των ηγεσιών. Ιδιαίτερα σημαντικό αυτό για το πάλαι ποτέ διαλάμψαν ΠΑΣΟΚ, το οποίο τώρα – αν τελικά τα ξεμπλέξουν αναμεταξύ τους και με τους «58» και όποιους άλλους πλησιάσουν, ξέμπαρκοι, και κατέβουν ενιαία ως Ευρωσοσιαλιστές – άμα πήγαινε με επικεφαλής αναγνωρίσιμο της μιας ή της άλλης πλευράς, θα έδιωχνε αποτελεσματικότατα τους ψηφοφόρους της άλλης. (Φαντάζεστε παλαιοΠασόκο να αγγίζει ψηφοδέλτιο με επικεφαλής Γιάννη Βούλγαρη ή Τάσο Γιαννίτση; Ή «58άρη» να πλησιάζει μια λίστα με επικεφαλής Καχριμάκη ή Φώφη;). Όμως και στην κορυφή της λίστας της ΝΔ – η οποία «πηγαίνει» για κάτι καλύτερο από την 1+ έδρα του μετα-ΠΑΣΟΚ, έτσι δεν είναι; - θα δημιουργηθούν λιγότερες καραμπόλες άμα «ο σταυρός αποφασίζει».

Έτσι λοιπόν σκέφθηκαν εν τη σοφία τους Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Βενιζέλος, τη εισηγήσει Μιχελάκη, στη σύσκεψη της Παρασκευής. Τώρα, καλείται η Βουλή να τα περάσει αυτά τα σοφά. Καλό βόλι, που λένε, καθώς οι δημοσκοπήσεις θα δημιουργούν αναταραχές, όσο περνάει ο καιρός... (Όχι δε μόνον οι δημοσκοπήσεις. Προσέξτε και τις δημοσκοπικές διαρροές, όπως π.χ. των F.T. που έδιναν βραχεία κεφαλή στην αντιπαράθεση ΝΔ-Χρυσαυγής: έχουν να δουν τα μάτια μας, να ακούσουνε τ’ αυτιά μας!…).

Ας μας επιτρέψει η σοφία των πολιτικών μας αρχηγών να θυμίσουμε, όμως, το πικρό δίδαγμα της εφηρμοσμένης πολιτικής: όταν πας με ευφυείς τακτικισμούς να αντιστρέψεις στις κάλπες ένα ρεύμα που θεωρείς ότι δεν σε βολεύει, βρίσκεσαι τελικά χαμένος. (Θυμηθείτε την εκλογική νομοθεσία Κούβελα, ύστερα Σκανδαλίδη, τώρα Παυλόπουλου με τα πριμ στο πρώτο κόμμα…).

ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Θέμα

Ευρωεκλογές 2014

Σύνολο καταγραφών: 59

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι