Όχι στο νέο διπολικό σκηνικό

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Συνέντευξη στhν Ειρ. Μπέλλα, Βραδινή της Κυριακής, 17/05/2014

-Σας ανησυχεί η δημοσκοπική εικόνα του κόμματός σας;

Με προβληματίζει. Και αυτό γιατί προσωπικά επισκεπτόμενος τις περισσότερες περιφέρειες, αλλά κυρίως στην επαφή μου με τις εσχατιές της Β΄Αθήνας έχω διαμορφώσει μια διαφορετική γνώμη.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές χρειάζεται να πάμε ένα βήμα παραπέρα το τελευταίο, καλό και επαρκές, σύνθημα της ΔΗΜΑΡ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ(ΔΗΜΑΡ-ΠΡΟΣ): ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ.

Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι: για να δώσουμε λύσεις … πρέπει να ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ. Το ΕΚΕΙ είναι η ΕΥΡΟΒΟΥΛΗ, είναι η ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ και ΠΑΡΟΥΣΙΑ στην ελληνική πολιτική σκηνή. Να ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ δια της ψήφου των συνελλήνων.

Σε αυτό κάθε μια και καθένας πρέπει να νοιώσει υπεύθυνος και υπεύθυνη.

-Έχετε πει ότι ο εκλογικός πήχης της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές είναι έστω και ένας ευρωβουλευτής. Δεν θεωρείτε ότι είναι μικρός στόχος;


Ο πήχης είναι για να τον ξεπεράσουμε!

Θα ήθελα το εκλογικό σώμα να επιλέξει φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση ενισχύοντας τις δυνάμεις που διεκδικούν μια ΕΕ πολιτικά ολοκληρωμένη, ανοικτή, αλληλέγγυα. Δυνάμεις που θα μπορούσαν να συμβάλλου ουσιαστικά, ώστε να δοθεί πολιτικά το μήνυμα ότι είναι απολύτως αναγκαία η αλλαγή ρότας, προς το κέντρο και τα αριστερά. Θα ήθελα, ακόμη πιο συγκεκριμένα, το συνεργατικό σχήμα της ΔΗΜΑΡ-ΠΡΟΣ να καταγράψει ένα εκλογικό σκορ που να υπερβαίνει κατά πολύ το ποσοστό των εκλογών του Ιουνίου 2012 ώστε να καθίσταται μη αμφισβητήσιμο το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός επιλέγει την πιο συνεπή ευρωπαϊστική δύναμη της αριστεράς.

Το εκλογικό σώμα να δείξει ότι συνεχίζει να απορρίπτει το αδιέξοδο νέο διπολικό σκηνικό και τάσσεται υπέρ ενός πνεύματος συνεργασίας και συνευθύνης για τη διακυβέρνηση της χώρας. Επιβραβεύει μάλιστα ένα κόμμα που με απόλυτη σαφήνεια έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχος του είναι να συμμετάσχει σε κυβερνητικές λύσεις με ξεκάθαρους όρους και διακριτές πολιτικές.

-Ένα άσχημο αποτέλεσμα της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές, όπως το να μην εκλέξετε κανένα ευρωβουλευτή, τι πιστεύετε ότι θα σημάνει για το κόμμα;


Αποκλείεται να υπάρξει μια τέτοια περίπτωση.

Γιαυτό παρά το γεγονός ότι αρέσκομαι να συζητώ πολιτικά σενάρια, αυτό δεν το προσεγγίζω. Άλλωστε μπορείτε να καταλάβετε ότι… « όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει στρατιώτη μου τον πόλεμο τον χάνει» για να θυμηθούμε και τον αείμνηστο Ιάκωβο Καμπανέλλη.

-Ποιο είναι το δίλημμα που προτάσσει η ΔΗΜΑΡ σε αυτές τις ευρωεκλογές;


Πρώτα απ΄ όλα μια σκέψη για τα διλλήματα. Στις εκλογές πάντα τίθενται διλήμματα. Χάνουν ή κερδίζουν τα κόμματα αν το εκλογικό σώμα απορρίπτει ή αποδέχεται το μήνυμα του διλλήματος. Και φυσικά κρίνονται από φίλους και αντιπάλους και αυτό είναι απολύτως θεμιτό!

Εμείς ως ΔΗΜΑΡ –ΠΡΟΣ καλούμε τους πολίτες να αποκρούσουν το δίλημμα «αστάθεια ή σταθερότητα», που αποσιωπά το γεγονός ότι καμία σταθερότητα δεν είναι νοητή με πολιτικές που αποσταθεροποιούν την κοινωνία. Να αποκρούσουν, επίσης, το … μικρομέγαλο δίλημμα «ΣΥΡΙΖΑ ή ΜΕΡΚΕΛ».

Εμείς , ως ΔΗΜΑΡ-ΠΡΟΣ, καλούμε τους πολίτες σε ένα αγώνα με διπλή στόχευση: Από την Ευρώπη της λιτότητας στην Ευρώπη της αλληλεγγύης. Από την Ελλάδα της κρίσης στην Ελλάδα της προοδευτικής ανασυγκρότησης.

-Είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής. Γιατί αποφασίσατε να δώσετε τη μάχη των ευρωεκλογών και ποιο είναι το επίμαχο σημείο στο οποίο θα επικεντρωθείτε, αν εκλεγείτε;

Ανήκω στην πολιτική οικογένεια της ανανεωτικής αριστεράς, που μετά την πτώση της δικτατορίας επεξεργάστηκε και παρουσίασε στον ελληνικό λαό το πρόσωπο και το όραμα μιας Ευρώπης των εργαζομένων και των λαών, το όραμα της ενεργού συμμετοχής της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ. Σε αντίθεση και σε πολεμική με όλες τις άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς και αριστεράς.

Από τότε επί 40 χρόνια, έχω συνδέσει την πολιτική και κοινωνική μου παρουσία τόσο με την συμμετοχή μου στη διεκδίκηση και διαμόρφωση της κοινωνικής Ευρώπης, μέσα από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, όσο και με την ανάδειξη και προώθηση της Ευρώπης των περιφερειών.

Την τελευταία μάλιστα περίοδο των τεσσάρων χρόνων, έχοντας και την ευθύνη του κόμματός μου για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική, έχω ασχοληθεί συστηματικά και ιδιαιτέρως με τα δημόσια οικονομικά και τα προγράμματα προσαρμογής.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι στην κρίσιμη αυτή περίοδο ευρωπαϊκών μετασχηματισμών και επαναπροσανατολισμού, αλλά και της χώρας μας εντός ΕΕ, θα μπορούσα να συμβάλω από τη θέση του Ευρωβουλευτή.

-Ο κ. Λυκούδης σε συνέντευξή του στη «ΒτΚ» έχει αναφέρει το «Ποτάμι» θα πρέπει να είναι εταίρος σε μια μεγάλη αναγεννητική προσπάθεια της Κεντροαριστεράς. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη, ότι το Ποτάμι θα πρέπει να είναι ένας από τους συνομιλητές της ΔΗΜΑΡ για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς;

Η εμφάνιση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ αμέσως μετά την αποτυχία του εγχειρήματος των 58, με αρχές και θέσεις που πατούν(η «κλοπή» αναδείχθηκε άλλωστε προτέρημα από τον αρχηγό του) πάνω στις θέσεις που εδώ και 3 χρόνια επεξεργάστηκε, παρουσίασε και πάλεψε η ΔΗΜΑΡ και μάλιστα με την εικόνα του νέου, αλλά και με την απροσδιοριστία στα «δύσκολα» είναι προφανές πως μας πιέζει και θα μας πιέσει.

Το αν θα μιλήσουμε με το Ποτάμι μετεκλογικά για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς θα είναι αυταπόδεικτο, εφόσον θα αποφασίσουν στο υπεσχημένο συνέδριο της Σαμοθράκης ότι αποτελούν δύναμη που αυτοαναγνωρίζεται στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

-Βλέπουμε ότι «Ελιά» και «Ποτάμι» έχουν υψηλότερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις από την «Δημοκρατική Αριστερά». Γιατί δεν πείθετε ότι μπορεί να είστε ο τρίτος προοδευτικός πόλος;


Η συγκρότηση του τρίτου προοδευτικού πόλου, της ευρύτερης δηλαδή συνεργασίας των δυνάμεων της δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι μια μεγάλη υπόθεση, που δεν εξαντλείται στα δημοσκοπικά ή και πραγματικά ποσοστά των ευρωεκλογών. Θα απαιτήσει ρήξη με παγιωμένες αντιλήψεις για το ρόλο της κεντραριστεράς στο πολιτικό σκηνικό, χρόνο και συνεχείς πρωτοβουλίες τις οποίες εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε.

Θέμα

Ευρωεκλογές 2014

Σύνολο καταγραφών: 59

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι