Δώστε μας δύναμη να δώσουμε λύσεις

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Συνέντευξη στον Γ. Μακρή, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Λάρισσας, 24/05/2014

-Εκτιμάτε ότι οι ευρωεκλογές της προσεχούς Κυριακής θα δικαιολογήσουν το πρώτο συνθετικό της λέξης (ευρωπαϊκές) ή θα έχουν καθαρά δημοψηφισματικό χαρακτήρα για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις; Και στο πλαίσιο αυτό, η ψήφος για την Δημοκρατική Αριστερά «μεταφράζεται» ως ψήφος σταθερότητας στην Ελλάδα ή ανατροπής της υπάρχουσας πολιτικής;

Δεν νομίζω πως ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας των ευρωεκλογών, όπως τον επεδίωκε ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε στο εκλογικό σώμα!

Οι πολίτες πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στα παραπλανητικά διλήμματα, που διχοτομούν την πολιτική ζωή και παραμορφώνoυν τις πραγματικές αντιθέσεις. Να αποκρούσουν το δίλημμα «αστάθεια ή σταθερότητα», που αποσιωπά το γεγονός ότι καμία σταθερότητα δεν είναι νοητή με πολιτικές που αποσταθεροποιούν την κοινωνία. Το δικό μας μήνυμα είναι «δώστε μας δύναμη – για να δώσουμε λύσεις». Όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή στο ψηφοδέλτιό μας, τόσο θα υπάρχουν δυνατότητες για να μετατοπισθεί ο άξονας των εξελίξεων σε προοδευτική κατεύθυνση

-Γιατί ένας κεντροαριστερός ψηφοφόρος να 
άλλο κόμμα, για παράδειγμα το «Ποτάμι», το οποίο δεν φέρει μάλιστα το «βάρος» της συμμετοχής του στην κυβέρνηση;


Θα μπορούσα να συνοψίσω σε πέντε στέρεους και θετικούς λόγους στη βάση των οποίων ο/η κεντροαριστερός/η ψηφοφόρος μπορεί και πρέπει να επιλέξει ΔΗΜΑΡ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ(ΔΗΜΑΡ-ΠΡΟΣ).

Η ΔΗΜΑΡ-ΠΡΟΣ:

-Απορρίπτει τις μνημονιακές και συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει την ανάγκη προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και δεν λέει «όχι σε όλα».

- Είναι σταθερά φιλοευρωπαϊκή, αλλά αντιτάσσεται στην Ευρώπη κάτω από την ηγεμονία της κας Μέρκελ. Επιδιώκει «περισσότερη» και ταυτόχρονα «άλλη» Ευρώπη. Συμβαδίζει με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές και βρίσκεται πιο κοντά στους «αριστερούς» της πολιτικής αυτής οικογένειας.

- Εργάζεται για την οικοδόμηση ενός ισχυρού κεντροαριστερού «τρίτου πόλου» που είναι νοητός μόνο με προοδευτικό πρόσημο και αυτόνομος από τους δύο άλλους, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

- Αποτελεί υπεύθυνη δύναμη που επιδιώκει στρατηγικά μια προοδευτική κυβέρνηση. Παράλληλα ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα και την κυβερνησιμότητα της χώρας και το ενδιαφέρον της αυτό δεν ανάγεται στην πάση θυσία παρεμπόδιση μιας κυβερνητικής εναλλαγής.

- Είναι ένα κόμμα με δημοκρατικό ύφος και ήθος, ήπιο και δημοφιλή πρόεδρο με δημοκρατικές εσωτερικές διαδικασίες, με διαφανές πολιτικό πρόγραμμα. Τα στελέχη που ζητούν την ψήφο για να εκλεγούν ευρωβουλευτές έχουν μακρά αγωνιστική διαδρομή, έχουν αποδείξει ότι υπηρετούν αυτό το συλλογικά αποφασισμένο πολιτικό πρόγραμμα και τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος. Δεν είναι τηλεοπτικοί/ές σταρ, δημιουργήματα των ΜΜΕ, ή «καλά παιδιά» και άξιους επιστήμονες που είναι άδηλο και άγνωστο το τι θα κάνουν στην πολιτική.

-Τη μείωση των ποσοστών της ΔΗΜΑΡ στις δημοσκοπήσεις άλλοι την αποδίδουν στο ότι μετείχε στην κυβέρνηση κι άλλοι στο ότι αποχώρησε από την κυβέρνηση. Εσείς τι πιστεύετε και τι λέτε σ’ αυτούς που ασκούν κριτική στο κόμμα σας είτε για τον πρώτο είτε για τον δεύτερο λόγο;

Είμαι υπερήφανος για τη στάση της ΔΗΜΑΡ και στις δύο κορυφαίες πολιτικές αποφάσεις της. Και για το ότι μπήκαμε στην κυβέρνηση και συμβάλαμε αποφασιστικά ώστε η χώρα να αποφύγει τον υπαρκτότατο κίνδυνο της πτώχευσης και της χρεοκοπίας, και για το ότι αποχωρήσαμε όταν πλέον δεν μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε τις πολιτικές που η ΝΔ επεδίωκε, πέραν και των μνημονιακών υποχρεώσεων να προωθήσει.

-Ακόμη και αν η ΔΗΜΑΡ υπερβεί το 3% στις ευρωεκλογές και εκλέξει ευρωβουλευτή, όπως θέτουν στόχο στελέχη του κόμματος μεταξύ των οποίων και εσείς, τι μπορεί να πετύχει ένας ευρωβουλευτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία εφαρμόζονται, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, κατά βάση νεοφιλελεύθερες πολιτικές και κυριαρχούν οι επιλογές της κας Μέρκελ;

Πρώτα απ΄όλα θα ήθελα σε ότι αφορά τον εκλογικό μας στόχο να διευκρινίσω εξ αρχής ότι εγώ έχω αναφερθεί στο κατώφλι του 3%, όπως προβλέπεται από την εκλογική διαδικασία. Με την υπέρβαση αυτού του κατωφλίου διασφαλίζεται η εκλογή ενός ευρωβουλευτού. Από εκεί και πέρα στόχος μας είναι το εκλογικό σκορ της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές του Ιουνίου 2012.

Τώρα σε ότι αφορά το τι μπορεί να επιτύχει ένας ευρωβουλευτής στην ΕΕ. Πρώτα απ΄όλα, δεν θα είναι μόνος υπάρχουν οι Ομάδες στην Ευρωβουλή, όπου εκφράζονται οι μεγάλες πολιτικές οικογένειες. Οι ευρωβουλευτές της ΔΗΜΑΡ-ΠΡΟΣ θα ενταχθούν στην Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών

Μέσα από αυτές τις γραμμές, οι ευρωβουλευτές μας θα αγωνιστούν και θα συμβάλουν υπέρ της ενίσχυσης των δυνάμεων που αγωνίζονται για τη βαθύτερη πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, με παράλληλη ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών εκλογής και ελέγχου των κοινοτικών οργάνων. Με ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό και προσανατολισμό των πολιτικών στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τη διασφάλιση αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

Εμείς πιστεύουμε στην αποτελεσματικότητα των αγώνων. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα μας την Ευρώπη σε προοδευτική κατεύθυνση, όπως ακριβώς επιδιώκουμε να αλλάξουμε πολιτικές στην πατρίδα μας την Ελλάδα.

Τώρα , αν μπορούσα να θέσω και ένα ατομικό στόχο, θα ήθελα να πείσω την ευρωομάδα μου, να υιοθετήσει την πρόταση της ΔΗΜΑΡ-ΠΡΟΣ, που είναι και πρόταση των ευρωπαϊκών συνδικάτων, για να διεκδικήσει από τα όργανα της ΕΕ άμεση απόφαση και υλοποίηση ενός μεγάλου σχεδίου αντιμετώπισης της ΑΝΕΡΓΙΑΣ με τη διάθεση 250 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, τα πέντε προσεχή έτη, ώστε να δημιουργηθούν 11 εκατομμύρια νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας.

-Με ποια κριτήρια θεωρείτε ότι θα επιλέξουν οι πολίτες τους νέους ευρωβουλευτές; Η αναγνωρισιμότητα που έχετε και το γεγονός ότι είστε ένα ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς, μπορεί να σας οδηγήσει στην πρώτη ή σε μία από τις πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου της ΔΗΜΑΡ;

Η αναγνωρισιμότητα αναμφισβήτητα αποτελεί μια αρχική προϋπόθεση, για να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των επιλέξιμων για τον σταυρό των συνελλήνων. Αποτελεί αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη, όπως λέγαμε στα μαθηματικά του γυμνασίου.

Τα κριτήρια των πολιτών είναι πολλαπλά, πολλές φορές και αλληλοσυγκρουόμενα.

Άρα θα σας απαντήσω περισσότερο με ποια κριτήρια θα επιθυμούσα εγώ να κριθώ.

Όμως εδώ θα μου επιτρέψετε λίγο πιο προσωπικό τόνο.

Ανήκω στην πολιτική οικογένεια της ανανεωτικής αριστεράς, που μετά την πτώση της δικτατορίας επεξεργάστηκε και παρουσίασε στον ελληνικό λαό το πρόσωπο και το όραμα μιας Ευρώπης των εργαζομένων και των λαών, το όραμα της ενεργού συμμετοχής της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ. Σε αντίθεση και σε πολεμική με όλες τις άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς και αριστεράς.

Από τότε επί 40 χρόνια, έχω συνδέσει την πολιτική και κοινωνική μου παρουσία τόσο με την συμμετοχή μου στη διεκδίκηση και διαμόρφωση της κοινωνικής Ευρώπης, μέσα από τα ελληνικά και ευρωπαϊκά συνδικάτα, όσο και με την ανάδειξη και προώθηση της Ευρώπης των περιφερειών.

Την τελευταία μάλιστα περίοδο των τεσσάρων χρόνων, έχοντας και την ευθύνη του κόμματός μου, της ΔΗΜΑΡ, για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική, έχω ασχοληθεί συστηματικά και ιδιαιτέρως με τα δημόσια οικονομικά και τα προγράμματα προσαρμογής.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι στην κρίσιμη αυτή περίοδο ευρωπαϊκών μετασχηματισμών και επαναπροσανατολισμού, αλλά και της χώρας μας εντός ΕΕ, θα μπορούσα να συμβάλω από τη θέση του Ευρωβουλευτή.

Η επιλογή και η σειρά κατάταξης φυσικά εναπόκειται στην τελική κρίση όλων όσων θα προτιμήσουν το ψηφοδέλτιό μας…

Θέμα

Ευρωεκλογές 2014

Σύνολο καταγραφών: 59

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι