Η Λευκωσία ραίνει με πετρέλαιο τις προεδρικές εκλογές!

Χριστίνα Πουλίδου, Αυγή της Κυριακής, 11/02/2007

Η μαζική φαντασίωση την οποία τροφοδοτεί η κυπριακή κυβέρνηση τα έχει όλα - χρήμα με ουρά, εξουσία, αναβάθμιση στα ρετιρέ της διεθνούς κοινότητας. Οι θάλασσες που περιβρέχουν την Κύπρο θα βρέχουν πετρέλαιο, οι εταιρείες και συνεπακόλουθα το κράτος θα θησαυρίσουν, οι πολίτες θα απολαύσουν τα αγαθά μιας εύπορης πολιτείας, ενώ στους διεθνείς συσχετισμούς η Κύπρος θα αντικρίζει την Τουρκία από θέση ισχύος. Το ροζ συννεφάκι που ταξιδεύει στον ουρανό της Κύπρου στην πραγματικότητα έχει και ...καλούμπα - την άκρη της κρατά η κυβέρνηση. Σαν το έθιμο του χαρταετού, η κυπριακή κυβέρνηση όρισε τη δική της Καθαρά Δευτέρα. Το μεγαλεπήβολο σχέδιο που θα φέρει όλα τα καλά στον τόπο ξεκινά τώρα, αλλά η κυβέρνηση θα "αμολήσει καλούμπα" προεκλογικά. Κατά τον σχεδιασμό δηλαδή, στις 15 Φεβρουαρίου θα ανοίξει η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις εταιρείες που θέλουν να αναλάβουν το έργο των γεωτρήσεων, στα μέσα Ιουλίου θα ξεκινήσει η διαδικασία των προσφορών, το φθινόπωρο αναμένεται να υπογραφούν οι συμφωνίες και άρα στο εξάμηνο ώς τον Φεβρουάριο 2008 που θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές, η προσδοκία για την ανεύρεση πετρελαίου θα θερμαίνει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων...

Πέραν της σκοπιμότητας που υποκρύπτει το σχέδιο, στο πεδίο της νομιμότητας η κυπριακή κυβέρνηση πατά σταθερά; Η απάντηση είναι καταφατική. Η Κύπρος έχει υπογράψει (τον Φεβρουάριο 2003) συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο, ενώ την ίδια συμφωνία υπέγραψε και με τον Λίβανο στις 17 Ιανουαρίου 2007. Τα όρια της υφαλοκρηπίδας έχουν επομένως προσδιοριστεί και η Κυπριακή Δημοκρατία απολύτως νομίμως επιχειρεί να διερευνήσει τα κοιτάσματα του ορυκτού πλούτου στις θάλασσές της.

Όπως δηλοί όμως η πρόσφατη ιστορία, οι έρευνες για πετρέλαιο (είτε στο Αιγαίο, είτε στην ανατολική Μεσόγειο) δημιουργούν ένταση με την Τουρκία. Στο Αιγαίο, από την εποχή του πραξικοπηματία Δ. Ιωαννίδη (όπως υπενθύμισε ο Μακάριος Δρουσιώτης στην "Ελευθεροτυπία" 7.02), μέχρι το "Χόρα" της μεταπολίτευσης με τον Κ. Καραμανλή και το "Σισμίκ" επί κυβέρνησης \Ανδ. Παπανδρέου\, η εκδήλωση προθέσεων για την ανεύρεση πετρελαίου προκαλούσε κρίση με την Τουρκία, λόγω της έλλειψης προσδιορισμού της υφαλοκρηπίδας. Στην περίπτωση της Κύπρου, όταν η κυβέρνηση Σπ.Κυπριανού αποπειράθηκε να διερευνήσει τα κοιτάσματα των κυπριακών παραλίων, αντέδρασε η Τουρκία και η Λευκωσία εγκατέλειψε τα σχέδιά της. Επί κυβέρνησης Γλ. Κληρίδη αργότερα, η προεργασία αναπτύχθηκε πιο συστηματικά - καταρχάς ξεκίνησε η διπλωματική διαβούλευση με την Αίγυπτο για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ενώ ταυτόχρονα μελετήθηκε η διαδικασία προσεταιρισμού των τουρκοκυπρίων. Κατά τις σχετικές πληροφορίες σχεδιάστηκε η προώθηση μιας ειδικής συμφωνίας με την τουρκοκυπριακή πλευρά με αντικείμενο την εκμετάλλευση των ενδεχόμενων πετρελαϊκών κοιτασμάτων και η συγκρότηση ενός Ειδικού Ταμείου Πετρελαίου, όπου - στη βάση μιας αναλογικής κατανομής των κερδών - θα κατατίθεντο τα (θεωρητικά) κέρδη των τουρκοκυπρίων.

Επί κυβέρνησης \Τ. Παπαδόπουλου\, η διπλωματική προεργασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αντιδρά όμως η τουρκοκυπριακή πλευρά - την οποία η Λευκωσία δεν θέλησε να προσεταιριστεί, αλλά την αντιμετώπισε εχθρικά με τη νοοτροπία του "νοικοκύρη" που δεν φοβάται από τις "φωνές του κλέφτη". Στο σημείο αυτό συσσωρεύεται λοιπόν η ένταση, η οποία διοχετεύεται στην Τουρκία και επανεκπέμπεται πολλαπλασιαστικά. Διότι η τουρκική κυβέρνηση, υπό την πίεση των προεκλογικών της σκοπιμοτήτων, καλείται να αντιδράσει δυναμικά για να ξεπεράσει την κριτική της αντιπολίτευσης ότι ξεπουλά τους τουρκοκυπρίους. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός \Μπουγιουκανίτ\ διαψεύδοντας τις προάλλες την πληροφορία ότι κινήθηκε πολεμικό πλοίο στα ανοιχτά της Κύπρου, απηύθυνε μια προειδοποίηση: "έχουμε πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο, δεν χρειάζεται να στείλουμε άλλα" είπε, υπονοώντας ότι οι εξελίξεις παρακολουθούνται κι ελέγχονται.

Πώς αντιδρά η Τουρκία επί του θέματος; Με την εξαγγελία δικών της γεωτρήσεων στα παράλια των κατεχομένων! Προφανώς ο διαγωνισμός που θα προκηρυχθεί θα είναι παράνομος, προφανώς θα λάβουν μέρος μόνον τουρκικές εταιρείες, προφανώς όμως θα δημιουργηθεί ένταση και προφανώς θα ζητηθεί η υποστήριξη της Αθήνας (ήδη αναγγέλθηκε επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Αθήνα), ενώ συν τω χρόνω θα εκδηλωθεί πίεση για αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Αξίζει τέλος να επισημανθεί, ότι είναι πιθανό, όλη αυτή η αναταραχή να γίνει για "ένα πουκάμισο αδειανό". Όπως έχει επισημανθεί στον Κυπριακό Τύπο από αρμόδιους επιστήμονες, η άντληση των κοιτασμάτων πιθανόν να είναι ασύμφορη, ενώ είναι αβέβαιη η σχέση κόστους-οφέλους στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων έναντι της ανεπτυγμένης τουριστικής πολιτικής της Κύπρου. Για τη Λευκωσία όμως, αυτά όλα θα περιλαμβάνονται στο επόμενο κεφάλαιο. Το πρώτο κεφάλαιο τελειώνει στις προεδρικές εκλογές.

Θέμα

Κυπριακό

Σύνολο καταγραφών: 314

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι