Νέο Ελσίνκι χαράσσουν Αθήνα και Λευκωσία

Χριστίνα Πουλίδου, Αυγή, 21/10/2009

Μια νέα στρατηγική που θυμίζει τη στρατηγική του Ελσίνκι -καθώς η εξέλιξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας παρακολουθεί την εξέλιξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού- είναι αυτή που εγκαινιάστηκε κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο, ενώ επίσης αναγγέλθηκε μια νέα στάση της Ελλάδας έναντι της Κύπρου.

“Από τη στάση του παθητικού θεατή περνούμε στη στάση του διεθνούς παίκτη” υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός χτες στην ειδική συνεδρία του Κυπριακού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα “θα αναλάβει πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της πολύ στενής συνεργασίας και του συνεχούς συντονισμού της με τον πρόεδρο Χριστόφια”. Ενδεικτικά επ’ αυτού αναφέρεται ότι, στο πλαίσιο ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να ενθαρρύνουν τους υπουργούς των κυβερνήσεών τους να συντονίζουν τη δράση τους στα συμβούλια υπουργών της Ε.Ε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπήρξε επίσης εξαιρετικά σαφής στην ανάλυση της κατάστασης και στις τρεις “σταθερές” της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: “Εμείς δεν ξεχνούμε την ανάγκη ανατροπής των επιπτώσεων της τουρκικής εισβολής του ’74 και πρώτος μας στόχος είναι ο τερματισμός της στρατιωτικής κατοχής” τόνισε ο κ. Παπανδρέου και προσέθεσε: “Δεύτερος στόχος μας είναι η ανάδειξη μιας νέας εποχής συνεργασίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και τρίτος στόχος είναι η διασφάλιση των θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων. Και αυτοί οι τρεις στόχοι μας μπορούν να επιτευχθούν ειρηνικά μόνο μέσω μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού” τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας εξάλλου ότι ανάλογη ομιλία είχε απευθύνει ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1982 από το βήμα του Κυπριακού Κοινοβουλίου, σημείωσε πως από τότε η Κυπριακή Δημοκρατία “απέδειξε τη ζωτικότητά της και την αντοχή της σε πολύ δύσκολες καταστάσεις” για να υπογραμμίσει τελικά πως “η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ανοίγουν προοπτικές που παλαιότερα δεν υπήρχαν”.

Επ’ αυτού ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε: 1) τη συμβολή “του οραματιστή Γιάννου Κρανιδιώτη” στο επίτευγμα των Κυπρίων, που “οπλίζει την Κυπριακή Δημοκρατία με νέες δυνατότητες και της επιτρέπει να υπερασπίζεται με ασφάλεια τα συμφέροντά της”, και 2) τη δική του προσωπική συμβολή στην ευρωτουρκική πορεία - “υπήρξα ένας από τους πρωτεργάτες της ελληνικής στρατηγικής που επιμένει να κρατά την πόρτα ανοιχτή στην προοπτική της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.” σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου επανέλαβε τέλος πως “είναι αυτονόητο και εθνικά επιβεβλημένο, η Τουρκία να εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της μέχρι την αξιολόγησή της τον Δεκέμβριο”, τόνισε πως “ζητούμενο της διαπραγμάτευσης για λύση του Κυπριακού δεν είναι η κατάλυση αλλά η μετεξέλιξη του κυπριακού κράτους” και υπενθύμισε πως “η ανάγκη των Τουρκοκυπρίων για αποτελεσματική συμμετοχή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να συνδυαστεί με το αναπόδραστο γεγονός ότι οι δύο κοινότητες δεν είναι καθόλου ίσες αριθμητικά”.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως, μολονότι οι εμβληματικοί βετεράνοι της Κύπρου Γλ. Κληρίδης και Γ. Βασιλείου υποδέχθηκαν με μεγάλη ικανοποίηση τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού (“επιτέλους η Κύπρος ξαναβρίσκει την Ελλάδα” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλείου), στα κυπριακά ΜΜΕ υπήρξαν ορισμένα επικριτικά σχόλια από τους οπαδούς της “απορριπτικής σχολής”.

“Κατά κράτος υπαναχώρηση της Λευκωσίας”, “το ορόσημο του Δεκεμβρίου αχρηστεύεται”, “νέο δόγμα ανέτειλε: η Αθήνα αποφασίζει και η Λευκωσία συναινεί” ήταν ορισμένα απ’ αυτά τα σχόλια, τα οποία όμως απέρριψε εκνευρισμένος ο πρόεδρος Χριστόφιας. Σε συζήτησή του με τους Έλληνες δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Κύπρου χαρακτήρισε “ανοησίες” τις απόψεις όσων μιλούν για ανατροπή του “δόγματος”, τόνισε πως μια τέτοια άποψη είναι “εξαιρετικά υποτιμητική για τους δύο ηγέτες” και υπογράμμισε πως οι θέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού “ανταποκρίθηκαν πλήρως στις προσδοκίες του”.

Θέμα

Κυπριακό

Σύνολο καταγραφών: 313

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι