Η αποχή ... "ρυθμιστής" του σκηνικού

Χριστίνα Πουλίδου, Αυγή της Κυριακής, 22/05/2011

Οι βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Κύπρο αναμένεται να διαμορφώσουν τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές - τον Φεβρουάριο του 2013. Αναμφίβολα, ο νικητής των εκλογών - αυτός που θα κόψει πρώτος το νήμα - έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και μια δυναμική στον δρόμο για τις προεδρικές εκλογές. Ο “νικητής” όμως, πολιτικά θα είναι αυτός που θα μπορέσει να καταλάβει την προεδρία της Βουλής - αυτό είναι το κρίσιμο πολιτικό διακύβευμα και καθοριστικός παράγοντας θα είναι η αποχή.

Με τις αναλογίες της τελευταίας δημοσκόπησης (που δεν αποδίδει ριζικά διαφορετική εικόνα από τις προηγούμενες), ο ΔΗΣΥ συγκεντρώνει 20-21 έδρες, το ΑΚΕΛ 19-20, το ΔΗΚΟ 8-9, η ΕΔΕΚ 5 , ενώ τέλος το ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι λαμβάνουν από 2.

Η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν της Public Issue-Cymar, που παρουσιάστηκε στο ΡΙΚ, κατά την οποία ο ΔΗΣΥ συγκεντρώνει το 30% ή με αναγωγή το 36%, το ΑΚΕΛ 28% ή με αναγωγή 34%, το ΔΗΚΟ 12.50% ή 15%, η ΕΔΕΚ 6% ή 7%, το ΕΥΡΩΚΟ 2.5% ή 3% και οι Οικολόγοι 2.5% ή 3%. Οι αναλυτές μελετώντας τούτα τα αποτελέσματα και τον βαθμό συσπείρωσης που δείχνει το εκλογικό σώμα των κομμάτων (όπου προηγείται ο ΔΗΣΥ) παρατηρούν, ότι κάπου 10% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ δηλώνει πως θα απέχει. Ως εκ τούτου, σημειώνεται, αν το ΑΚΕΛ μπορέσει να επαναπροσελκύσει αυτό τον κόσμο, τότε οι δημοσκοπικές προβλέψεις θα ανατραπούν, δεδομένου ότι (έτσι κι αλλιώς) οι διαφορές των δύο κομμάτων είναι μικρές.

Με τις αναλογίες πάντως της τελευταίας δημοσκόπησης (που δεν αποδίδει ριζικά διαφορετική εικόνα από τις προηγούμενες), ο ΔΗΣΥ συγκεντρώνει 20-21 έδρες, το ΑΚΕΛ 19-20, το ΔΗΚΟ 8-9, η ΕΔΕΚ 5 , ενώ τέλος το ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι λαμβάνουν από 2. Αν επομένως υπομνηστεί ότι για την προεδρία της Βουλής απαιτούνται 29 ψήφοι, κάθε είδους σχεδιασμός είναι δυνατός.

Αναλυτικότερα, το πόστο του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι περιζήτητο καθώς όποιος το καταλάβει σε τούτες τις εκλογές, διαθέτει ένα πολύτιμο διαπραγματευτικό αντάλλαγμα σε δύο χρόνια, όταν αναζητηθούν συμμαχίες ενόψει των προεδρικών εκλογών. Το πρόσφατο παράδειγμα, στις εκλογές του 2008 - όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας εξασφάλισε τη στήριξη του ΔΗΚΟ, με το οποίο διαπραγματευόταν και ο ΔΗΣΥ, παραχωρώντας την προεδρία της Βουλής (που ο ίδιος ασκούσε) στον Μάριο Καρογιάν - είναι δηλωτικό.

Τούτων δοθέντων, οι ασκήσεις επί χάρτου αφορούν τα πιθανά αθροίσματα που μπορούν να αποδώσουν τις απαραίτητες 29 ψήφους και δύο 24ωρα πριν από τις εκλογές, μια παρέμβαση του Ιω. Κασουλίδη ανατάραξε το κλίμα. Ο μεγαλοπαράγων του ΔΗΣΥ προσπάθησε να διεμβολίσει το ΔΗΚΟ, ρίχνοντας γέφυρες στην αντι-ΑΚΕΛική τάση του κόμματος - ακριβέστερα στα “ορφανά του Τάσσου”, που κατά τακτά χρονικά διαστήματα επαναφέρουν το αίτημα αποχώρησης από την κυβέρνηση. Με δήλωσή του ο κ. Κασουλίδης ζήτησε από το ΔΗΚΟ να διευκρινίσει τώρα - πριν από τις εκλογές - “προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί μετεκλογικά, ως κόμμα-ρυθμιστής”. Το ΔΗΚΟ απάντησε δηκτικά ότι αρνείται να “παγιδευτεί” σε διλήμματα που τρέφονται από “προσωπικές φιλοδοξίες”, παραπέμποντας στην προεδρική υποψηφιότητα του κ. Κασουλίδη το 2008, ενώ στην αψιμαχία ενεπλάκη και το ΑΚΕΛ. “Ο ΔΗΣΥ κάλεσε ευσχήμως το ΔΗΚΟ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αναμορφώσει τις συνεργασίες του ενόψει των προεδρικών εκλογών” επισημάνθηκε σε δήλωση του Στ.Ευαγόρου.

Οι κάλπες που άνοιξαν σήμερα στις 7 το πρωί στην Κύπρο, τερματίζουν τέλος μια προεκλογική περίοδο που σημαδεύτηκε από τους διαγκωνισμούς των “ανθυποψηφίων”. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν, ότι στην προσφορά των ψηφοφόρων διατέθηκαν: μια τσάντα Vuitton (σε λαχνό προεκλογικής συγκέντρωσης), εισιτήρια συναυλίας του Μιχ. Χατζηγιάννη και εισιτήρια του τελικού κυπέλλου ποδοσφαίρου...

Θέμα

Κυπριακό

Σύνολο καταγραφών: 313

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι