Η αποχή ... "ρυθμιστής" του σκηνικού

Χριστίνα Πουλίδου, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2011-05-22

Οι βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Κύπρο αναμένεται να διαμορφώσουν τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές - τον Φεβρουάριο του 2013. Αναμφίβολα, ο νικητής των εκλογών - αυτός που θα κόψει πρώτος το νήμα - έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και μια δυναμική στον δρόμο για τις προεδρικές εκλογές. Ο “νικητής” όμως, πολιτικά θα είναι αυτός που θα μπορέσει να καταλάβει την προεδρία της Βουλής - αυτό είναι το κρίσιμο πολιτικό διακύβευμα και καθοριστικός παράγοντας θα είναι η αποχή.

Με τις αναλογίες της τελευταίας δημοσκόπησης (που δεν αποδίδει ριζικά διαφορετική εικόνα από τις προηγούμενες), ο ΔΗΣΥ συγκεντρώνει 20-21 έδρες, το ΑΚΕΛ 19-20, το ΔΗΚΟ 8-9, η ΕΔΕΚ 5 , ενώ τέλος το ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι λαμβάνουν από 2.

Η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν της Public Issue-Cymar, που παρουσιάστηκε στο ΡΙΚ, κατά την οποία ο ΔΗΣΥ συγκεντρώνει το 30% ή με αναγωγή το 36%, το ΑΚΕΛ 28% ή με αναγωγή 34%, το ΔΗΚΟ 12.50% ή 15%, η ΕΔΕΚ 6% ή 7%, το ΕΥΡΩΚΟ 2.5% ή 3% και οι Οικολόγοι 2.5% ή 3%. Οι αναλυτές μελετώντας τούτα τα αποτελέσματα και τον βαθμό συσπείρωσης που δείχνει το εκλογικό σώμα των κομμάτων (όπου προηγείται ο ΔΗΣΥ) παρατηρούν, ότι κάπου 10% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ δηλώνει πως θα απέχει. Ως εκ τούτου, σημειώνεται, αν το ΑΚΕΛ μπορέσει να επαναπροσελκύσει αυτό τον κόσμο, τότε οι δημοσκοπικές προβλέψεις θα ανατραπούν, δεδομένου ότι (έτσι κι αλλιώς) οι διαφορές των δύο κομμάτων είναι μικρές.

Με τις αναλογίες πάντως της τελευταίας δημοσκόπησης (που δεν αποδίδει ριζικά διαφορετική εικόνα από τις προηγούμενες), ο ΔΗΣΥ συγκεντρώνει 20-21 έδρες, το ΑΚΕΛ 19-20, το ΔΗΚΟ 8-9, η ΕΔΕΚ 5 , ενώ τέλος το ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι λαμβάνουν από 2. Αν επομένως υπομνηστεί ότι για την προεδρία της Βουλής απαιτούνται 29 ψήφοι, κάθε είδους σχεδιασμός είναι δυνατός.

Αναλυτικότερα, το πόστο του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι περιζήτητο καθώς όποιος το καταλάβει σε τούτες τις εκλογές, διαθέτει ένα πολύτιμο διαπραγματευτικό αντάλλαγμα σε δύο χρόνια, όταν αναζητηθούν συμμαχίες ενόψει των προεδρικών εκλογών. Το πρόσφατο παράδειγμα, στις εκλογές του 2008 - όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας εξασφάλισε τη στήριξη του ΔΗΚΟ, με το οποίο διαπραγματευόταν και ο ΔΗΣΥ, παραχωρώντας την προεδρία της Βουλής (που ο ίδιος ασκούσε) στον Μάριο Καρογιάν - είναι δηλωτικό.

Τούτων δοθέντων, οι ασκήσεις επί χάρτου αφορούν τα πιθανά αθροίσματα που μπορούν να αποδώσουν τις απαραίτητες 29 ψήφους και δύο 24ωρα πριν από τις εκλογές, μια παρέμβαση του Ιω. Κασουλίδη ανατάραξε το κλίμα. Ο μεγαλοπαράγων του ΔΗΣΥ προσπάθησε να διεμβολίσει το ΔΗΚΟ, ρίχνοντας γέφυρες στην αντι-ΑΚΕΛική τάση του κόμματος - ακριβέστερα στα “ορφανά του Τάσσου”, που κατά τακτά χρονικά διαστήματα επαναφέρουν το αίτημα αποχώρησης από την κυβέρνηση. Με δήλωσή του ο κ. Κασουλίδης ζήτησε από το ΔΗΚΟ να διευκρινίσει τώρα - πριν από τις εκλογές - “προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί μετεκλογικά, ως κόμμα-ρυθμιστής”. Το ΔΗΚΟ απάντησε δηκτικά ότι αρνείται να “παγιδευτεί” σε διλήμματα που τρέφονται από “προσωπικές φιλοδοξίες”, παραπέμποντας στην προεδρική υποψηφιότητα του κ. Κασουλίδη το 2008, ενώ στην αψιμαχία ενεπλάκη και το ΑΚΕΛ. “Ο ΔΗΣΥ κάλεσε ευσχήμως το ΔΗΚΟ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αναμορφώσει τις συνεργασίες του ενόψει των προεδρικών εκλογών” επισημάνθηκε σε δήλωση του Στ.Ευαγόρου.

Οι κάλπες που άνοιξαν σήμερα στις 7 το πρωί στην Κύπρο, τερματίζουν τέλος μια προεκλογική περίοδο που σημαδεύτηκε από τους διαγκωνισμούς των “ανθυποψηφίων”. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν, ότι στην προσφορά των ψηφοφόρων διατέθηκαν: μια τσάντα Vuitton (σε λαχνό προεκλογικής συγκέντρωσης), εισιτήρια συναυλίας του Μιχ. Χατζηγιάννη και εισιτήρια του τελικού κυπέλλου ποδοσφαίρου...

Θέματα επικαιρότητας: Κυπριακό

Η «εργαλειοποίηση» του Κυπριακού

Κυριάκος Πιερίδης, 2026-02-28

Εδώ και εβδομάδες ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης...

Περισσότερα

Χριστοδουλίδης - Ερχιουρμάν: μία συνάντηση, δύο αναγνώσεις

Κυριάκος Πιερίδης, 2025-12-13

Οι δύο ηγέτες κλήθηκαν ξανά ενώπιον του ΟΗΕ να τοποθετηθούν...

Περισσότερα
Νίκος Μπίστης

Γιά ένα νέο Μέτωπο Λογικής στην εεξωτερική πολιτική

Νίκος Μπίστης, 2024-12-02

Πριν μια βδομάδα η Εποχή είχε φιλοξενήσει άρθρο μου για...

Περισσότερα

Δειλά βήματα στο Κυπριακό

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-10-20

Η «διευρυμένη συνάντηση» που προανήγγειλε ο Γκουτέρες...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

50 χρόνια: Αναζητείται πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-20

Το τελευταίο διάστημα φάνηκε ότι αναθερμαίνονται οι διεργασίες...

Περισσότερα

Το κενό της παγωμένης διένεξης

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-01-28

Από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου...

Περισσότερα

Νέα πρωτοβουλία με αμυδρές ελπίδες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-12-23

Το 2023 κλείνει με αμυδρές ελπίδες για το Κυπριακό. Κατά το...

Περισσότερα

Πού βαδίζει ο Χριστοδουλίδης με το Κυπριακό;

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-05-27

Στους τρεις μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο νέος πρόεδρος...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Συνεδριακή απόφαση για ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ στο νέο κόμμα

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-05-16

Μετά την ανακοίνωση του νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα...

Η χρήση του 2015 ως ρητορικού όπλου

Φραγκίσκος Κουτεντάκης, 2026-05-16

Υπάρχουν θέματα που δεν συζητιούνται ποτέ ήρεμα στην Ελλάδα....

Δυσκυβέρνητες πολιτείες

Παύλος Τσίμας, 2026-05-16

Η Μεγάλη Βρετανία έχει αλλάξει έξι πρωθυπουργούς τα τελευταία...

Στη σκιά της καχυποψίας

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-05-15

Αιφνιδιαστική κατάληψη της Ταϊβάν από την Κίνα ή αιφνιδιαστική...

Τάσος Γιαννίτσης

Στεγαστικό, δημογραφικό, συνθήκες διαβίωσης

Τάσος Γιαννίτσης, 2026-05-05

Στεγαστικό και δημογραφικό έχουν βρεθεί στο επίκεντρο...

Γιατί η Ισπανία έχει 3% αύξηση στα καύσιμα και η Ελλάδα 17%

Ιωάννα Λιούτα, 2026-05-03

Η επίσημη αφήγηση μιλά για «διεθνείς κρίσεις», «γεωπολιτικές...

Ξενοφών Κοντιάδης

Αφωνοι μπροστά στην αναξιοπιστία της Δικαιοσύνης

Ξενοφών Κοντιάδης, 2026-05-03

Ίσως την πιο κρίσιμη, μέχρι στιγμής, πράξη του θεσμικού...

Θόδωρος Τσίκας

Από το Ορμούζ στην πράσινη αυτονομία της Ευρώπης

Θόδωρος Τσίκας, 2026-04-25

Ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ – Ισραήλ και Ιράν και το ανοιγοκλείσιμο...

Νίκος Χριστουδουλάκης

21 Απριλίου 1967: Η ολέθρια κληρονομιά της Επταετίας

Νίκος Χριστουδουλάκης, 2026-04-21

Οι οικονομικές πολιτικές που υιοθέτησε η χούντα (1967-1974)...

Το αδύνατο άθροισμα

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-04-20

Η πρόσφατη ήττα του Ορμπαν στην Ουγγαρία ύστερα από δεκαέξι...

Ο δημογραφικός χειμώνας

Μιχάλης Μητσός, 2026-04-15

Μια εικόνα. Η ελληνική αστυνομία στρατολογεί εδώ και τουλάχιστον...

Στεγαστική κρίση / Τι θα γίνει με τα ενοίκια;

Ιωάννα Λιούτα, 2026-04-12

Αν κάποτε η στέγη ήταν δικαίωμα, σήμερα είναι όπλο μαζικής...

×
×