Η αποχή ... "ρυθμιστής" του σκηνικού

Χριστίνα Πουλίδου, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2011-05-22

Οι βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Κύπρο αναμένεται να διαμορφώσουν τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές - τον Φεβρουάριο του 2013. Αναμφίβολα, ο νικητής των εκλογών - αυτός που θα κόψει πρώτος το νήμα - έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και μια δυναμική στον δρόμο για τις προεδρικές εκλογές. Ο “νικητής” όμως, πολιτικά θα είναι αυτός που θα μπορέσει να καταλάβει την προεδρία της Βουλής - αυτό είναι το κρίσιμο πολιτικό διακύβευμα και καθοριστικός παράγοντας θα είναι η αποχή.

Με τις αναλογίες της τελευταίας δημοσκόπησης (που δεν αποδίδει ριζικά διαφορετική εικόνα από τις προηγούμενες), ο ΔΗΣΥ συγκεντρώνει 20-21 έδρες, το ΑΚΕΛ 19-20, το ΔΗΚΟ 8-9, η ΕΔΕΚ 5 , ενώ τέλος το ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι λαμβάνουν από 2.

Η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν της Public Issue-Cymar, που παρουσιάστηκε στο ΡΙΚ, κατά την οποία ο ΔΗΣΥ συγκεντρώνει το 30% ή με αναγωγή το 36%, το ΑΚΕΛ 28% ή με αναγωγή 34%, το ΔΗΚΟ 12.50% ή 15%, η ΕΔΕΚ 6% ή 7%, το ΕΥΡΩΚΟ 2.5% ή 3% και οι Οικολόγοι 2.5% ή 3%. Οι αναλυτές μελετώντας τούτα τα αποτελέσματα και τον βαθμό συσπείρωσης που δείχνει το εκλογικό σώμα των κομμάτων (όπου προηγείται ο ΔΗΣΥ) παρατηρούν, ότι κάπου 10% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ δηλώνει πως θα απέχει. Ως εκ τούτου, σημειώνεται, αν το ΑΚΕΛ μπορέσει να επαναπροσελκύσει αυτό τον κόσμο, τότε οι δημοσκοπικές προβλέψεις θα ανατραπούν, δεδομένου ότι (έτσι κι αλλιώς) οι διαφορές των δύο κομμάτων είναι μικρές.

Με τις αναλογίες πάντως της τελευταίας δημοσκόπησης (που δεν αποδίδει ριζικά διαφορετική εικόνα από τις προηγούμενες), ο ΔΗΣΥ συγκεντρώνει 20-21 έδρες, το ΑΚΕΛ 19-20, το ΔΗΚΟ 8-9, η ΕΔΕΚ 5 , ενώ τέλος το ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι λαμβάνουν από 2. Αν επομένως υπομνηστεί ότι για την προεδρία της Βουλής απαιτούνται 29 ψήφοι, κάθε είδους σχεδιασμός είναι δυνατός.

Αναλυτικότερα, το πόστο του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι περιζήτητο καθώς όποιος το καταλάβει σε τούτες τις εκλογές, διαθέτει ένα πολύτιμο διαπραγματευτικό αντάλλαγμα σε δύο χρόνια, όταν αναζητηθούν συμμαχίες ενόψει των προεδρικών εκλογών. Το πρόσφατο παράδειγμα, στις εκλογές του 2008 - όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας εξασφάλισε τη στήριξη του ΔΗΚΟ, με το οποίο διαπραγματευόταν και ο ΔΗΣΥ, παραχωρώντας την προεδρία της Βουλής (που ο ίδιος ασκούσε) στον Μάριο Καρογιάν - είναι δηλωτικό.

Τούτων δοθέντων, οι ασκήσεις επί χάρτου αφορούν τα πιθανά αθροίσματα που μπορούν να αποδώσουν τις απαραίτητες 29 ψήφους και δύο 24ωρα πριν από τις εκλογές, μια παρέμβαση του Ιω. Κασουλίδη ανατάραξε το κλίμα. Ο μεγαλοπαράγων του ΔΗΣΥ προσπάθησε να διεμβολίσει το ΔΗΚΟ, ρίχνοντας γέφυρες στην αντι-ΑΚΕΛική τάση του κόμματος - ακριβέστερα στα “ορφανά του Τάσσου”, που κατά τακτά χρονικά διαστήματα επαναφέρουν το αίτημα αποχώρησης από την κυβέρνηση. Με δήλωσή του ο κ. Κασουλίδης ζήτησε από το ΔΗΚΟ να διευκρινίσει τώρα - πριν από τις εκλογές - “προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί μετεκλογικά, ως κόμμα-ρυθμιστής”. Το ΔΗΚΟ απάντησε δηκτικά ότι αρνείται να “παγιδευτεί” σε διλήμματα που τρέφονται από “προσωπικές φιλοδοξίες”, παραπέμποντας στην προεδρική υποψηφιότητα του κ. Κασουλίδη το 2008, ενώ στην αψιμαχία ενεπλάκη και το ΑΚΕΛ. “Ο ΔΗΣΥ κάλεσε ευσχήμως το ΔΗΚΟ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αναμορφώσει τις συνεργασίες του ενόψει των προεδρικών εκλογών” επισημάνθηκε σε δήλωση του Στ.Ευαγόρου.

Οι κάλπες που άνοιξαν σήμερα στις 7 το πρωί στην Κύπρο, τερματίζουν τέλος μια προεκλογική περίοδο που σημαδεύτηκε από τους διαγκωνισμούς των “ανθυποψηφίων”. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν, ότι στην προσφορά των ψηφοφόρων διατέθηκαν: μια τσάντα Vuitton (σε λαχνό προεκλογικής συγκέντρωσης), εισιτήρια συναυλίας του Μιχ. Χατζηγιάννη και εισιτήρια του τελικού κυπέλλου ποδοσφαίρου...

Θέματα επικαιρότητας: Κυπριακό

«Κλείνει» το Κυπριακό, ανοίγει η προεκλογική

Κυριάκος Πιερίδης, 2026-09-26

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιστρέφει από τη Γενική Συνέλευση...

Περισσότερα
Νίκος Μπίστης

Ο σταθερός κύριος Γκουτιέρες και οι « νέες ιδέες»

Νίκος Μπίστης, 2026-08-05

Καμία υποχώρηση από το αποκαλούμενο πλαίσιο Γκουτιέρες...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Το «τελευταίο μίλι» για το Κυπριακό

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-30

H σημαντικότερη εξέλιξη από την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Η ώρα του πολιτικού ρεαλισμού στο Κυπριακό

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-15

Η νέα προσπάθεια στο Κυπριακό από την προσωπική απεσταλμένη...

Περισσότερα

Η «εργαλειοποίηση» του Κυπριακού

Κυριάκος Πιερίδης, 2026-02-28

Εδώ και εβδομάδες ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης...

Περισσότερα

Χριστοδουλίδης - Ερχιουρμάν: μία συνάντηση, δύο αναγνώσεις

Κυριάκος Πιερίδης, 2025-12-13

Οι δύο ηγέτες κλήθηκαν ξανά ενώπιον του ΟΗΕ να τοποθετηθούν...

Περισσότερα
Νίκος Μπίστης

Γιά ένα νέο Μέτωπο Λογικής στην εεξωτερική πολιτική

Νίκος Μπίστης, 2024-12-02

Πριν μια βδομάδα η Εποχή είχε φιλοξενήσει άρθρο μου για...

Περισσότερα

Δειλά βήματα στο Κυπριακό

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-10-20

Η «διευρυμένη συνάντηση» που προανήγγειλε ο Γκουτέρες...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Χρήστος Μαχαίρας

Το μπλοκ του «όχι» και τα σύνδρομα της Κεντροαριστεράς

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-10-15

Στην πιο παράδοξη «συγκατοίκηση» των τελευταίων ετών, η...

Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός: Η ελληνική εξωτερική πολιτική στη σκιά του τραμπισμού

Κώστας Χλωμούδης, 2026-10-12

Η εξωτερική πολιτική μιας χώρας αποκαλύπτεται στις στιγμές...

Αντώνης Λιάκος

Ο Εθνικισμός της θυματοποίησης

Αντώνης Λιάκος, 2026-10-11

Πώς θα αντιμετωπίσουμε την αντιτουρκική ψύχωση πάνω στην...

Ο Τραμπ με χιτώνα

Παύλος Τσίμας, 2026-10-10

Τί θα μείνει από την επίσκεψη Ρούμπιο στην Αθήνα; Εύκολο...

Νίκος Μπίστης

Για ένα καλώδιο γυμνό,για μια Γκιλφόϊλ

Νίκος Μπίστης, 2026-10-09

Σε ένα μήνα ουδείς θα θυμάται – πλην ίσως του αρχαιόπληκτου...

Θόδωρος Τσίκας

Το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου δεν είναι αυτοσκοπός

Θόδωρος Τσίκας, 2026-10-07

Το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου κινδυνεύει να μετατραπεί από...

Κλεισμένη στο γυάλινο πύργο

Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, 2026-10-06

Στον πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος...

Κώστας Καλλίτσης

Η κουλτούρα των 120 δόσεων

Κώστας Καλλίτσης, 2026-10-04

Σε ποιόν οφείλεται η γενικευμένη, οριζόντια ρύθμιση χρεών...

Αλέξης Χαρίτσης

Οι συμμαχίες δεν είναι αριθμητική αλλά όρος για την πολιτική αλλαγή

Αλέξης Χαρίτσης, 2026-10-03

...Η εμφάνιση της ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα αναδιαμόρφωσε τους...

Σταθερότητα- αλλά πώς;

Παύλος Τσίμας, 2026-10-03

Η Έκθεση για την Ελλάδα, που ψηφίστηκε προχθές από το Συμβούλιο...

Σωτήρης Βαλντέν

Αντίο στα «ήρεμα νερά»;

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-10-01

Μετά από τρία χρόνια «ήρεμων νερών» κατά τα οποία χάθηκε...

Η αλκοόλη της εξουσίας

Παντελής Μπουκάλας, 2026-09-29

Καλά είναι τα κρασιά κι οι μπίρες, καλά τα τσιπουράκια και...

▲
×
×