Γιατί έγινε η συζήτηση στη Βουλή;

Μιχάλης Κυριακίδης, 31/03/2015

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Βουλής για να ενημερώσει σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Όσοι όμως παρακολουθήσαμε τη συζήτηση, δεν γίναμε σοφότεροι για τα όσα η κυβέρνησή μας διαπραγματεύεται με τους εταίρους, αλλά αντιθέτως ακούσαμε γενικόλογες κορώνες και ασάφειες… Ο κ. Τσίπρας ανέβασε από την πρωτομιλία του ακόμα τους τόνους, με σκληρές επιθέσεις κατά της αντιπολίτευσης, αν και την κάλεσε σε συστράτευση. Σε υψηλούς και έντονους τόνους, σε μια προσπάθεια να «κόψει» τους διαύλους επικοινωνίας. Και όταν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ, δήλωσαν ότι στηρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός επανήλθε με νέες επιθέσεις κατά της αντιπολίτευσης.

«Εσείς μιλούσατε για κυβέρνηση δοσιλόγων. Εμείς σας στηρίζουμε!», απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε μία μακράν καλύτερη ομιλία στη Βουλή.

«Το πραγματικό δίλημμα είναι: σύγκρουση με τα συμφέροντα που θα κερδίσουν από την κρίση, σύγκρουση με το λόμπι της δραχμής ή ευρωπαϊκή πορεία», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι το κόμμα του στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, με προϋπόθεση την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Στήριξη της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις έδωσε και ο κ. Σαμαρας.

Ήταν σαφές, ωστόσο, πως ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν θέλει συναίνεση. Ήταν αγωνιώδης η προσπάθειά του να θέσει την αντιπολίτευση απέναντι, στους εχθρούς της κυβέρνησης, άρα και της πατρίδας.

Άκρως διχαστικός και συνεπικουρούμενος από την Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Τσίπρας θέλει να διατηρηθεί ο διαχωρισμός σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς», – διαχωρισμός που τον οδήγησε στην εξουσία- δίνοντας το μήνυμα πως όσοι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση είναι με τους εχθρούς της πατρίδας… Τον βολεύει ο διχασμός του λαού, ενός λαού που έχει εθισθεί να βλέπει εχθρούς και προδότες και να αντιπαθεί την κοινή λογική.

Συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια είχε χθες στη Βουλή, τον … ψεκασμένο Νικολόπουλο με μία … μνημιώδη ομιλία, αλλά και τον νεοναζί Μιχαλόπουλο, ο οποίος μίλησε περίπου ως κυβερνητικός βουλευτής. Λογική συνέπεια του παραπάνω ανιστόρητου διαχωρισμού.

«Το δικό μας μέλημα ήταν και είναι πάντα η πατρίδα και το πληρώσαμε ακριβά, αλλά δεν πειράζει», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος με μια δόση πικρίας.

Δε μάθαμε, λοιπόν, τίποτε για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, πήραμε όμως ισχυρή δόση οξύτητας και διχασμού με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού. Κάποτε, όμως ο κ. Τσίπρας θα πρέπει «να μιλήσει για την δική του ταμπακιέρα και να δημοσιοποιήσει τι διαπραγματεύονται οι δικοί του άνθρωποι στην Ευρώπη», όπως του επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Και η «ταμπακιέρα» είναι, πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει την συμφωνία με τους εταίρους, με πολλές υποχωρήσεις σε σχέση με αυτά που η ίδια διακηρύττει ως αδιαπραγμάτευτα και «κόκκινες» γραμμές.

Θέμα

Νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Σύνολο καταγραφών: 417

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι