Πολιτική ρητορική και εφαρμοσμένη πολιτική

Γαβρίλης Λαμπάτος, 31/07/2015

Πολλές φορές ο Ε.Τσακαλώτος υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση της αριστεράς ασκεί μεροληπτική πολιτική υπέρ των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων.

Πόσο όμως αυτές οι διακηρύξεις αυτές συμβαδίζουν με την ασκούμενη πολιτική.

Μια αριστερή κυβέρνηση το πρώτο που θα φρόντιζε θα ήταν μέσω του δημόσιου σχολείου να εξασφαλίζεται η κοινωνική κινητικότητα. Στην Ελλάδα όμως ενώ η παιδεία είναι δημόσια βασικές δεξιότητες οι μαθητές τις αποκτούν σε παράλληλα ιδιωτικά δίκτυα εκπαίδευσης. Η βασικότερη από αυτές είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Στα δημόσια σχολεία υπάρχει πληθώρα καθηγητών ξένων γλωσσών, ώστε πολλοί από αυτούς να καλύπτουν ωράριο τους διδάσκοντας άλλα γνωστικά αντικείμενα (κυρίως ιστορία).

Πάντως στα χρόνια του μνημονίου τα παιδιά εξακολουθούν να μαθαίνουν ξένες γλώσσες στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Είδατε κάποια πρωτοβουλία από την ηγεσία του υπουργείου παιδείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος; Σιγή ιχθύος.

Αντίθετα οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα κληθούν να επιβαρυνθούν με 23% ΦΠΑ που επιβλήθηκε στα φροντιστήρια κάθε είδους. Οι άλλοι που πήγαιναν στα τέσσερα είχαν κατορθώσει να παραμείνει μηδενικός. Τι θα γίνει; Τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν σε σημαντικό βαθμό από την αύξηση των διδάκτρων. Οι ιδιοκτήτες ιδίως των μεγάλων αλυσίδων ξένων γλωσσών θα μειώσουν ακόμα περισσότερο τις αμοιβές των εργαζομένων για να μην αυξήσουν υπερβολικά τα δίδακτρα.

Είναι άλλωστε ο μόνος κλάδος που έχουν θεσμοθετηθεί μισθοί 300-400 ευρώ για πλήρη απασχόληση. Κάποιοι ιδιοκτήτες συνοικιακών φροντιστηρίων θα τα κλείσουν και θα δουλεύουν άτυπα από σπίτι σε σπίτι για να γλιτώσουν την εξοντωτική φορολόγηση.

Για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας τι να πει κανείς;

Μπορεί στα σχολεία να επέστρεψαν οι σχολικοί φύλακες, αλλά σε βασικές ειδικότητες δεν θα υπάρχουν καθηγητές για να διδάξουν. Ο Αρ. Μπαλτάς είναι χαρακτηριστική περίπτωση υπουργού που στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής αδυνατεί να πάρει μια θετική πρωτοβουλία.

Δεν μπορεί όμως η Αριστερά των μεγάλων κοινωνικών αγώνων να ταυτίζεται με την κυβερνητική ανικανότητα.

Θέμα

Νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Σύνολο καταγραφών: 417

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι