Προστιμα φωτιά για πηγάδια και… τουλούμπες

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, www.badiera.gr, 29/11/2015

Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στη Δράμα έβρεχε. Όποιος έτυχε να επισκεφθεί την Εφορία, το Δήμο, τη ΔΕΥΑΔ αντίκριζε ουρές γερόντων – συνταξιούχων του ΟΓΑ από τα χωριά να περιμένουν στην ουρά, να μουρμουρίζουν, να βρίζουν επί δικαίων και αδίκων. Ο λόγος;

Δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως ότι όσοι διαθέτουν όχι μόνο γεωτρήσεις για βιομηχανικούς, εμπορικούς ή αγροτικούς σκοπούς, αλλά ακόμη και για οικιακή χρήση και για να ποτίζουν το μπαξεδάκι τους, δηλαδή ακόμη και όσοι έχουν πηγάδια ή τουλούμπες εδώ και δεκαετίες όφειλαν να το δηλώσουν για να το σώσουν. Και επειδή δεν το δήλωσαν εμπρόθεσμα πρέπει να πληρώσουν εκτός από το παράβολο και πρόστιμα φωτιά.

Παράβολο ύψους 100,00 ευρώ υπέρ του Δημοσίου για όσους το δήλωσαν έως την 30/9/15 και πρόστιμο 50,00 ευρώ για τους εκπρόθεσμους και για κάθε μήνα καθυστέρησης από 1/10/2015 έως 31/12/2015, δηλαδή με προσαύξηση 50% (!!!). Πρόστιμο από 1.000,00 έως 2.000,00 ευρώ από 1/1/2016, δηλαδή με προσαύξηση 1000 % για όσους το δηλώσουν το 2016 !

Κανείς δεν τους ενημέρωσε ποτέ ότι οφείλουν να κάνουν σχετική δήλωση και όσοι διαθέτουν στα σπίτια τους εδώ και δεκαετίες πηγάδια ή τουλούμπες, δηλαδή γεωτρήσεις μικρού βάθους, χαμηλής ιπποδύναμης και μικρής απόληψης για οικιακή χρήση ή για πότισμα μπαξέδων μικρής έκτασης, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται χιλιάδες αγρότες και υπερήλικες συνταξιούχοι του ΟΓΑ, που παίρνουν σύνταξη των 300 ευρώ και καλούνταν και πληρώσουν 200, 250 ή και 1000 – 2000 ευρώ.

Ούτε το αρμόδιο Υπουργείο, ούτε όμως και ο Δήμος Δράμας, που μπορεί κατ΄ αρχήν να μη είναι υπεύθυνος, μπορούσε όμως και όφειλε να ενημερώσει τους Δημότες του. Θα μπορούσε να υπάρχει μια σχετική ειδοποίηση μαζί με κάθε λογαριασμό ύδρευσης, όπως σωστά επισήμαιναν οι διαμαρτυρόμενοι γέροντες. Και για όσους δυσπιστούν να καταθέσω και την προσωπική μου μαρτυρία. Πώς να το ξέρουν οι ταλαίπωροι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, όταν δεν το ήξερα ούτε εγώ ως Δικηγόρος και έτρεχα μαζί τους για να δηλώσω την τουλούμπα του γέροντα πατέρα μου.

Αυτή δεν είναι ευνομούμενη Πολιτεία. Αυτή δεν είναι χρηστή διοίκηση.

Αυτό είναι κράτος ΝΟΝΟΣ, που επιβάλλει με το έτσι θέλω χαράτσια, που πολλοί δεν τα γνωρίζουν καν ή δεν μπορούν να τα πληρώσουν και μας κάνει όλους παραβάτες και παράνομους.

Θέμα

Νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Σύνολο καταγραφών: 417

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι