Ποιος πληρώνει τις «ανοησίες»;

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2016-03-06

Χάσαμε έξι χρόνια, αποφεύγοντας να κάνουμε το οφθαλμοφανές, την ταχεία εφαρμογή των Μνημονίων. Το πρώτο, το πιο εύκολο, το οδήγησαν στα βράχια η ανεπάρκεια της κυβέρνησης, ο ακραίος πολιτικός τυχοδιωκτισμός σύσσωμης της τότε αντιπολίτευσης και η συμφωνία της Ντοβίλ (Οκτώβριος 2010). Το δεύτερο ξεκίνησε υπονομευμένο από την καταστροφική δικομματική δημαγωγία περί «αναδιαπραγμάτευσης» και, αφού «σκίστηκε σελίδα σελίδα», πετάχτηκε στα σκουπίδια του πολιτικού κόστους. Ακολούθως, χάσαμε το 2015, με τις «ανοησίες Βαρουφάκη» – όπως πρόσφατα είπε ο πρωθυπουργός. Και χάσαμε το 2015, γιατί οι ανοησίες του επιλεγμένου από τον πρωθυπουργό υπουργού Οικονομικών ήταν η κυβερνητική πολιτική – όσοι διαφωνούσαν ήταν «συμβιβασμένοι» ή «δεξιοί».

Εχουν εξαχθεί διδάγματα από εκείνες τις ανοησίες ή πληρώνει ο ελληνικός λαός τα δίδακτρα χωρίς αποτέλεσμα;

Η αξιολόγηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, αλλά παραμένει μετέωρη. Γιατί, ενώ η κυβέρνηση έπρεπε να σπάσει την παράδοση όλα να γίνονται αργόσυρτα, βασανιστικά, με άθλιο τρόπο και με το χειρότερο αποτέλεσμα, δεν το κάνει. Παράδειγμα, το ασφαλιστικό: Σε πολιτικό επίπεδο, το θέμα τέθηκε πρόωρα (η συζήτηση θα άνοιγε τον Ιούνιο...) αντί της λήψης δημοσιονομικών μέτρων 1,8 δισ. ευρώ, και ο πρωθυπουργός σύρθηκε στην έωλη δέσμευση ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις ήδη συνταξιούχων. Σε τεχνικό επίπεδο, πάλι, ο αρμόδιος υπουργός «κατάφερε» να συστήσει μια δική του επιτροπή η οποία έβγαλε τα αντίθετα από τα πορίσματα που εκείνος θα ήθελε, διοχέτευε νούμερα που δεν είχαν πραγματική βάση προκαλώντας γενική αναστάτωση και απέτυχε παταγωδώς να εξηγήσει στο 90% των αγροτών γιατί δεν θίγονται. Κατάληξη: Θα κοπούν οι συντάξεις, αφού προηγουμένως χάθηκαν πέντε μήνες, με ανοησίες.

Ο τόπος δεν αντέχει άλλες ανοησίες. Πρέπει να κοπούν – μαζί και οι ανόητοι από κυβερνητικές θέσεις. Ο εθνικός στόχος οικονομικής ανάκαμψης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ανεργίας προϋποθέτει προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Η οποία δεν θα επιτευχθεί εάν δεν ολοκληρωθούν η αξιολόγηση και οι σχετικές μεταρρυθμίσεις. Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει χθες – τον Οκτώβριο. Χάσαμε χρόνο.

Και τώρα; Ο πρωθυπουργός οφείλει να πει με ευκρίνεια ότι το Γ΄ Μνημόνιο μπορεί «να βγει» σε πέρας – κάτι που, μέχρι σήμερα, έχει αποφύγει να δηλώσει αφήνοντας περιθώρια σε κάθε «πικραμένο». Και να σχηματίσει μια κυβέρνηση ικανή να διαχειριστεί τα μεγάλα θέματα. Οσοι διαφωνούν, ας πάψουν να «βασανίζονται» και ας εγκαταλείψουν τον θώκο τους. Οσοι φέρονται ως φεουδάρχες, ας υποχρεωθούν να κατανοήσουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι μια ομοσπονδία υπουργών. Τέλος, ας αποκατασταθεί ένα (κάποιο!..) μοντέλο διακυβέρνησης με συντονισμό αλλά και με ευθύνη – γιατί αν τα συντονιστικά όργανα δεν έχουν την ευθύνη της απόφασης, διαμορφώνεται ένα ακραία πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο, που μπλοκάρει τα πάντα ή τα αφήνει αιωρούμενα. Οπερ συμβαίνει.

Χωρίς αυτά τα στοιχειώδη, παραχωρείται γόνιμο έδαφος για να ανθεί κάθε είδους ανοησία. Στο διηνεκές. Με κόστος αβάστακτο.

Θέματα επικαιρότητας: Νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Νίκος Μπίστης

Υπάρχουν δύο γραμμές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ;

Νίκος Μπίστης, 2018-03-26

Έρχεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης...

Περισσότερα
Νίκος Τσούκαλης

Ακυρώθηκε ο σχεδιασμός για δομικές αλλαγές

Νίκος Τσούκαλης, 2018-03-02

Ο ανασχηματισμός φέρει την σφραγίδα του απρόοπτου και του...

Περισσότερα
Γιάννης Παπαθεοδώρου

Κυνηγοί κεφαλών

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2018-02-26

«Εμείς είμαστε από άλλο υλικό, δεν τρομάζουμε», είπε ο πρωθυπουργός...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία σκιών για τους πολιτικούς αντιπάλους

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2018-02-18

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι έκδηλος: η δημιουργία σκιών,...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Καθυστερήσεις και άγνοια κινδύνου

Κώστας Καλλίτσης, 2018-02-17

Οι αυταπάτες είναι κακός σύμβουλος. Και η κυβέρνηση φέρεται...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Κυβέρνηση με διχασμένη προσωπικότητα

Κώστας Καλλίτσης, 2017-10-01

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται κέντρα τεχνολογίας, επαινεί...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Άλλαξαν όλα σε λίγες μέρες

Γιάννης Βούλγαρης, 2017-05-27

Μέσα σε μια εβδομάδα η ελληνική πολιτική κατάσταση άλλαξε...

Περισσότερα

Την πάτησε...

Νίκος Φιλιππίδης, 2017-05-24

«Μας κοροϊδέψατε. Μας βάλατε να ψηφίσουμε μέτρα και τώρα...

Περισσότερα

Άρθρα

Φραγκίσκος Κουτεντάκης

Φιλοδοξία και αξιοπιστία των προγραμμάτων

Φραγκίσκος Κουτεντάκης, 2026-08-04

Η πραγματική πρόκληση για κάθε σύγχρονο οικονομικό πρόγραμμα...

Άν αγριέψει ο σκύλος;

Τάσος Παππάς, 2026-08-06

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα...

Νίκος Μπίστης

Ο σταθερός κύριος Γκουτιέρες και οι « νέες ιδέες»

Νίκος Μπίστης, 2026-08-05

Καμία υποχώρηση από το αποκαλούμενο πλαίσιο Γκουτιέρες...

Χρήστος Μαχαίρας

Μεταναστευτικό: πυγμή ή ανεκτικότητα;

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-08-04

… Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας...

Σωτήρης Βαλντέν

Εμπόλεμοι από την πίσω πόρτα – Η ελληνική εμπλοκή

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-08-03

Η πολυδιαφημισθείσα πρόσφατη νέα αναχαίτηση drones από την...

Κώστας Καλλίτσης

Το πολιτικό πρόβλημα

Κώστας Καλλίτσης, 2026-08-02

Ως πολιτικό πρόβλημα της χώρας συχνά νοούνται τα υπαρξιακά...

Το πολιτικό πρόβλημα

Παύλος Τσίμας, 2026-08-01

Ως πολιτικό πρόβλημα της χώρας συχνά νοούνται τα υπαρξιακά...

Θόδωρος Τσίκας

Το «τελευταίο μίλι» για το Κυπριακό

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-30

H σημαντικότερη εξέλιξη από την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα...

Οι επιτυχίες της Ισπανίας προκαλούν θαυμασμό αλλά και δυσφορία

Mihir Sharma, 2026-07-27

Η Ισπανία διανύει μια περίοδο εντυπωσιακών επιδόσεων που...

Κωστής Κορνέτης

Οι «δεύτερες ζωές» της Μεταπολίτευσης

Κωστής Κορνέτης, 2026-07-26

Γιατί κάποιες ιστορικές στιγμές αρνούνται να περάσουν...

Κώστας Καλλίτσης

Τρέχοντας για ψήφους

Κώστας Καλλίτσης, 2026-07-26

Με κριτήριο τις εξελίξεις στην οικονομία, η χώρα θα ‘πρεπε...

Ζωρζέτα Λάλη

Με τα χέρια δεμένα

Ζωρζέτα Λάλη, 2026-07-22

H ΕΛ.Α.Σ. θα διαπραγματευόταν για να εξασφαλίσει τα κονδύλια...

×
×