Η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Παρασκήνιο, Δημοσιευμένο: 2016-05-07

Η χώρα μας βρίσκεται σε αδιέξοδο. Εδώ και 15 μήνες η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει κανένα σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τρέχει πίσω από τα γεγονότα και δεν διαπραγματεύεται αποτελεσματικά, αγνοώντας τους διεθνείς συσχετισμούς, όπως απέδειξε και η πρόσφατη προσπάθεια επικοινωνιακής αξιοποίησης των διαρροών τηλεφωνικών συνομιλιών από τα WikiLeaks. Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό καθώς οδηγεί σε αργό θάνατο και υπάρχει ο κίνδυνος να καλλιεργηθεί κλίμα αντιευρωπαϊσμού που θα επιβεβαιώσει τις λογικές Σόιμπλε.

Ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο η κυβέρνηση οδήγησε την ελληνική κοινωνία σε σκηνές παθών, χωρίς την ανάσταση της ελληνικής οικονομίας. Η αξιοπιστία της πλέον έχει πέσει στο χαμηλότατο σημείο. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τις δηλώσεις για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για 13η σύνταξη ή αυτές πάνω στα τρακτέρ; Δηλώσεις που γίνονται με τεράστια ευκολία και την επόμενη ημέρα αυτοδιαψεύδονται και που διαλύουν την αξιοπιστία της αριστεράς, αλλά και συνολικά του πολιτικού συστήματος. Δεν πρέπει όμως να συγχέει κανείς την σημερινή κυβέρνηση, που είναι ένας μηχανισμός εξουσίας, με αυταπάτες και ιδεολογικές εμμονές, συνολικά με την αριστερά, και ακόμη περισσότερο με την κεντροαριστερά. Ο χώρος ο δικός μας, της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς, διαχρονικά είναι υπέρ της Ε.Ε. και με πολιτικό κόστος απέναντι σε κάθε λαϊκισμό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις έκανε ακριβώς τα ίδια λάθη. Δεν έκλεισε άμεσα την συμφωνία και την αξιολόγηση με τους εταίρους και όσο καθυστερούσε τόσο τα μέτρα γίνονταν και πιο επώδυνα. Η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας συνεχώς χειροτερεύει, καθώς στερεύουν τα ταμεία. Σήμερα η κυβέρνηση αδειάζει ξανά τα αποθεματικά φορέων, με αποτέλεσμα να στεγνώνει και η ιδιωτική οικονομία από την μη πληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου. Η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, η οποία δεν μπορεί να παρουσιάσει και να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει σε εξυγιαντικές ρυθμίσεις σε όλους τους τομείς πολιτικής, και οι ιδεολογικές εμμονές ορισμένων εταίρων οδηγούν συνεχώς στην υιοθέτηση υφεσιακά μέτρων και μέτρων υπερφορολόγησης, παγιδεύοντας την χώρα σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας. Η χώρα το 2016 κινδυνεύει να περάσει τα ίδια με το καλοκαίρι του 2015. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει μάθει από τα λάθη της, αλλά επαναλαμβάνει ακριβώς τα ίδια.

Το φορολογικό και το ασφαλιστικό επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους ίδιους συνεπείς φορολογούμενους και όσους δεν έχουν βγει στην σύνταξη και καταστρέφουν την ιδιωτική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εμείς ζητήσαμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και προτείναμε κοστολογημένες και βαθιές τομές σε όλους τους τομείς πολιτικής. Η κυβέρνηση όμως δεν ακούει, δεν γνωρίζει και δεν μπορεί.

Λύση για άρση του αδιεξόδου δεν είναι οι εκλογές και τα δημοψηφίσματα κάθε εξάμηνο. Λύση στα τόσο μεγάλα προβλήματα της χώρας δεν είναι οι κυβερνήσεις οριακών πλειοψηφιών. Λύση είναι μια κυβέρνηση αποτελεσματική που θα απαρτίζεται από τους καλύτερους, χωρίς ιδεολογικές εμμονές και αγκυλώσεις του νεοφιλελευθερισμού και της ριζοσπαστικής αριστεράς, με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και προοδευτική κατεύθυνση, για μια σύγχρονη Ελλάδα ισότιμο μέλος της Ε.Ε. Μια κυβέρνηση όπου θα συνδυάζει τα στοιχεία της εμπειρίας και της ανανέωσης. Μία κυβέρνηση όπου όλα τα μέλη της θα δεσμεύονται σε μία προγραμματική συμφωνία για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και θα βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό.

Θέματα επικαιρότητας: Νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Νίκος Μπίστης

Υπάρχουν δύο γραμμές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ;

Νίκος Μπίστης, 2018-03-26

Έρχεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης...

Περισσότερα
Νίκος Τσούκαλης

Ακυρώθηκε ο σχεδιασμός για δομικές αλλαγές

Νίκος Τσούκαλης, 2018-03-02

Ο ανασχηματισμός φέρει την σφραγίδα του απρόοπτου και του...

Περισσότερα
Γιάννης Παπαθεοδώρου

Κυνηγοί κεφαλών

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2018-02-26

«Εμείς είμαστε από άλλο υλικό, δεν τρομάζουμε», είπε ο πρωθυπουργός...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία σκιών για τους πολιτικούς αντιπάλους

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2018-02-18

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι έκδηλος: η δημιουργία σκιών,...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Καθυστερήσεις και άγνοια κινδύνου

Κώστας Καλλίτσης, 2018-02-17

Οι αυταπάτες είναι κακός σύμβουλος. Και η κυβέρνηση φέρεται...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Κυβέρνηση με διχασμένη προσωπικότητα

Κώστας Καλλίτσης, 2017-10-01

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται κέντρα τεχνολογίας, επαινεί...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Άλλαξαν όλα σε λίγες μέρες

Γιάννης Βούλγαρης, 2017-05-27

Μέσα σε μια εβδομάδα η ελληνική πολιτική κατάσταση άλλαξε...

Περισσότερα

Την πάτησε...

Νίκος Φιλιππίδης, 2017-05-24

«Μας κοροϊδέψατε. Μας βάλατε να ψηφίσουμε μέτρα και τώρα...

Περισσότερα

Άρθρα

Σωκράτης Φάμελλος

Κυβερνητική πρόταση από το Συνέδριο

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-06-08

Η Ιστορία, όχι μόνο στην Ελλάδα, έχει δείξει ότι οι πολιτικές...

Ποιά εκεχειρία και για πόσο στη Μέση Ανατολή;

Λουκάς Τσούκαλης, 2025-06-25

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ άνοιξε τις πύλες της κολάσεως...

Κώστας Καλλίτσης

Η εκδίκηση των γεγονότων

Κώστας Καλλίτσης, 2025-06-22

Ο λήθαργος δεν είναι μόνο της καθ’ ημάς ελίτ πρόβλημα. Είναι...

Στέργιος Καλπάκης

Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, καταλύτης για την προοδευτική αλλαγή

Στέργιος Καλπάκης, 2025-06-18

Οι αρνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς στην ειλικρινή...

Θόδωρος Τσίκας

Το αδιέξοδο με το Ιράν και η Συμφωνία του Ομπάμα

Θόδωρος Τσίκας, 2025-06-18

Το 2015 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, έφτασε μετά...

Κώστας Καλλίτσης

Η μεγάλη ασυμμετρία

Κώστας Καλλίτσης, 2025-06-15

Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη αποκλιμακώνεται, καθ΄ ημάς κλιμακώνεται....

Μάνος Ματσαγγάνης

Το χαμένο στοίχημα της γεωργίας

Μάνος Ματσαγγάνης, 2025-06-08

Είναι τόσο εξόφθαλμα και τόσο εξοργιστικά όσα έχουν έρθει...

Κώστας Καλλίτσης

Προεκλογική περίοδος

Κώστας Καλλίτσης, 2025-06-08

Κάτι μάλλον ασυνήθιστο (ακόμα και) για τα ελληνικά δεδομένα...

Η “έσχατη προδοσία” έλειπε από την χορηγία της αντιπολίτευσης προς τον Μητσοτάκη

Γιάννης Τριάντης, 2025-06-07

...Τι εισπράττει η κοινωνία όταν ακούει ότι εγκαλείται κάποιος...

Τα Τέμπη επιστρέφουν

Αγγελική Σπανού, 2025-06-05

Με τέσσερις προτάσεις για τη σύσταση Προανακριτικής, δύο...

Γιώργος Σιακαντάρης

Ο Μακρόν, ο Αντρέας, η Μονή του Σινά και ο υπερήλικας

Γιώργος Σιακαντάρης, 2025-06-04

Το χειρότερο ήταν τ’ ότι ο Μακρόν κατηγορήθηκε πως επέτρεψε...

Ο πελαργός, η αλεπού και το Ταμείο Ανάκαμψης

Αλέκος Κρητικός, 2025-06-04

...Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, σήμερα αναμένουμε την...

×
×