Χάθηκε άλλη μια ευκαιρία για έναν Πολιτισμό κατά της Διαφθοράς

Νίκος Τσούκαλης, www.pronews.gr, 19/10/2016

Σχέδιο για τη προώθησης πολιτισμού απόρριψης της διαφθοράς, προτρέπει να υιοθετήσουν τα κράτη, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς, η οποία έχει κυρωθεί από τη χώρα μας και έχει καταστεί μέρος του δικαίου μας με το Ν. 3666/2008. Ένας νόμος και ένα πλαίσιο, που θα έπρεπε να συνιστά το «εγκόλπιο» και τον «τυφλοσούρτη» συγχρόνως στη πορεία για την έξοδο από την κρίση και την ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας.

Αντιθέτως το πλαίσιο αυτό μάζί με τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έχουν υποπέσει στη «θεσμική λήθη» του πολιτικού μας συστήματος.

Σύμφωνα με το προοίμιο της Σύμβασης, η διαφθορά χαρακτηρίζεται ως σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα και την ασφάλεια των κοινωνιών, που υπονομεύει τους θεσμούς και τις αξίες της δημοκρατίας, τις ηθικές αξίες και τη δικαιοσύνη και διακυβεύει την διαρκή ανάπτυξη και την επικράτηση του δικαίου. Κοντολογίς, η συζήτηση και η αντιμετώπιση της διαφθοράς συνδέονται αμέσως με την ποιότητα των θεσμών και την υγεία κάθε κοινωνίας δηλαδή με την ίδια τη Δημοκρατία.

Ως εκ τούτου κάθε πολιτική που φιλοδοξεί να αναπτύξει κλωβούς για την πρόληψη αλλά και μηχανισμούς για την καταστολή της διαφθοράς και μάλιστα σε μία κοινωνία με διάχυτη τη παρουσία της, απαιτεί και προϋποθέτει την ευρείες και πολυδιάστατες προσέγγισεις, ενταγμένες σε ένα Σχέδιο Δράσης, που θα διαπερνά οριζόντια όλες τις δημόσιες λειτουργίες. Ένα Σχέδιο που θα προάγει τη συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας και των πολιτών, Θα αντανακλά τις αρχές της επικράτησης του δικαίου, της ορθής διαχείρισης των δημόσιων υποθέσεων και της δημόσιας περιουσίας της ακεραιότητας της διαφάνειας και της υπευθυνότητας, όπως πολύ εμφαντικά διακηρύσσει η Διεθνής Σύμβαση. Ένα μακροχρόνια και συνεπές Σχέδιο, που θα καλλιεργεί και θα εμπεδώνει τον «πολιτισμό της διαφάνειας» σε όλες τις εκφάνσεις της

Επί του πιο πάνω πλαισίου αυτού θα έπρεπε να διεξαχθεί η πρόσφατη, προ ημερησίας διάταξης. Μια συζήτηση για τη ποιότητα των θεσμών και της ίδιας της Δημοκρατίας.

Δυστυχώς χάθηκε μια ακόμα ευκαιρία.

Θέμα

Νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Σύνολο καταγραφών: 417

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι