Η τέχνη να πυροβολείς τα πόδια σου

Μιχάλης Κυριακίδης, Μεταρρύθμιση, 15/12/2016

Η αλήθεια είναι πως με βάση τη συμφωνία Ελλάδας- εταίρων/δανειστών που περιλαμβάνεται στο τρίτο μνημόνιο, η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το ένα τρίτο του πλεονάσματος κάθε χρόνο υπέρ της στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων. Συγκεκριμένα, όπως καταγράφεται στο συμπληρωματικό μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση στις 16.06.2016 με τους θεσμούς, θα μπορούσαν να εξετάσουν τη χρήση του δημοσιονομικού χώρου για να «ενισχύσουν την κοινωνική προστασία και ιδιαίτερα το ελάχιστα εγγυημένο εισόδημα ή/και για να μειώσουν το φορολογικό βάρος.»

Τι πήγε λοιπόν λάθος και εκνευρίστηκαν οι εταίροι μας;

Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε και πάλι να χειριστεί τα πράγματα σε μια ιδιαίτερα λεπτή χρονική στιγμή, καθώς παραμένει ανοικτή η δεύτερη αξιολόγηση, με τον χειρότερο τρόπο, λειτουργώντας όχι ως υπεύθυνος πρωθυπουργός μια χώρας , αλλά ως κομματάρχης.

Η συμφωνία με τους δανειστές αναφέρει ξεκάθαρα πως προϋπόθεση για τη διάθεση αυτού του ποσού, είναι να επιβεβαιωθεί πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat και ότι θα πρέπει να γίνει σε συμφωνία με τους θεσμούς. Στην περίπτωση του κ. Τσίπρα, δεν συμβαίνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Ο κ. Τσίπρας, απέδειξε άλλη μια φορά ότι κυβερνάει τη χώρα με εξαιρετικά ανεύθυνο τρόπο και την οδηγεί ξανά σε επικίνδυνο δρόμο.

Μπορεί οι αντιδράσεις των εταίρων και κυρίως του Σόιμπλε να είναι υπερβολικές, ωστόσο οι επικίνδυνοι χειρισμοί από την πλευρά της Αθήνας, «ρίχνουν νερό στο μύλο του Σόιμπλε». Επιβεβαιώνουν τη θέση του, πως εάν αφήσουμε τους Έλληνες χαλαρούς, θα ξαναρχίσουν τα ρουσφέτια και τις παροχές.

Ο κ. Τσίπρας, μετά από δύο χρόνια στην εξουσία, δεν κατάλαβε, δεν έμαθε πως όταν κυβερνάς μια χώρα που μάλιστα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη ιστορική στιγμή, εξαρτώμενη από τη στήριξη των εταίρων, δεν μπορείς να μην παίρνεις υπόψη σου τις διεθνείς ισορροπίες, τους συσχετισμούς και τις συμμαχίες.

Είναι, όμως, μόνον η ανικανότητα του πρωθυπουργού να μάθει να λειτουργεί ως υπεύθυνος ηγέτης μιας χώρας;

Ο τρόπος που ανακοινώθηκαν και τα χαρακτηριστικά των «παροχών» Τσίπρα, κρύβουν και κάτι άλλο. Πιεσμένος από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν να καταρρέει ο ίδιος και το κόμμα του, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να αντιστρέψει απεγνωσμένα το κλίμα. Αν αυτά συνδυαστούν με τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα και τις υβριστικές επιθέσεις κατά της αντιπολίτευσης, κυρίως κατά του σημαντικότερου αντιπάλου του Κυρ. Μητσοτάκη, δίνουν την εικόνα ενός προεκλογικού κλίματος.

Δεν είναι βέβαιο ότι, έχει στο τραπέζι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Συνειδητοποιεί όμως πως εάν δεν κάνει κάτι, η κατάρρευση θα συνεχισθεί και όποτε και εάν γίνουν οι εκλογές θα υποστεί συντριπτική ήττα.

Οι παροχές που εξήγγειλε, μπορεί να ονομάστηκαν «13η σύνταξη», ωστόσο απέχουν πολύ από το να αποτελούν θεσμοθετημένη επαναφορά της 13ης σύνταξης. Είναι απλώς μια απλή παροχή, χωρίς συνέχεια, με στόχο να επηρεάσει το εκλογικό σώμα. Τον ίδιο χαρακτήρα έχει και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Είναι τα κλασικά προεκλογικά ρουσφέτια που έχει συνηθίσει η χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Ανεύθυνες πολιτικές από ανεύθυνους πολιτικούς που οδήγησαν τη χώρα εδώ που βρίσκεται σήμερα.

Θα μπορούσε, π.χ., να διατεθεί το ποσό αυτό για τη μείωση της υψηλής φορολογίας που έχει γίνει αβάσταχτη για τους πολίτες και αποτελεί αντικίνητρο για οποιαδήποτε επένδυση, που είναι άλλωστε και το ζητούμενο.

Ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί και πάλι τη χώρα, η οποία βρίσκεται ήδη σε μια επικίνδυνη καμπή, σε νέο αδιέξοδο. Όπως έκανε και το 2015 και την οδήγησε στα πρόθυρα της εξόδου από την Ευρωζώνη. Και τελικά υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο, το χειρότερο.

Άλλη μια φορά, πυροβολεί τα πόδια του και τα πόδια της χώρας

Θέμα

Νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Σύνολο καταγραφών: 417

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι