Θέμα: Μεταναστευτικό - Σελίδα: 1

Κι όμως, χρειαζόμαστε τους μετανάστες...

Π.Κ. Ιωακειμίδης, Τα Νέα, 27/05/2020

Και εν μέσω πανδημίας και με κλειστά τα σύνορα, η Ευρώπη (Ευρωπαϊκή Ενωση - ΕΕ) ανακάλυψε ότι τελικά έχει ανάγκη τους μετανάστες. Το ίδιο ανακάλυψε και η Ελλάδα. Η Γερμανία διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να συλλέξει τα περίφημα (και εξόχως γευστικά) άσπρα σπαράγγια της γιατί οι πολωνοί κυρίως εργάτες έχουν παγιδευτεί στην πατρίδα τους. Η Ελλάδα ότι τα φρούτα μπορεί να σαπίσουν στο έδαφος καθώς πολλοί εργάτες από την Αλβανία έχουν επίσης αποκλεισθεί στη χώρα τους λόγω κλειστών συνόρων εξαιτίας της πανδημικής κρίσης. Και το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) ανακάλυψε ότι χάρη στους μετανάστες μπορεί να λειτουργήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ευχαρίστησε δημόσια δύο νοσοκόμες που του έσωσαν τη ζωή όταν ήταν στο νοσοκομείο, η μία από τη Νέα Ζηλανδία και η δεύτερη από την Πορτογαλία. Στην Ελλάδα μετανάστες και πρόσφυγες είχαν παρουσιαστεί και με αφορμή την έκρυθμη κατάσταση στον Εβρο ως η περίπου μεγάλη απειλή για τη χώρα.

ΜΟΡΙΑ: το ηθικό μειονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Τα Νέα, 13/10/2018

Τον τελευταίο μήνα βιώνουμε ένα πρωτόγνωρο καθημερινό καταιγισμό από ρεπορτάζ, ανταποκρίσεις, χρονικά, μαρτυρίες, ντοκουμέντα και κάθε είδους δημοσιεύματα, εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων, από την Ελλάδα αλλά κυρίως από το εξωτερικό για το κολαστήριο της Ευρώπης, την τραγική Μόρια!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει αναγκαστεί να αποκαλεί, αυτή την ακραία αθλιότητα που βιώνουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ, απλώς … μια δύσκολη κατάσταση! Μιλούσαν πολύ εύκολα για «ανθρωπιστική κρίση» στην Ελλάδα της κρίσης και των 2 Μνημονίων, αλλά τώρα είναι αυτοί, που με δικές τους ευθύνες έχουν οδηγήσει σε …ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, πρωτόγνωρη για την Ελλάδα, μια προσφυγική κρίση, για την οποία, βεβαίως, δεν έχουν την κύρια ευθύνη.

Ενα μάθημα για τη Γερμανία

Αντιγόνη Λυμπεράκη, Τα Νέα, 24/05/2018

Μερικές φορές κάποιες λύσεις εμφανίζονται μόνες τους. Οι μειώσεις στις γεννήσεις είχαν επί σειράν ετών στείλει τη Γερμανία στη χειρότερη θέση στην ΕΕ ως προς την πίεση της πληθυσμιακής γήρανσης. Την καθόλου ζηλευτή αυτή θέση εφέτος κατέλαβε η Ιταλία ακολουθούμενη από την Ελλάδα. Τι άλλαξε και βελτιώθηκε η θέση της Γερμανίας;

Η Γερμανία υποδέχτηκε από το 2015 ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ: Μνημείο υποκρισίας και ρατσισμού

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ

23/02/2017

Η τροπολογία για τις αποζημιώσεις των κατοίκων του Δημοτικού Διαμερίσματος Μόριας Λέσβου που κατέθεσαν 5 υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αφορά ένα πραγματικό πρόβλημα που ταλαιπώρησε την περιοχή.
Η κυβέρνηση οφείλει να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν στις ιδιοκτησίες των κατοίκων άμεσα. Έχει ήδη καθυστερήσει πάνω από ένα χρόνο δημιουργώντας επιπρόσθετα προβλήματα σε ανθρώπους που συνέβαλαν στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης όταν η επίσημη πολιτεία ήταν απούσα.
Όμως η κάλυψη της δαπάνης για τις αποζημιώσεις των κατοίκων της Μόριας από τα ανταποδοτικά παράβολα που πληρώνουν για την έκδοση και ανανέωση των αδειών διαμονής τους οι μετανάστες πάσχει νομικά αλλά κυρίως προκαλεί στο συμβολικό επίπεδο.

Επανεξέταση του αυτόφωρο στην υπόθεση της συκοφαντικής δυσφήμισης

Ερώτηση του Θαν. Θεοχαρόπουλου

20/01/2017

Ερώτηση κατέθεσε στην Βουλή ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης σχετικά με την διαδικασία του αυτόφωρου και την διεκδίκηση επιβολής εξοντωτικών χρηματικών ποινών σε δημοσιογράφους σε υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης για τον Τύπο.

Tο φιάσκο του προγράμματος απασχόλησης ανέργων στις προσφυγικές δομές

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

17/01/2017

Με αφορμή το φιάσκο του προγράμματος απασχόλησης ανέργων στις προσφυγικές δομές μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η Δημοκρατική Συμπαράταξη εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Παρέδωσαν, λόγω της ανικανότητας τους, την οικονομική διαχείριση των δράσεων για το προσφυγικό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τις διεθνείς ΜΚΟ. Αποφάσισαν να κάνουν το μοναδικό που γνωρίζουν καλά: Προσλήψεις.

Οι προσλήψεις ανέργων σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για τις προσφυγικές δομές είναι ακόμη ένα παράδειγμα για την προχειρότητα, την ανοργανωσιά και, εκ του αποτελέσματος, τον κυνισμό που τους διέπει. Τα Υπουργεία Άμυνας, Εργασίας και Μετανάστευσης εμπαίζουν τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες, φέρνουν σε δύσκολη θέση τους ανέργους. Προσβάλουν την λογική και την αξιοπρέπεια.

Να γίνει ό,τι θα γίνονταν αν τα θύματα ήταν Ελληνες

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ

25/11/2016

Ο Υπουργός Μετανάστευσης κ. Μουζάλας αναφέρεται στην τραγωδία στη Μόρια ως τυχαίο ή ατυχές γεγονός. Τον ενημερώνουμε ότι δουλειά των υπουργών είναι να μην αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους αλλά να εφαρμόζουν τον νόμο. Για τις συνθήκες σε «οργανωμένες δομές» του Ελληνικού Κράτους έχουν ευθύνη όσοι τις διοικούν. Από τον απλό προϊστάμενο μέχρι τον υπουργό.
Η υπόθεση δεν μπορεί να κλείσει με ένα γενικόλογο υπουργικό δελτίο τύπου.

Ρωτάμε τον Υπουργό και τον συναρμόδιο του κ. Τόσκα:
Ποιος είναι ο διοικητικά υπεύθυνος της δομής και ποια μέτρα έχει λάβει για την αποτροπή τέτοιων «τυχαίων γεγονότων»;
Εφαρμόζονται οι προδιαγραφές του νόμου 4375/16 στο Κέντρο Υποδοχής της Λέσβου ή/και ο κανονισμός λειτουργίας της υπουργικής απόφασης του 2012;
Ποιος επέτρεψε να υπάρχουν φιάλες υγραερίου μέσα σε σκηνές εντός του Κέντρου Υποδοχής;
Οι δικαιολογίες περί «τυχαίου γεγονότος» καθιστούν ακόμη περισσότερο αναγκαία την έρευνα σε βάθος και την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν. Όπως ακριβώς θα γινόταν σε περίπτωση που τα θύματα ήταν Έλληνες πολίτες.

Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει, σήμερα, αποφάσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών. Να σταματήσει να εμπαίζει τους νησιώτες.

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

18/11/2016

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου βυθίζονται κάθε μέρα ακόμα περισσότερο στην απελπισία και την απόγνωση. Ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν. Η αστυνομία είναι αδύναμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να προστατέψει τους πρόσφυγες και τους δημοκρατικούς πολίτες της Χίου. Ακροδεξιοί προβοκάτορες έκαναν για άλλη μια φορά την εμφάνιση τους.

Ο Πρωθυπουργός αντί για συντονισμό της διαχείρισης των προσφυγικών ροών επέλεξε την επικοινωνιακή αναβάθμιση του Υπουργείου Μετανάστευσης. Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν πείθουν γιατί δεν λύνουν τα υπαρκτά προβλήματα. Δημιουργούν όμως επιπρόσθετες διοικητικές καθυστερήσεις.

Οι δήθεν συντονισμένες διπλωματικές προσπάθειες ώστε να πειστούν οι εταίροι για την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών έπεσαν στο κενό.

Μια Ευρώπη ενωμένη κατά των προσφύγων

Emmanuel Blanchard, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 03/11/2016

Πολλοί παρατηρητές θεωρούν πως η πολιτική των κρατών μελών της ΕΕ έχει επιφέρει βαθύ ρήγμα ανάμεσα στην «παλιά Ευρώπη» και τις λεγόμενες χώρες της ομάδας Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβενία).

Κατά τη γνώμη τους, η ξενοφοβική καμπάνια του Βίκτορ Ορμπάν εναντίον της «εξαναγκαστικής μετεγκατάστασης μη-Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία» την οποία υποστηρίζει το 98% των ψηφοφόρων, είναι ενδεικτική του ρήγματος, παρά την χαμηλή συμμετοχή (40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων) στο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου.

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Εθνικό Συμβούλιο Μετανάστευσης

Η ομιλία του στην Βουλή στην επερώτηση της ΝΔ για το προσφυγικό.

30/09/2016

Όταν είχατε αναλάβει, κύριε Μουζάλα, σας είχα προτείνει σε μια συνάντησή μας -και ξέρετε πόσο προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε στο συγκεκριμένο θέμα- να γίνει ένα Εθνικό Συμβούλιο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Είχατε πει ότι θα γίνει μια διακομματική Επιτροπή. Δεν έγινε ούτε αυτή. Λέω ότι αν είχαν γίνει κάποια τέτοια στοιχεία, θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερη συζήτηση και να μην έχουμε και αυτό το διχαστικό κλίμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας που αναδείχθηκε από τοποθετήσεις σήμερα ανθρώπων και της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας.

Θαν. Θεοχαρόπουλος: ανέτοιμη η ελληνική Κυβέρνηση να απορροφήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Αδρανή εις βάρος των προσφύγων, των μεταναστών, των Ελλήνων πολιτών

Η Ομιλία στη Βουλή για το ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

19/07/2016

Είναι δυνατόν, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, η χώρα μας να δοκιμάζεται καθημερινά τόσο σκληρά, να προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις και στα σύνθετα προβλήματα της πολύπλευρης κρίσης και να μην αξιοποιούμε την οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη; Είναι δυνατόν να αποδεικνύεται ανέτοιμη η ελληνική Κυβέρνηση να απορροφήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια και αυτά να παραμένουν αδρανή εις βάρος των προσφύγων, των μεταναστών, των Ελλήνων πολιτών αλλά και της οικονομίας της χώρας;

Είναι δυνατόν η Ελλάδα να είναι ο κύριος αποδέκτης κονδυλίων από τα εν λόγω ταμεία και η εικόνα της χώρας μας να είναι η σημερινή;

Οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και εγώ

Ξενοφών Γιαταγάνας, Έθνος, 28/04/2016

Ποτέ δεν φαντάστηκα καν ότι θα μπορούσα να αποκτήσω ρατσιστικά αντανακλαστικά. Οχι κοσμοθεωρητικά, ούτε συνειδητά, αλλά συγκυριακά και βιωματικά. Γεννήθηκα τέλη της δεκαετίας του ’40 στην οδό Φυλής, τότε μεσοαστική και σήμερα κακόφημη γειτονιά, όπου πέρασα τα δέκα πρώτα χρόνια της ζωής μου.
Σύνολο καταγραφών: 55

Θέμα

Μεταναστευτικό

Σύνολο καταγραφών: 55

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι