Θεσμικές λύσεις για το Μεταναστευτικό

Γιώργος Καμίνης, Huffington Post, 18/04/2015

Οι πρόσφατες και άκρως ανησυχητικές εξελίξεις δείχνουν – για μια ακόμη φορά αλλά με επείγοντα, τώρα, τρόπο – την απόλυτη ανάγκη να εφαρμοστεί στη χώρα μας, μια συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική. Ούτε αποσπασματικές λύσεις έχουν πλέον νόημα, ούτε βεβαίως επιλογές που δεν θα είναι ευρωπαϊκές. Η κυβέρνηση επιτέλους μοιάζει να αντιλαμβάνεται ότι η πραγματικότητα ακυρώνει τα ιδεολογήματα. Συνεπώς, πρέπει να υπάρξουν μέτρα. Να λειτουργήσουν Κέντρα Υποδοχής και προσωρινής Φιλοξενίας με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Να επιταχυνθούν, παράλληλα, και οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων για χορήγηση ασύλου.

Για τις απροσδόκητες διαστάσεις που μπορεί να πάρει το ζήτημα, στην Αθήνα αλλά και σε εθνικό επίπεδο, είχα προειδοποιήσει, ως Συνήγορος του Πολίτη τότε, από το 2009. Να θυμίσω επίσης, ότι όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων προσφέρουν τρόφιμα και στήριξη σε όλους, όσοι έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας ή θρησκεύματος.

Για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στην Αμυγδαλέζα ο δήμος Αθηναίων είχε δημοσίως επισημαίνει ήδη από το φθινόπωρο, ζητώντας μάλιστα την παρέμβαση του τότε αρμόδιου υπουργού. Τούτο όμως δεν σήμαινε ότι έπρεπε η Αμυγδαλέζα να κλείσει, οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί να μεταφερθούν άρον-άρον στο κέντρο της Αθήνας και να αφεθούν στην τύχη τους. Όταν τα Χριστούγεννα ξέσπασε το ανθρωπιστικό δράμα με τους Σύρους πρόσφυγες στην πλατεία Συντάγματος, η δημοτική αρχή και πρωτοβουλία ανέλαβε για τον συντονισμό των αρμόδιων φορέων ώστε να υπάρξει μια αποδεκτή λύση και προσφέρθηκε και φιλοξένησε στις κοινωνικές δομές της 50 άτομα – ορισμένα εξ αυτών μέχρι σήμερα.

Το έντονο μεταναστευτικό κύμα των τελευταίων ημερών επιτάσσει και άμεσες και μεσοπρόθεσμες, θεσμικές λύσεις. Δεν πρέπει με τίποτα η Αθήνα να επανέλθει στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από 2,5 με 3 χρόνια. Είναι απαραίτητο να παραχωρηθούν από το υπουργείο Άμυνας υποδομές, όπως εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και κατασκηνώσεις αναψυχής αξιωματικών, προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά, μετανάστες και πρόσφυγες.

Στο θεσμικό επίπεδο, ο δήμος Αθηναίων έχει ήδη αναλάβει κοινή πρωτοβουλία για το μεταναστευτικό, με τους δημάρχους του Παρισιού, Anne Hidalgo και της Ρώμης Ignazio Marino. Οι τρεις ιστορικές πρωτεύουσες του Ευρωπαϊκού Νότου προχωρούν στη διατύπωση κοινής πρότασης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο ευρύτερο πλαίσιο μιας πολιτικής ατζέντας για τις μεγάλες πόλεις. Χρειάζονται συντονισμένες πολιτικές στο μεταναστευτικό, χωρίς πανικό, ιδεοληψίες και στερεότυπα.

Θέμα

Μεταναστευτικό

Σύνολο καταγραφών: 55

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι