Δημήτρης Παπαδημούλης: Κουβάς

Μιχάλης Τσιντσίνης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2017-08-08

Η «σταθεροποίηση της οικονομίας» πρέπει να οδηγήσει «σε εκλογίκευση της πολιτικής αντιπαράθεσης με το να κατέβουν οι τόνοι του άγριου φανατισμού». Ποιος τα λέει αυτά; Ποια είναι αυτή η νηφάλια φωνή που κηρύττει καταλλαγή; Είναι ο ίδιος που λίγες ώρες πριν είχε χλευάσει τον Πύρρο Δήμα αποκαλώντας τον τάχα μου «πολιτικό εξόριστο». Και τον είχε απαξιώσει ως «βουβό βουλευτή», χρεώνοντάς τον ταυτόχρονα στον Κυριάκο Μητσοτάκη – «τον έξι μηνών πολιτικό κρατούμενο». Είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Το να ζητάει ο Παπαδημούλης να «κατέβουν οι τόνοι του φανατισμού» είναι σαν να απευθύνει έκκληση για σεμνότητα ο Γιάνης Βαρουφάκης. Παρκαρισμένος από το κόμμα του σε ένα ρόλο αδιάφορο για τα εγχώρια πράγματα, ο ευρωβουλευτής δεν έχει άλλο τρόπο να ακουστεί, εκτός από το Twitter. Δεν έχει άλλο μέσο για να διεκδικήσει την ανέλκυσή του στον συριζαϊκό κουβά.

Ακόμη, όμως, κι αν δεν υπήρχε το προσωπικό κίνητρο, θα ήταν δύσκολο να εξαιρέσει ο Παπαδημούλης τον εαυτό του από τους κανόνες που επιβάλλει η κομματική γλώσσα. Λέμε συνήθως από αυτοματισμό ότι αυτή είναι η γλώσσα των κοινωνικών δικτύων. Κανένα δίκτυο, όμως, δεν ευθύνεται για τους χρήστες του. Κανένας αγωγός δεν φταίει γι’ αυτά που μεταφέρει.

Οι μέθοδοι που ο Παπαδημούλης επιστράτευσε κατά του Πύρρου Δήμα δεν είναι του Παπαδημούλη. Η μισαλλόδοξη στοχοποίηση όποιου αποκλίνει από το κυβερνητικό αφήγημα, ο στιγματισμός του ως δήθεν πράκτορα αντικυβερνητικών σκοπιμοτήτων, ανήκει στο καθιερωμένο κομματικό ρεπερτόριο. Πρόκειται για ένα ρεπερτόριο που έχει δοκιμαστεί ενάντια σε δικαστές που «εμποδίζουν», σε δημοσιογράφους που ενοχλούν, σε καθηγητές που σκέφτονται να μεταναστεύσουν και, εσχάτως, ενάντια σε ολυμπιονίκες που έχουν ήδη εξωθηθεί σε μετανάστευση.

Η φράση που αποκαλύπτει όσο λίγες το ιδεολογικό ύφασμα αυτού του ρεπερτορίου είναι το «ας φύγουν». Ας φύγουν, είπε ο υπουργός Παιδείας, όσοι δεν ανέχονται το γαβρόγλειο πανεπιστήμιο. Ας μείνει, είπε σκωπτικά ο Παπαδημούλης, ο Πύρρος στις ΗΠΑ μέχρι το 2028 – μέχρι τότε θα κυβερνάμε. Αφού δεν μπορεί η χώρα να περιτοιχιστεί, ας αποτοιχιστούν οι ανεπιθύμητοι. Κάπως έτσι ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς έφτασε να συντονίζεται με εκείνους που στο Twitter πανηγύριζαν για τον «Αλβανό» που, επιτέλους, μας άδειασε τη γωνιά. Κάπως έτσι ο Παπαδημούλης αναδεικνύεται σταθερά σε ζωντανή διάψευση όσων νομίζουν ότι ο Πολάκης είναι μοναχική παραφωνία.

Αν σε κάτι διαφέρει ο τρόπος του Παπαδημούλη από εκείνον του Πολάκη δεν είναι στην ωμότητα, αλλά στην καταγωγή της. Το βίαιο ύφος του Πολάκη είναι αβίαστο. Ακατέργαστο. Το ύφος του Παπαδημούλη όμως αποκτήθηκε με πολλούς κόπους. Με τη μέθοδο της Ντόλι Πάρτον, της ιέρειας της κάντρι, που έχει υποβληθεί σε πολλούς κόπους για την εικόνα της. «Δεν έχεις ιδέα», είχε πει, «πόσο κοστίζει να φαίνεσαι τόσο φτηνή».

Θέματα επικαιρότητας: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Φίλιππος Σαχινίδης

O προϋπολογισμός του 2019, ο Ευκλείδης και ο Καντονά

Φίλιππος Σαχινίδης, 2018-12-01

Ο προϋπολογισμός του 2019 που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ...

Περισσότερα

Η επιστολή Κοτζιά

Γιάννης Βλαστάρης, 2018-10-23

Σύντροφε Αλέξη,Όταν διαβάζεις αυτές τις γραμμές, θα γνωρίζεις,...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Από εδώ και στο εξής, εντονότερη αβεβαιότητα…

Κώστας Καλλίτσης, 2018-10-21

Από εδώ και στο εξής, η πολιτική αβεβαιότητα γίνεται εξαιρετικά...

Περισσότερα
Θόδωρος Μαργαρίτης

Παιχνίδια εξουσίας

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2018-10-19

Είναι φορές που η Αριστερά δυστυχώς παίρνει την οσμή από...

Περισσότερα

Αλλο τι θέλω, άλλο τι μπορώ

Τάσος Παππάς, 2018-10-16

Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρονται εντόνως για τη συνεργασία...

Περισσότερα
Γιάννης Παπαθεοδώρου

H μπέσα και η μπαμπεσιά

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2018-10-15

Όλα άρχισαν όταν ο παράταιρος εταίρος της κυβέρνησης έβγαζε...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

Ομοιος ομοίω αεί πελάζει

Στέργιος Καλπάκης, 2018-10-15

...Αλήθεια, για πόσο ακόμη ο κ. Τσίπρας θα κάνει ότι δεν βλέπει...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Ποιος έχει ανάγκη από συνωμότες;..

Κώστας Καλλίτσης, 2018-10-14

Κάποιοι συνωμότησαν εναντίον της ελληνικής οικονομίας;...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Γιατί κίνημα ειρήνης

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-03-29

Τα αεροπλάνα θα πρέπει να είναι πάντα φορείς ειρήνης, ποτέ...

Ολύμπιος Δαφέρμος

Υποκλοπές

Ολύμπιος Δαφέρμος, 2026-03-29

Διαπιστώθηκε ότι παρακολουθούνταν πλήθος υπουργών, ο αρχηγός...

Θορυβώδης χυδαιότητα

Τάσος Παππάς, 2026-03-29

Σε πιάνουν με τη γίδα στην πλάτη, το αδίκημα ορατό διά γυμνού...

Γιάννης Βούλγαρης

Δεν υπάρχει τίποτα «πίσω από τις κουρτίνες»

Γιάννης Βούλγαρης, 2026-03-21

Τελικά κάθε εμβριθής γεωπολιτική ανάλυση περί τα παγκόσμια...

Ποιος βάζει όρια στην Τεχνητή Νοημοσύνη;

Θόδωρος Καρούνος, 2026-03-21

Η σύγκρουση στις ΗΠΑ ανάμεσα στο Πεντάγωνο και την Anthropic...

Κώστας Χλωμούδης

Η Ελλάδα χωρίς διπλωματικά ερείσματα με τη ναυτιλία της εκτεθειμένη

Κώστας Χλωμούδης, 2026-03-15

Όταν η γεωπολιτική επιλογή μετατρέπεται σε ναυτιλιακό...

Τύπος και Δημοκρατία

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-03-15

Οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ έχουν εξαπολύσει ακόμα έναν πόλεμο...

Στέργιος Καλπάκης

Ενότητα και ανασύνθεση με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση

Στέργιος Καλπάκης, 2026-03-15

Να συμβάλλουμε στην αναγκαία ενότητα και ανασύνθεση του...

Νίκος Χριστουδουλάκης

Μιά τρίτη ματιά στις φωτογραφίες των 200 της Καισαριανής

Νίκος Χριστουδουλάκης, 2026-03-11

Η ανακάληψη και δημοσιοποίηση των φωτογραφιών που δείχνουν...

Θόδωρος Τσίκας

Ο εθνικολαϊκισμός βλάπτει σοβαρά

Θόδωρος Τσίκας, 2026-03-09

Η αμυντική συνδρομή στην Κύπρο δεν έπρεπε να γίνει διμερώς....

Μαριλένα Κοππά

Αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μας

Μαριλένα Κοππά, 2026-03-08

Πολύ μελάνι έχει χυθεί την προηγούμενη βδομάδα, και δίκαια,...

Σύμπλευση με την Ευρώπη ή παιχνίδια στη Μέση Ανατολή;

Κυριάκος Πιερίδης, 2026-03-07

Στις εφτά ημέρες του πολέμου η Κύπρος βιώνει συνθήκες πρωτοφανούς...

×
×