Σταματήστε αμέσως τις απελάσεις Αφγανών

Αργύρης Παναγόπουλος, Αυγή, 22/07/2021

Κάλεσμα προς τα 27 κράτη - μέλη της Ε.Ε. 30 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που προειδοποιούν ότι η προέλαση των Ταλιμπάν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων

Να σταματήσουν αμέσως οι απελάσεις Αφγανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησαν τριάντα ΜΚΟ από από τις εθνικές κυβερνήσεις των «27» που έχουν την αρμοδιότητα, προειδοποιώντας ότι η προέλαση των Ταλιμπάν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, δεδομένου ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η πλήρης αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα. Οι ΜΚΟ ζητούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να «επικεντρωθούν» στη θέσπιση μέτρων που θα «αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση της βίας» στο Αφγανιστάν. «Η κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν δεν επιτρέπει να στέλνονται άνθρωποι σε αυτή τη χώρα χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους», προειδοποίησαν, σε κοινή τους ανακοίνωση, οι ευρωπαϊκές ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων η France Terre d’Asile, ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χώρο υποδοχής τουλάχιστον 2.500 Αφγανών και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. «Η ήδη τρομερή κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται περαιτέρω, με αύξηση της βίας κατά των αμάχων», τονίζουν οι ΜΚΟ.

H κυβέρνηση του Αφγανιστάν είχε ζητήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες στις 11 Ιουλίου να σταματήσουν τις απελάσεις Αφγανών μεταναστών για τους επόμενους τρεις μήνες εξαιτίας της αύξησης των ένοπλων συγκρούσεων στη χώρα και του μεγάλου κύματος εσωτερικών προσφύγων που έχει δημιουργήσει η προέλαση των Ταλιμπάν σε μεγάλο τμήμα της χώρας. Το υπουργείο Προσφύγων και Επαναπατρισμού του Αφγανιστάν ανακοίνωσε στις 10 Ιουλίου ότι δεν δέχεται πλέον «αναγκαστικές επιστροφές» μεταναστών από τις χώρες με τις οποίες η Καμπούλ έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας για το μεταναστευτικό.

«Μερικές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Φινλανδία και η Σουηδία, σεβάστηκαν την έκκληση της αφγανικής κυβέρνησης και σταμάτησαν να εφαρμόζουν μέτρα απέλασης προς το Αφγανιστάν, ενώ άλλες συνεχίζουν», καταγγέλλουν οι ευρωπαϊκές ΜΚΟ. Οι οργανώσεις δηλώνουν ότι «ανησυχούν βαθιά» για την τύχη των Αφγανών μεταναστών και ζητούν από τις ευρωπαϊκές χώρες «να επανεξετάσουν όλες τις αρνητικές απαντήσεις που έχουν δώσει σε αιτούντες άσυλο που εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ευρώπη» εξαιτίας της πρόσφατης επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας. Επίσης ζητούν από τις ευρωπαϊκές χώρες «να επικεντρωθούν» στην υιοθέτηση μέτρων που θα έχουν στόχο «να εμποδίσουν οποιαδήποτε μελλοντική κλιμάκωση της βίας» στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν στις αρχές Μαΐου μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των αφγανικών δυνάμεων καθώς αποχωρούν οριστικά τα ξένα στρατεύματα από την εμπόλεμη χώρα. Οι αντάρτες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τεράστιες περιοχές της υπαίθρου, χωρίς να αντιμετωπίζουν καμία αντίσταση από τις αφγανικές δυνάμεις, οι οποίες πλέον έχουν απολέσει τη στήριξη των ΗΠΑ, ενός σημαντικού μέχρι πρότινος συμμάχου τους, και κυρίως της αεροπορίας τους. Οι Αφγανοί αποτελούσαν το 2020 το 10,6% των αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε., ξεπερνώντας οριακά τις 44.000 σε σύνολο 416.600 αιτήσεων και αποτελώντας τη δεύτερη εθνικότητα μετά τους Σύρους στις αιτήσεις ασύλου, που φτάνουν στο15,2%, σύμφωνα με την Eurostat.

Θέμα

Διεθνή

Σύνολο καταγραφών: 79

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι