Ο ΣΥΝ στον δρόμο προς το διαρκές συνέδριο

, Αυγή της Κυριακής, 04/03/2007

Θόδωρος Μαργαρίτης: Να τηρηθεί το "κοινό μας συμβόλαιο"

Στο Διαρκές Συνέδριο πρέπει να εκφραστεί μια σοβαρή προσπάθεια των μελών του κόμματος για την υπεράσπιση των βασικών προγραμματικών και πολιτικών θέσεων της ανανεωτικής αριστεράς.

Είναι ανάγκη να αξιοποιηθεί το ευνοϊκό κλίμα υπέρ του Συνασπισμού -χωρίς καμιά διάθεση εφησυχασμού- για να επιτευχθεί η αλλαγή των συσχετισμών στο πολιτικό σύστημα και να ανοίξει ο δρόμος για νέες πολιτικές εξελίξεις προς τα αριστερά.

Σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν ορισμένες κρίσιμες προϋποθέσεις:

Η ανάγκη να συνειδητοποιηθεί ότι ο ΣΥΝ συναποτελείται από δύο βασικά πολιτικά ρεύματα που οφείλουν να συνυπάρξουν και να προωθήσουν ένα αξιόπιστο πολιτικό σχέδιο για τη διέξοδο από την κρίση στη χώρα μας. Οποιαδήποτε επιδίωξη παραμερισμού ή δογματικής αντιπαράθεσης προς την ανανεωτική πτέρυγα πλήττει τη συνοχή του ΣΥΝ.

Πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί ότι οι όποιες εκλογικές συμπράξεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν το κοινό μας "συμβόλαιο". Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν κεντρικές πολιτικές επιλογές όπως ο στόχος για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, ο οικολογικός προσανατολισμός, η διατύπωση της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης.

Γιάννης Μπαλάφας: Δεν συμφωνούμε με το "πακέτο" ΣΥΡΙΖΑ


Στο Διαρκές Συνέδριο, μέσα από τις τοποθετήσεις για το "πακέτο" ΣΥΡΙΖΑ, θα εκφραστούν και θα αντιπαρατεθούν δύο απόψεις για τις εκλογές, αλλά και συνολικά για την αριστερά, την τακτική και τη στρατηγική της.

Από την πλευρά της σημερινής ηγεσίας υπάρχει ο μονόπλευρος προσανατολισμός στο "πακέτο" ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγεί σε μια σταδιακή αλλοίωση βασικών χαρακτηριστικών της φυσιογνωμίας του κόμματός μας, ως φορέα της σύγχρονης δημοκρατικής και ανανεωτικής αριστεράς, και σε έναν παραμερισμό ιστορικών κοινοβουλευτικών στελεχών μας.

Από την πλευρά της η ανανεωτική πτέρυγα του κόμματος, που δεν συμφωνεί με το "πακέτο" ΣΥΡΙΖΑ, θα προτείνει:

- Πολιτική συμμαχιών με αμφίπλευρες συνεργασίες του κόμματος και προς δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά και προς δυνάμεις της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας, που ο μονόπλευρος προσανατολισμός στον ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά τις αποκλείει.

- Επιμονή σε βασικές πολιτικές επιλογές του ΣΥΝ και της ανανεωτικής αριστεράς, όπως ο αριστερός ευρωπαϊσμός, το μέτωπο στον δογματισμό, ο οικολογικός προσανατολισμός, η αντιπαράθεση στον δικομματισμό μέσα από την εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης.

- Αναγνώριση, από όλους, της πραγματικότητας ότι στον ΣΥΝ συνυπάρχουν δύο βασικά πολιτικά ρεύματα ιδεών και επομένως απαιτείται να επικρατήσει έμπρακτα και να κατοχυρωθεί θεσμικά η λογική των προωθητικών συνθέσεων, αντί του παραμερισμού και της απολίτικης και άγονης αντιπαράθεσης.

Μιχάλης Σαμπατακάκης: Οπισθοδρόμηση

Μόνο στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε κανείς να υποθέσει, ότι αυτή η Αριστερά που εκφράζει ο ΣΥΝ, ξανασυζητάει μετά από δεκαετίες για το αν απορρίπτει κατηγορηματικά το σοβιετικό μοντέλο, αν είναι υπέρ της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης και αν είναι κόμμα απλώς διαμαρτυρίας. Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση αυτή μας επιβάλλεται κυρίως από έξω, από συνεργαζόμενες δηλαδή δυνάμεις, αποτελεί σε κάθε περίπτωση δραματική οπισθοδρόμηση.

Σε αυτή την περίοδο δυστυχώς βάθυναν οι πολιτικές διαφορές στον ΣΥΝ, ως συνέπεια ιδιαιτέρως μονομερών επιλογών πολιτικών, αλλά και προσώπων. Για το γεγονός αυτό υπάρχει και η ιδιαίτερη ευθύνη του Προέδρου, αφού τουλάχιστον δεν μπόρεσε να το αποτρέψει.

Ο ΣΥΝ συναποτελείται από δύο πολιτικά ρεύματα. Η απολύτως αναγκαία συνύπαρξή τους δεν αφορά κυρίως τους κανόνες της αριθμητικής, αλλά τους κανόνες της πολιτικής. Αυτά τα όχι ευχάριστα θέματα, είναι υποχρεωμένο να τα συζητήσει το Διαρκές Συνέδριο.

Θέμα

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ

Σύνολο καταγραφών: 157

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι