Οι κουκουλοφόροι είναι εχθροί της Αριστεράς

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά, Τα Νέα, 15/03/2007

To δίλημμα που θα τεθεί στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ είναι ανανέωση ή αναπαλαίωση. Η εκδοχή της ανανεωτικής πλευράς συμπυκνώνεται στην άποψη ότι η Κουμουνδούρου πρέπει να κατέβει στις εκλογές ως Συνασπισμός και όχι ως ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος Δημήτρης Χατζησωκράτης, και προσθέτει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του κόμματος είναι ο αυτοεγκλεισμός του.

Τελικά, εσείς στον Συνασπισμό καλύπτετε τους κουκουλοφόρους;

Φυσικά! Δεν βλέπετε ότι έχουμε ήδη αναλάβει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης...

Καλά τώρα! Εδώ υπάρχουν σύντροφοί σας που αρνούνται να τους καταδικάσουν. Δεν σας προβληματίζει;

Μας προβληματίζει περισσότερο η ανοχή που επιδεικνύει ο κ. Πολύδωρας. Ωστόσο είναι αυτονόητη η καταδίκη μας στα ακραία φαινόμενα βίας. Οι κουκουλοφόροι είναι εχθροί της Αριστεράς.

Έτοιμοι για το Διαρκές Συνέδριο;

Πάντα. Να σημειώσω ότι τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια διεξαγωγής του δεν επέτρεψαν την αναγκαία ευρύτητα προβληματισμού και την εγρήγορση των μελών.

Περιμένετε κάποια ουσιαστική αλλαγή;

Το δίλημμα που έθεσε η ανανεωτική πτέρυγα - ανανέωση ή αναπαλαίωση - έχει ευαισθητοποιήσει το κόμμα. Θέλω να πιστεύω ότι η ηγετική ομάδα θα αντιληφθεί πως οφείλει να εμπλουτίσει το κόμμα με τις απόψεις αυτού του σώματος και όχι όσων είναι εκτός και το πολέμησαν ακόμη και πρόσφατα, στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Σας ικανοποιεί η νέα εκλογική διακήρυξη;

Ουδόλως, οι διαδοχικές εκδοχές της, οι οποίες σημειωτέον ψηφίζονταν όλες από την πλειοψηφία, δεν ήταν δυνατόν να διασκεδάσουν τις ενστάσεις μας.

Ποιες δυνάμεις θα αναμετρηθούν στο Συνέδριο;

Στη θέση - αντιπαράθεση απέναντι στο σχήμα ΣΥΡΙΖΑ συμπυκνώνονται και οριοθετούνται δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την Αριστερά. Η δική μας εκδοχή εμμένει στην κάθοδο ως Συνασπισμός και επιμένει ιδιαιτέρως στην αμφίπλευρη κατεύθυνση των εκλογικών μας συμμαχιών, τόσο προς τον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς όσο και προς την αριστερή σοσιαλδημοκρατία.

Έχουμε πλέον δύο αντίθετους πόλους στην Κουμουνδούρου;

Είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί ότι ο ΣΥΝ αποτελείται από δύο βασικά πολιτικά ρεύματα που οφείλουν να συνυπάρξουν. Οποιαδήποτε επιδίωξη παραμερισμού της ανανεωτικής πτέρυγας ή υποτίμησής της θα πλήξει τη συνοχή και την ενότητα του ΣΥΝ.

Η ανανεωτική πτέρυγα θα πάρει κάποια πιο επίσημη μορφή;

Η παρουσία και η διακριτότητά της και η δημόσια έκφραση των απόψεών της είναι διασφαλισμένη. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο μέλλον.

Έχει την πολυτέλεια ο ΣΥΝ παραμονές εκλογών για όλη αυτή την αναστάτωση;

Παρότι υπερβολικό, την προτιμώ. Ιστορικά αποδείχθηκε ατελέσφορη η ανάθεση στις ηγεσίες να αποφασίζουν στο όνομα της αποτελεσματικότητας και της κρισιμότητας των καταστάσεων.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του ΣΥΝ;

Προφανώς δεν είναι η... Κουμουνδούρου. Είναι ο αυτοεγκλεισμός αποκλειστικά στην «αντίσταση» απέναντι στις απορρυθμίσεις που ο νεοφιλελευθερισμός προωθεί. Είναι η απόρριψη της ανίχνευσης και προώθησης ενός αριστερού ριζοσπαστικού μεταρρυθμισμού που θα υπερασπίζεται τα αδύναμα στρώματα, θα επεξεργάζεται προτάσεις και θέσεις προωθώντας δεσμούς και συμμαχίες με δυναμικά στρώματα της κοινωνίας και θα περιλαμβάνει εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Γιατί ο πρόεδρος έχει διαφορετική γνώμη;

Γιατί προφανώς αντιλαμβάνεται διαφορετικά το πώς συγκροτούνται και λειτουργούν τα σύγχρονα κόμματα της αριστεράς που σε καμία περίπτωση δεν αποδέχονται την ύπαρξη της διχοτομίας «πρόεδρος, λαός» από τη μια και «στελέχη του κόμματος» από την άλλη.

Πού βρίσκεται το θέμα της κατανομής εδρών;

Σίγουρα στο εκλογικό σώμα που επιλέγει με σταυρό. Εντούτοις και ο/η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ιδιαιτέρως βαρύνουσας πολιτικής επιλογής θέμα, παραμένει ανοικτό.

Γιατί ο Νίκος Κωνσταντόπουλος δεν ήρθε στην εκδήλωση της ανανεωτικής πτέρυγας;

Ποιος δεν θα επιθυμούσε μια ενεργότερη εμπλοκή και συμμετοχή του στη συλλογική προσπάθειά μας! Σέβομαι την προσωπική του επιλογή, αυτή δηλαδή της συμφωνίας του με την πολιτική μας στόχευση αλλά και της ταυτόχρονης αποχής του από την εσωκομματική τριβή.

Είναι πλήγμα η μη κάθοδός του;

Αναμφισβήτητα, ο έμμεσος «εξαναγκασμός» του σε απόσυρση δυσκολεύει τη συλλογική προσπάθεια για ευρύτερη προσέγγιση των πολιτών.

Αν ο κ. Αλαβάνος κατέβει υποψήφιος στην Αχαΐα;

Το έχει κλείσει ο ίδιος: δεν επιθυμεί να κατέβει στην Αχαΐα.

Μετάλλαξη ή μετασχηματισμός στον ΣΥΝ;

Επιμονή στην ανανεωτική, αριστερή ευρωπαϊστική, μεταρρυθμιστική, οικολογική και φεμινιστική φυσιογνωμία του.

Κάποιοι πιστεύουν ότι σκέφτεστε να φύγετε από τον ΣΥΝ.

Η σωστή διατύπωση θα ήταν: «κάποιοι θα επιθυμούσαν να φύγετε από τον ΣΥΝ».

Θα πάτε, τελικά, στη Χαριλάου Τρικούπη;

Αν το ΠΑΣΟΚ απευθύνει επίσημη πρόσκληση διαλόγου στον ΣΥΝ, ελπίζω να μη μας αποκλείσουν από την επιτροπή διαλόγου.

Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Παπανδρέου πώς σας φάνηκε;

Βάση διαλόγου μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Θέμα

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ

Σύνολο καταγραφών: 157

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι