Ανανέωση ή Αναπαλαίωση

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Αγγελιοφόρος της Κυριακής, 18/03/2007

Την ώρα που διαβάζετε τις γραμμές αυτές το Διαρκές Συνέριο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ βρίσκεται στη τελική του φάση.

Επιδιώξαμε ως ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ του κόμματος να υπάρξει αυτή η έκτακτη δημοκρατική διαδικασία προκειμένου μετά γνώσεως και με μια ευρύτερη συλλογική ευθύνη ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ να διαμορφώσει την εκλογική του τακτική. Στις αιτιάσεις φίλων και αντιπάλων για την «πολυτέλεια» τέτοιων διαδικασιών, την ώρα που επέρχονται εκλογές ή και την ώρα που το κίνημα και η αριστερά δέχεται επιθέσεις, απαντούμε απλά: « Πάντοτε οι συγκυρίες είναι κρίσιμες. Ιστορικά, όμως, αποδείχθηκε ατελέσφορη η ανάθεση στις ηγεσίες να αποφασίζουν στο όνομα της αποτελεσματικότητας και της κρισιμότητα των καταστάσεων».

Βεβαίως τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια διεξαγωγής του Συνεδρίου, που η ηγετική ομάδα του κόμματος επέβαλε, δεν επέτρεψαν την αναγκαία ευρύτητα προβληματισμού και εγρήγορση των μελών ...

Παρ΄ όλα αυτά το δίλημμα που έθεσε η Ανανεωτική πτέρυγα: ΑΝΑΝΕΩΣΗ ή ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ έχει ευαισθητοποιήσει το κόμμα. Θέλω να πιστεύω ότι η ηγετική ομάδα θα αντιληφθεί πως οφείλει να εμπλουτίσει το κόμμα με τις απόψεις αυτού του σώματος και όχι όσων είναι εκτός και το πολέμησαν ακόμη και πρόσφατα, στις δημοτικονομαρχιακές εκλογές.

Στην θέση- αντιπαράθεση απέναντι στο σχήμα ΣΥΡΙΖΑ συμπυκνώνονται και οριοθετούνται δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την Αριστερά. Η δική μας εκδοχή εμμένει στην εκλογική κάθοδο ως ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και επιμένει ιδιαιτέρως στην αμφίπλευρη κατεύθυνση των εκλογικών μας συμμαχιών, τόσο προς το χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς όσο και προς την αριστερή σοσιαλδημοκρατία.

Η δική μας πολιτική προσέγγιση απορρίπτει τον «αυτοεγκλεισμό» του ΣΥΝ αποκλειστικά στην «αντίσταση» απέναντι στις απορυθμίσεις που ο νεοφιλελευθερισμός προωθεί. Τάσσεται υπέρ της ανίχνευσης και προώθησης ενός αριστερού ριζοσπαστικού μεταρρυθμισμού που θα υπερασπίζεται τα αδύναμα στρώματα, θα επεξεργάζεται προτάσεις και θέσεις, προωθώντας δεσμούς και συμμαχίες με δυναμικά στρώματα της κοινωνίας, και θα περιλαμβάνει εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας.

Υπογραμμίζω, τέλος, ότι είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί ότι ο ΣΥΝ αποτελείται από δυο βασικά πολιτικά ρεύματα που οφείλουν να συνυπάρξουν. Οποιαδήποτε επιδίωξη παραμερισμού της ανανεωτικής πτέρυγας ή υποτίμησής της θα πλήττει την συνοχή και την ενότητα του κόμματος

Θέμα

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ

Σύνολο καταγραφών: 157

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι