Οικολόγοι Πράσινοι και Συνασπισμός

Μιχάλης Τρεμόπουλος, Ελευθεροτυπία, 07/06/2007

Εχει συμπληρωθεί ενάμιση μήνας από τη στιγμή που ο Συνασπισμός απηύθυνε πρόταση εκλογικής συνεργασίας στους Οικολόγους Πράσινους, οι οποίοι φιλοδοξούν να εκφραστούν στη νέα Βουλή.

Φυσικά, δεν πρόκειται για επαγγελματίες πολιτικούς αλλά για στελέχη του οικολογικού κινήματος που αναπτύσσεται παγκόσμια, καλλιεργεί και εκφράζει μια ανερχόμενη ευαισθησία γύρω από τη σύγχρονη οικοκτονία, την υποβάθμιση της ζωής και της φύσης. Οι Πράσινοι έχουν πια παρουσία και επιτυχίες σε όλες τις ηπείρους, διαμορφώνοντας ένα νέο πολιτικό πόλο, ανεξάρτητο από τα γνωστά πολιτικά σχήματα.

Επειδή η ζωή είναι μοναδική και οι βλάβες πια χωρίς επιστροφή, δεν περιμένουν να καταρρεύσει το σύστημα για να εφαρμόσουν τις προτάσεις τους. Δίνοντας έμφαση στην τοπική δράση, σημειώνουν εντυπωσιακές επιτυχίες, όχι μόνο ως κινήματα ή στις τοπικές εκλογές, αλλά και ως δημοτική διαχείριση, σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, επιβάλλοντας κρίσιμες αλλαγές και δομικές μεταρρυθμίσεις.

Ταυτόχρονα, πατούν σε μια παγκόσμια κοινωνία των πολιτών, που προσπαθεί να αλλάξει τη ζωή «εδώ και τώρα», αποτελώντας και τμήμα του μεγάλου διεθνούς κινήματος αμφισβήτησης, που οραματίζεται μια κοινωνία δίκαιη και αλληλέγγυα, με συλλογικότητα και επικοινωνία, σεβασμό της διαφοράς και δημιουργικότητα, χωρίς αυταρχισμό και εθνικισμό, ρατσισμό και μισαλλοδοξία.

Με στόχο να υπηρετήσουν αυτές τις αξίες και να αλλάξει το κέντρο βάρους στην πολιτική ατζέντα, οι Οικολόγοι Πράσινοι ανταποκρίθηκαν αλλά ξεκαθάρισαν αμέσως στον ΣΥΝ ότι μια εκλογική συνεργασία (και όχι πολιτική, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ) σημαίνει προφανώς κοινές θέσεις, πλουραλιστική εκπροσώπηση, συντονισμό και μέσα στη Βουλή, αλλά οπωσδήποτε και την παρουσία τους στον κοινό τίτλο. Ο ΣΥΝ δεν απέρριψε αλλά και δεν δέχτηκε ακόμη το θέμα της ισότιμης συνεργασίας (και στον τίτλο), παρ όλο που θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η σύμπραξη δύο μεγάλων οικογενειών, του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς.

Η αντιπρόταση «ΣΥΡΙΖΑ-Οικολόγοι» είναι τόσο ανισότιμη και ατελέσφορη όσο και το «Οικολόγοι Πράσινοι-Αριστερά»! Για να μη θεωρηθεί παρελκυστική τακτική, για να γίνονται συζητήσεις ουσίας, για να μη θολώνουν οι επιδιώξεις των Οικολόγων Πράσινων και για να μη νιώθουν ότι αποδυναμώνεται η αυτόνομη παρουσία τους, απαιτούν από τον ΣΥΝ άμεσες και καθαρές απαντήσεις.

Ηδη, πολλοί που βλέπουν με ενδιαφέρον το εγχείρημα αρχίζουν να παγώνουν. Και δεν είναι λόγω των κλιματικών αλλαγών...

* Μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης

Θέμα

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ

Σύνολο καταγραφών: 157

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι