ΣΥΡΙΖΑ: Η οικολογική δύναμη της δράσης και της πράξης

Δημήτρης Παπαδημούλης, Αυγή της Κυριακής, 24/05/2009

Η χώρα μας διαθέτει, λόγω γεωγραφικής θέσης και κλίματος, ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον. Ακολουθούνται όμως επί πολλά χρόνια πολιτικές επιλογές και πρακτικές που το αλλοιώνουν και το υποβαθμίζουν.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το περιβάλλον συχνά δεν εφαρμόζεται ή εφαρμόζεται ανεπαρκώς. Ο Έλληνας επίτροπος Περιβάλλοντος κ . Δήμας συχνά παραπέμπει τις ελληνικές αρχές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ή απειλεί με πρόστιμα και διακοπή της κοινοτικής χρηματοδότησης. Ευθύνη για αυτά τα χάλια έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά αλλά και πολλές τοπικές αρχές.

Η Αθήνα είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με το λιγότερο πράσινο, το περισσότερο τσιμέντο, την χειρότερη ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα και τριτοκοσμική διαχείριση των απορριμμάτων.

Η συνεχιζόμενη λεηλασία και υποβάθμιση του περιβάλλοντος για να υπηρετηθούν η ψηφοθηρία των κυβερνώντων και ορισμένα οικονομικά συμφέροντα μπορεί να σταματήσει μόνο με την ενεργοποίηση των πολιτών.

Όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύουμε με επιχειρήματα και στοιχεία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωομάδα της Αριστεράς αναδείχθηκαν μέσα κι έξω από το ευρωκοινοβούλιο ως η οικολογική δύναμη της δράσης και της πράξης. Δεν επιδιώκουμε να μονοπωλήσουμε τίποτε. Δεν υπήρξε όμως ούτε ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα που να μην ήμασταν παρόντες με διεκδίκηση, αλλά και εναλλακτική πρόταση.

Να θυμίσω κάτι κορυφαίο και πρόσφατο. Αντιταχθήκαμε να γίνει στον Βοτανικό ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο συμφερόντων Βωβού, το οποίο είχε εγκριθεί με την ψήφο Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Εμείς είπαμε να γίνει το γήπεδο, αλλά γύρω-γύρω να έχει πράσινο, όπως προέβλεπε το Ρυθμιστικό της Αθήνας. Τελικά, το Συμβούλιο Επικρατείας δικαίωσε αυτή την επιλογή. Το γήπεδο ξεκίνησε και το εμπορικό κέντρο δεν θα γίνει.

Τα ίδια μπορώ να ισχυριστώ για τον Ασωπό, για την Κορώνεια, για τα εργοστάσια λιθάνθρακα, για την προστασία της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, για τα σκουπίδια, την προστασία της βιοποικιλότητας, την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δεκάδες άλλα θέματα.

Για τους πολίτες που θέλουν να ψηφίσουν οικολογικά η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αριστερή και οικολογική επιλογή, που έχει αποδείξει στη πράξη ότι μπορεί να κάνει πράγματα και να πετυχαίνει μικρές καθημερινές νίκες. Είμαι υπερήφανος γιατί με 300 περίπου παρεμβάσεις μας, μέσα κι έξω από την ευρωβουλή, οι οποίες είναι περισσότερες από όσες έκαναν μαζί οι υπόλοιποι Έλληνες ευρωβουλευτές, καταφέραμε να σταματήσουμε αρκετά οικολογικά εγκλήματα.

Θέμα

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ

Σύνολο καταγραφών: 157

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι