Ταλαιπωρία για όλους η συγκατοίκηση στον ΣΥΡΙΖΑ

Μιχάλης Σαμπατακάκης, Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά, Τα Νέα, 14/12/2009

Η συγκατοίκηση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ταλαιπωρία για όλους, λέει ο ΜιχάληςΣαμπατακάκης, στέλεχος της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ, δύο εβδομάδες μετά την πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Και χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ χώρο αριστερισμού και συγκρούσεων και επαναλαμβάνει ότι οι Ανανεωτές δεν θα πάρουν κάρτα μέλους, διότι ήδη έχουν μία, αυτή του μέλους του Συνασπισμού.

Πώς βλέπετε την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη Συνδιάσκεψη;

Είναι χώρος αριστερισμού και συγκρούσεων που παρακμάζει.

Από συνεργασία του ΣΥΝ με κάποιες μικρές οργανώσεις επιδιώκει να μετατραπεί σε κόμμα, υποκαθιστώντας ουσιαστικά τον ΣΥΝ.

Γιατί αγνοήσατε επιδεικτικά τις εργασίες του;

Η απουσία ήταν πολιτική πράξη. Όπως πολιτική πράξη είναι ότι δεν θα πάρουμε κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό σας «νομιμοποιεί» να ασκείτε κριτική στις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ;

Η κριτική είναι πάντα νόμιμη. Το πραγματικά επίδικο είναι ανάμεσα στον αριστερισμό και τον αντιευρωπαϊσμό από τη μια πλευρά και από την άλλη τις ιδέες της Ανανεωτικής Αριστεράς για τη δημοκρατία και την Ευρώπη. Γι΄ αυτό και υπάρχει η σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ- ΣΥΝ.

Ο ΣΥΝ κινείται σε σωστή πορεία;

Σε ορισμένα θέματα είναι σε λάθος πορεία, όπως στο θέμα του ΣΥΡΙΖΑ που έχει κάνει σειρά λαθών και υποχωρήσεων. Στα πολιτικά θέματα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση όταν δοκιμάζει να ξεπεράσει αριστερισμούς του παρελθόντος.

Συμφωνείτε με την αντιπολιτευτική του γραμμή;

Η γενική πολιτική κατεύθυνση για αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση είναι σωστή. Χρειάζεται όπου συμφωνούμε να το λέμε ευθέως και συγχρόνως να δημιουργούμε νέες πλειοψηφίες για βαθύτερες αλλαγές.

Να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αντισυστημική αντιπολίτευση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολίτευση μόνο στον ΣΥΝ. Θέλουμε μια Αριστερά στην ενεργό πολιτική και όχι στο περιθώριο με «αντισυστημική» φλυαρία.

Πώς σας φάνηκαν όσα είπε ο κ. Αλαβάνος;

Κρεσέντο αριστερισμού και αντιευρωπαϊσμού (με 29 χρόνια στην «καρέκλα»!)

Μήπως είστε αρκετά αυστηρός μαζί του;

Αναφερόμενος στην Ανανεωτική Πτέρυγα τη χαρακτήρισε ως «εχθρό εντός των τειχών», που είναι η βασική ιδέα των σταλινικών διώξεων.

Τι θα συμβουλεύατε τον κ. Τσίπρα;

Ο ΣΥΝ δεν είναι αρχηγικό κόμμα, με αρχηγό και συμβούλους.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η περαιτέρω απομάκρυνση από τον αριστερισμό.

Πριν από τις εκλογές εισηγηθήκατε περίπου την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από τον ΣΥΝ. Τώρα;

Και πριν από τις εκλογές και τώρα και πέρυσι τον Δεκέμβριο με το θέμα της βίας και στις ευρωεκλογές, η σύγκρουση είναι η ίδια: από τη μια οι ιδέες τής Ανανεωτικής Αριστεράς και από την άλλη ο αριστερισμός. Επιπρόσθετα, πριν από τις εκλογές υπήρχε και το όνειδος της μάχης για την «καρέκλα».

Όσα προτείνει ο κ. Κύρκος σάς βρίσκουν σύμφωνο;

Ο Λεωνίδας είπε κάτι το αυτονόητο για όλους: συμμετέχουμε σ΄ ένα κόμμα όταν οι ιδέες του μας εκφράζουν. Η Ανανεωτική Αριστερά συγκροτήθηκε σε μια περίοδο που εδώ αντιμετωπίζαμε τα στρατοδικεία και εκεί τις διώξεις στη Σοβιετική Ένωση. Σήμερα θα υποχωρήσουμε;

Εσείς σε ποιον ΣΥΝ θα νιώθατε άνετα;

Στον ΣΥΝ που σφραγίζεται από τις ιδέες της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Τι κάνετε γι΄ αυτό;

Μάχη σε όλα τα επίπεδα.

 Τι θα συστήνατε στους νεολαίους του κόμματός σας;

Τη σημασία της δημοκρατίας και της Ευρώπης.

ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., «ίδια γεύση»;

Όλοι ξέρουν ότι δεν είναι το ίδιο. Η εκλογή του Σαμαρά μεγαλώνει τις αποστάσεις. Ωθεί την πολιτική σκηνή προς δύο πόλους. Από τη μια, Δεξιάς και Ακροδεξιάς και από την άλλη Κέντρου και Αριστεράς. Η πιθανότητα σε επόμενες εκλογές να γίνει πρωθυπουργός ο Σαμαράς θα ήταν καταστροφική.

Ως μέλος του ΣΥΝ θα στέλνατε βιογραφικό για θέση γενικού γραμματέα;

Προφανώς όχι. Ο ΣΥΝ είναι στην αντιπολίτευση. Όμως, στόχος μας είναι οι συμμαχικές κυβερνήσεις, αλλά με ισχυρό ρόλο της Αριστεράς. Σε προσωπικό επίπεδο και σε κάθε περίπτωση, απόλυτο όχι. Δεν με ενδιαφέρει η «καρέκλα» (νομίζω πως θα με έπιαναν τα γέλια...).

Έκανε καλά τη δουλειά της η Αστυνομία στις πρόσφατες διαδηλώσεις;

Υπήρχε λιγότερη βία γιατί η κοινωνία έστειλε μήνυμα απόρριψής της από πέρυσι. Η Αστυνομία πρόσθεσε τη βία των μαζικών προσαγωγών.

Φαντάζεστε τον εαυτό σας εκτός πολιτικής;

Μπήκα στην πολιτική σε δύσκολη περίοδο, στην αρχή της δικτατορίας. Από τότε και μέχρι σήμερα ανήκω στην Ανανεωτική Αριστερά. Μπορώ να μην είμαι κομματικό στέλεχος, και το έχω κάνει συχνά, όταν νιώθω ασφυξία.

Όμως και τότε δρω πολιτικά και ίσως περισσότερο δημιουργικά. Να πάει ο ΣΥΝ σε έκτακτο συνέδριο;

Για μάχη συσχετισμών όχι. Για να λυθεί το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ναι.

Ένα μήνυμα προς τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ...

Με κάποιες απ΄ αυτές (π.χ. ΑΚΟΑ), είμαστε σε κοινό ευρύτερο ρεύμα. Με κάποιες άλλες σε πολύ διαφορετικό. Μου είναι σεβαστές, αλλά νομίζω πως η συγκατοίκηση είναι ταλαιπωρία για όλους.

Θέμα

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ

Σύνολο καταγραφών: 157

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι